- Avslører ny massakre

BBC viste torsdag kveld bilder av nok en angivelig amerikansk massakre i Irak, der kvinner og barn var blant de drepte.

Opptaket var fra landsbyen Ishaqi, rundt 100 kilometer nord for Bagdad, der amerikanske soldater angivelig massakrerte fem barn, fire kvinner og to menn 15. mars i år.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Irak sier til BBC at det er innledet etterforskning i saken.

BBC opplyser at videoen kommer fra en sunnimuslimsk gruppe, og at opptaket viser bilder som er i tråd med det irakisk politifolk tidligere har fortalt.

Politirapport

Amerikanske talsmenn hevdet opprinnelig at fire mennesker ble drept da amerikanske soldater slo til mot antatte al-Qaida-tilhengere i landsbyen, fordi huset de oppholdt seg i raste sammen.

Irakisk politi har derimot en helt annen versjon av hendelsen og anklager de amerikanske soldatene for å ha likvidert elleve medlemmer av samme familie, blant dem et seks måneder gammelt spedbarn.

Politiets etterforskning avdekket at de amerikanske soldatene ankom landsbyen midt på natten, etter å ha mottatt tips om at det skjulte seg et al-Qaida-medlem der.

Soldatene, som hadde støtte fra kamphelikoptre, åpnet ild mot huset til en lokal lærer, der den ettersøkte mannen angivelig befant seg. Deretter rykket de inn i huset og samlet beboerne i ett rom.

Likviderte

— De amerikanske styrkene samlet familiemedlemmene i ett rom og likviderte elleve personer, blant dem fem barn, fire kvinner og to menn. Deretter bombet de huset, satte fyr på tre biler og drepte husdyrene, heter det i rapporten fra irakisk politi.

Alle ofrene ble identifisert ved navn og alder i rapporten, det yngste barnet bare seks måneder gammelt. To av de andre barna var tre år gamle og to var fem år gamle. Det eldste offeret var en kvinne på 75 år.

Ingen tvil

Videoen BBC sendte torsdag kveld viste bilder av ofrene i Ishaqi, dekket av blod. Ifølge BBCs erfarne krigsreporter John Simpson etterlater opptaket ingen tvil om at personene på bildet var skutt og drept.

BBCs korrespondent i Bagdad, Ian Pannell, opplyser at videoopptaket er sammenholdt med andre bilder fra landsbyen, og bærer preg av å være ekte.

Haditha-massakren

Opptaket fra den angivelige massakren i Ishaqi kommer samtidig med at Pentagon har lovet full etterforskning av en påstått massakre i Haditha, der amerikanske marinesoldater anklages for å ha likvidert opptil 24 sivile i november 2005.

President George W. Bush lovet torsdag å offentliggjøre alle detaljer omkring den påståtte massakren i Haditha, straks Pentagons gransking er klar.

— Dersom det er begått noen lovbrudd, vil de skyldige bli straffet, sa Bush tidligere i uka.

Amerikanske soldater skal ha drept 11 medlemmer av samme familie 15. mars i år. Bildet er fra Baquba i Irak.