Verden

Etterforsker møte mellom Trumps kampanjesjef og Eucadors president. Wikileaks sentralt.

Spesialetterforsker Robert Mueller etterforsker hemmelig møte mellom Donald Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort og Ecuadors president.

Paul Manafort fotografert utenfor en føderal domstol i Washington i juni 2018.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Manafort skal også ha møtt Wikileaks grunnlegger Julian Assange flere ganger, skriver The Guardian, som siterer en «godt plassert kilde».

Ifølge The Guardian fikk Assange første gang besøk av Manafort i 2013, deretter i 2015 og siste gang «rundt mars 2016». Få dager senere ble det kjent at Manafort sluttet seg til Trumps valgkampstab og i mai overtok han som valgkampleder, skriver NTB.

Møtet mellom Manafort og Assange skal ha funnet sted i Eucadors ambassade i London, der WikiLeaks-grunnleggeren har bodd siden 2012 for å unngå utlevering til Sverige og USA.

Julian Assange fotografert på en balkong i Eucadors ambassade i London 19. mai 2017. Arkivfoto.

CNN skriver, med henvisning til en kilde som ikke navngis, at Muellers etterforskere undersøker et møte som Manafort skal ha hatt med Ecuadors president, Lenin Moreno, i 2017.

Etterforskerne skal ha vært spesielt interessert i om Wikileaks eller Assange ble diskutert under møtet, forteller en kilde med «personlig kunnskap om saken» til CNN.

Russland

Få måneder etter det påståtte møtet mellom Assange og Manafort offentliggjorde Wikileaks e-poster som var stjålet fra Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta. Det er mistanke om at russiske hackere kan ha stått bak datainnbruddet.

Paul Manafort (bak t.h.) da han var kampanjesjef for Donald Trump i juli 2016.

Dermed går møtet mellom Manafort og Assange rett inn i Muellers etterforskning av Russlands påståtte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i november 2016.

Paul Manafort ble i august kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter. Han ble altså dømt på åtte av disse punktene, som inkluderte skatteunndragelse og bankbedrageri, og risikerer flere år i fengsel.

– Løy til FBI

Mandag ble det kjent at Mueller mener at Manafort har løyet for etterforskerne fra det føderale politiet FBI.

«Manaforts «løgner og forbrytelser» under flere avhør med etterforskere som jobbet for Mueller og FBI, fritar FBI fra alle løfter de ga Manafort i tilståelsesavtalen», heter det i et dokument som ble levert inn til en domstol mandag, og som New York Times har fått tak i.

Det kommer ikke frem hva Manafort skal ha løyet om.

WikiLeaks benekter i flere Twitter-meldinger at det fant sted noen slike møter mellom Assange og Manafort, og Manaforts besøk er heller ikke loggført av ambassaden.

Manafort nekter også for noensinne å ha møtt Assange og kaller Guardian-saken «fullstendig uriktig og bevisst ærekrenkende».

– Jeg har aldri vært i kontakt med noen i WikiLeaks, verken direkte eller indirekte, heter det ifølge AP i en kunngjøring fra Manafort.

Les mer om

 1. Etterforskning
 2. Amerikansk politikk
 3. USA-valg 2016
 4. Paul Manafort
 5. USA
 6. FBI
 7. Julian Assange