Verden

- Dette kommer til å bli mye, mye verre

Denne unge, maskerte gutten prøver å skjule at han er redd.

Profesjonelle opprørere holder både ansiktet og identiteten skjult. Vi får imidlertid ta bilde av «Aleksej» (19) sammen med en venninne, som er synlig stolt over sin maskerte venn. Jan T. Espedal

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Den maskerte opprøreren bak barrikadene i Ukrainas Donetsk kaller seg Aleksej, men det er helt sikkert ikke hans riktige navn. - Dette kommer til å bli mye verre, sier han. Han er 19 år, og virker engstelig.

Opprørerne bærer inn forsyninger, mat, vann og våpen. Nå som de har bestemt seg for å avholde folkeavstemning om løsrivelse 11. mai, venter de angrep.

- Nazistene kommer

Her virker det som den annen verdenskrig fortsatt pågår. - Dette er den store Fedrelandskrigen, sier den 70 år gamle pensjonisten Igor. - Vi skal knuse fascistene, sier han.

Over høyttalerne lyder en kvinnestemme.

- Nazistene kommer. De vil drepe oss. Men vi skal seire. Vi skal vinne vår fedrelandskrig.

Den store seiersdagen

I dag feirer russerne over hele verden den store Seierdagen over nazistene. Dagen skal minne de unge generasjonene om forfedrenes seier over nazistene, som kostet over 26 millioner mennesker livet i Sovjetunionen.

I Donetsk advarer både prorussiske og proukrainske medier mot «terrorangrep», «provokasjoner» og «angrep».

For første gang siden 1945 får foreldrene i millionbyen øst i Ukraina beskjed om å la være å ta med barna til seiersparaden.

- Krigen er allerede i gang. Vi skal knuse fascistene, sier «Aleksej».

Trosser Putin, tilsynelatende

Jubelen stiger opp fra barrikadene da opprørslederne i Donetsk i går erklærte at de holder folkeavstemning som planlagt, selv om Russlands president Vladimir Putin ba dem vente.

- Nå er vi snart ute av Ukraina, roper en kvinne, som danser av glede.

- Det er fint at Putin passer på og bryr seg om oss. Men vi er folkets stemme, sier Denis Pushilin, lederen for «Folkerepublikken Donetsk».

Det passer også Putin bra. Han er lei av å bli anklaget av Vesten og regjeringen i Kiev for styre opprørerne.

Fem kontrollposter

Aftenposten er på opprørsledernes kontor i 10. etasje i det okkuperte administrasjonsbygget. Herfra styres opprøret i den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk», med egen utenriksminister, en rekke ulike komiteer og eget pressekontor.

Fra disse kontorene ble Ukrainas største region med over 4,6 millioner mennesker styrt, inntil for en måned siden. Da stormet opprørerne og proklamerte at de hadde opprettet «Folkerepublikken Donetsk».

Heisene har forlengst sluttet å gå. Revolusjonen i Donetsk ser ut til ha det meste, bortsett fra heismontører, vaskehjelper og søppeltømmere.

Vi må gjennom fem kontrollposter og tre ransakelser for å komme inn.

- Dere ser at vi er vanlige mennesker. Skriv hjem at vi ikke er terrorister, sier pensjonisten Igor. Han står fornøyd og hører på gamle russiske krigssanger.

Forsvarsminister i underbukse

For øyeblikket er «Folkerepublikken « uten forsvarsminister. Han mistet de onsdag kveld.

Han ble pågrepet av ukrainske sikkerhetsstyrker utenfor Donetsk. Deretter ble Folkerepublikkens forsvarssjef vist frem på ukrainsk TV i håndjern kledd i bare underbukse.

NYG08591_3-Jimw_Ksuot.jpg Vibeke Hauge

Nede fra barrikadene utenfor lyder et gledesbrøl da beskjeden kommer om at folkeavstemningen fortsatt skal avholdes.- Selvfølgelig skal vi stemme. Putin støtter oss likevel, sier en demonstrant.

Noen danser av glede. Andre tar seg en øl til. - Vi er ferdig med Ukraina. Vi vil ikke ha mer med dem å gjøre, sier en annen.

afp000711246.jpg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Separatistlederen i Øst-Ukraina drept i bombeattentat på kafé

 2. VERDEN

  Han er hyllet som Putins supersoldat. Nå er han Russlands nye martyr.

 3. A-MAGASINET

  Bestemødre har bodd i kjelleren i fire år og militærsjefen har verdens farligste slanger på kontoret. Slik er livet på innsiden av opprørsrepublikken Donetsk.

 4. KULTUR

  Mange flere er drept etter at krigen i Ukraina ble trappet opp i februar. Men den viktigste kampen foregår ikke i skyttergraven.

 5. VERDEN

  Syv russiske konspirasjonsteorier som tåkelegger flykatastrofen

 6. VERDEN

  Igor Girkin og hans menn kom til byen. Så startet de krigen som har kostet 10.000 menneskeliv.