Verden

Slik har ebolasmitten utviklet seg

Antallet smittede har økt dramatisk de siste ukene. Her er oversikten.

 • Steffen Pedersen Østberg
 • Washington Post
 • Per Byhring

Viruset har i hovedsak spredt seg i de afrikanske landene Sierra Leone, Liberia og Guinea.

Aftenpostens digitale kart henter tall fra WHOs database hver gang denne blir oppdatert, og viser utviklingen av smitten over tid.

Dette må du vite om ebola-viruset:

— Hva er ebola?

Ebola-viruset er en svært smittsom sykdom med en dødelighetsrate på opp til 90 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Gjennomsnittlig dødsrate er rundt 50 prosent. Symptomene inkluderer opprinnelig feber og smerter i ledd og muskler før de vanligvis utvikler seg til oppkast, diaré, og i noen tilfeller, indre og ytre blødninger.

I motsetning til influensa eller forkjølelse smittes man ikke via luft. For å smittes av ebola-viruset må man komme i direkte kontakt med kroppsvæsker fra en ebola-smittet person.

Rapporter om smittede mennesker oppstår som regel i avsidesliggende områder nær tropiske regnskoger hvor mennesker kan komme i kontakt med dyr som sjimpanser, gorillaer og skogsantiloper. Inntak av vilt kjøtt fra skogen er ofte en forløper til utbrudd.

- Hvorfor kalles det ebola?

Ebola har fått navnet sitt etter en sideelv i det nordlige Kongo. I 1976 var en landsby nær elven et av to steder hvor sykdommen brøt ut samtidig (det andre stedet var Sudan). Av de seks kjente stammene av ebola, er de fem som er overførbare til mennesker funnet i Afrika.

Se den sterke bildeserien:

Les også

Slik var Marie Findas tre siste dager

— Kan ebola bli kurert?

Det finnes ingen kjent vaksine for sykdommen, men hvis den blir oppdaget tidlig kan den bli behandlet som andre virus som influensa. Amerikanske myndigheter anbefaler støttende behandling som tilførsel av væske og elektrolytter og opprettholdelse av pasientens oksygenstatus og blodtrykk.

Ebola er svært smittsomt; det er rapportert om hendelser hvor sykdommen har spredd seg i ofrenes begravelser. Offentlige helsemyndigheter anser utbruddet som over først etter at det har gått 42 dager uten nye bekreftede tilfeller, noe som fører til at enkelte spår at dette utbruddet kan vare langt inn i høsten.

- Hvor ille er det nåværende utbruddet?

Ille – veldig, veldig ille. Det har i hovedsak vært konsentrert i tre små vestafrikanske stater: Sierra Leone, Liberia og Guinea, hvor rapportene om Ebola-infeksjoner først dukket opp i februar. Utbruddet har krevd mer enn 4000 liv så langt og har også smittet medisinsk personell som forsøker å stoppe spredningen. Sist den norske Leger uten grenser-hjelpearbeideren.

- Hva kan gjøres nå?

De som er blitt smittet av viruset, og det medisinske personellet som behandler dem, må holdes under en streng karantene. Liberia stengte tidlig flesteparten av sine grenseoverganger (landet har holdt sin hovedflyplass åpen). Nigeria satte i sommer alle innreisepunkter til landet på «rød alarm».

En av de pågående utfordringene er å få den lokale befolkningen til å følge myndighetenes og utenlandske helsearbeideres formaninger. WHO har gjentatte ganger advart mot risikoen sørgende som henter ut de døde til tradisjonelle begravelsesseremonier løper, men i noen tilfeller under det nåværende utbruddet har familier nektet å gi fra seg de døde til myndighetene. Noen lokalsamfunn har satt opp veisperringer for å stoppe ambulanser og arrangert protester utenfor sykehus og klinikker.

Les også:

 1. Les også

  Redd Barna: - Fem smittes av ebolaviruset i Sierra Leone hver time

 2. Les også

  Ebola: – Ikke nødvendigvis en dødsdom

 3. Les også

  Bent Høie: – Det er svært liten risiko for at sykdommen sprer seg i Norge

 4. Les også

  Leger Uten Grenser: - Vi må inn i det brennende huset

 5. Les også

  Spansk sykepleier smittet med ebola i Madrid

 6. Les også

  19 nordmenn befinner seg i ebolarammede områder i Vest-Afrika

 7. Les også

  Slik kan vi stanse Ebola

 8. Les også

  Tre departementer går sammen i norsk kamp mot ebola

 9. Les også

  - Ebola kan spre seg til Europa

 10. Les også

  USA kan sende opptil 4000 soldater til ebola-kamp

 11. Les også

  Amerikansk journalist smittet av ebola

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Svensk forsvarsminister vil gjeninnføre verneplikt - og ha med kvinnene

 2. VERDEN

  Kaldt sa du? Her er gjennomsnittstemperaturen 50 kuldegrader i januar.

 3. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 4. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve

 5. VERDEN

  «En kjærlig og dyktig pastor»

 6. VERDEN

  Hit drar Obama og de andre amerikanske presidentene på sommerferie