Snerpete sensur gjør kinesiske nettbrukere rasende

BEIJING (Aftenposten): Frekkhet og humor har skaffet en av Kinas mest populære videobloggere millioner av unge fans. Da nettsensuren slo til mot deres idol, ble de rasende.

Filmarbeideren Lula (t.h) beundrer videobloggeren Papi Jiang, som hun mener er utsatt for ubegrunnet sensur.

– Papi er original og modig! Hun sier det vi tenker, sier filmarbeideren Lula (26) og gestikulerer med Iphonen hun holder i høyre hånd.

Sammen med venninner nyter hun vårkvelden på en Starbucks-kafé i Sanlitun, et populært shopping— og restaurant-strøk i Beijing.

Lula er blant dem som har reagert heftig på at vittige og smarte Papi Jiang nylig ble tvunget til å be offentlig om unnskyldning for banning og bruk av grove tabuord.

Ved nabobordene sitter andre potensielle fans av den populære videobloggeren: Unge kvinner iført moteriktige klær og svære solbriller, som uten unntak oppgir sitt engelske kallenavn når noen, i hvert fall en utenlandsk journalist, spør om hva de heter.

Upassende uttrykk

Hvorfor slår sensuren til mot en barnslig utseende 29-åring som slett ikke bruker sin gjennomslagskraft til å rakke ned på kommunistpartiet, ettpartistaten eller Kinas ledere? Hva er så truende med Papi Jiangs satiriske betraktninger om kjæreste- og venninne-problemer, sladderpresse, dårlige filmer eller affektert vinsnobberi?

Se en av hennes videoblogger her:

Ifølge den regimetro avisen Global Times er det slett ikke til å undres over at Kinas aktive internett-sensorer slo til i forrige uke: Papi Jiang, som nylig solgte annonserettigheter til sitt en-kvinnes videoshow for over 25 millioner kroner, skal ha brukt «grove uttrykk» 54 ganger i en og samme snutt. Og dette er bare ett av flere eksempler, ifølge den alltid politisk korrekte og i denne sammenheng også moralsk forargede tabloiden.

Bøyde seg for kravet

Statsadministrasjonen for Presse, publisering, radio, film og televisjon (SAPPRFT) kom i forrige uke med en kort redegjørelse i kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad. Der kunngjorde sensorene at flere av Papi Jiangs videoclips med «vulgært og grovt innhold» var blitt fjernet fra nettet og ikke ville bli tilgjengelig igjen før de var endret i samsvar med gjeldende regelverk.

Bloggeren, som ikke sjelden oppnår opptil 100 millioner visninger av sine videoer, kunngjorde deretter ydmykt via sosiale medier, at hun var mottagelig for kritikken og ville bøye seg for den:

– Som selv-skapt medie-personlighet vil jeg være mer varsom med mine ord og mitt image og umiddelbart oppfylle krav om endringer. Jeg ønsker å kringkaste positiv energi til alle.

Det siste kan fremstå nærmest som et ekko av en erklæring fra Xi Jinping for en knapp uke siden. På en konferanse om internett-sikkerhet tok stats— og partisjefen til orde for enda strengere kontroll og sensur:

– Det er nødvendig å sikre innhold av høy kvalitet, med positive stemmer som skaper en sunn, positiv kultur som fremmer det gode.

Les om regimets kampen for kontroll:

Les også

Kina stenger flere ute fra internett

Mange kinesere vil være enig med sin populære leder i at det kinesiske internettet har en god del ugreit innhold, og flere av dem bryr seg heller ikke om den politiske sensuren som millioner av sensorer bedriver hver eneste dag. Men de massive reaksjonene på disiplinærsaken mot tilsynelatende a-politiske Papi Jiang viser at der er grenser for hva Kinas stadig mer avanserte og aktive nettbrukere vil godta av offentlig kontrolliver. Bloggerens tilhengere mener hun må få lov til å bruke uttrykk som ”vesle tispe” og iblant la sine monologer på mandarin inneholde engelske tabuord:

Designeren Summer er ingen stor fan av Papi Jiang, men mener videobloggerens ordbruk må være akseptabelt på internett.

« Fuck off SAPPRFT! (sensur-organet)ù, skriver signaturen Tuziaimocha på sin Sina Weibo-konto.@Benxiangmubiaodexiejian: «Jeg liker Papi Jiang, sensuren er tåpelig! De grove ordene blir brukt i situasjoner der slike uttrykk skal benyttes, slik vi alle gjør i dagliglivet. »

@Zangfanchen: «Hun er en svært talentfull og ekte person. Det hun snakker om, er realistisk og inspirerende. Papi Jiang sprer positiv energi.»

@nanfeng1002: «Hun viser frem virkeligheten ved hjelp av satire og humor. Hun er svært direkte, og det imponerer meg». ”

Farlig populær?

Akkurat hva Papi Jiang sto overfor av trusler om sanksjoner da hun ble tvunget til sin ydmykende retrett, blir trolig ikke kjent med det første. Det avgjørende er at hun tydeligvis ikke så noen annen mulighet enn å akseptere refselsen.

Enkelte av hennes tilhengere har mistanke om at noe mer enn moralsk forargelse over frekk tale ligger bak sensureringen:

– Hun er rett og slett blitt så populær at det gjør partiet engstelig, mener designeren Summer (32), også hun gjest på Starbucks-terrassen denne ettermiddagen.

Lula er enig: Papi er blitt for «hot», hun har fått for mange tilhengere.

Nå venter mange i spenning: Har Papi Jiang blitt snill og lydig pike for godt, eller bør makten nå være engstelig for at hun kommer frekt og vulgært tilbake?

facebook.com/jorgenlohne/

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Les mer om Kinas sensur av nettvinnere:

Les også

Da datteren ble født med svulst laget hun en rystende film om Kinas miljøsynder

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.