Verden

- Kinas ledere burde lyttet til studentene i 1989

Den kinesiske forretningsmannen Ge Ping mener et åpent marked, fri konkurranse og et samfunn som hadde bekjempet korrupsjonen effektivt ville gitt Kina bedre løsninger enn kommunistpartiets diktatur.

Forretningsmannen Ge Ping mener at den såkalte kinesiske modell ikke har skapt noe som ikke fri konkurranse og et åpent marked kunne gjort mye bedre.

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Sprek og velfrisert, med dyre, sporty merkeklær, kostbart sveitserur, diger, tysk bil og ung, vakker kone.

Ge Ping fremstår som nettopp den han er, en vellykket kinesisk forretningsmann. Den 53-årige direktøren som har hatt kapitalistisk suksess med kommunistdiktaturets velsignelse, er åpenbart stolt av å være en «selfmade man».

- I 1991 ble jeg arbeidsløs. Jeg lånte 40.000 yuan (omtrent lik verdi i kroner med dagens kurs) av venner og kjente for å satse på materialer for byggebransjen. Timingen var god, ingen tvil, sier Ge med et fornøyd smil.

- Du er altså en av dem som kan underskrive på at Kinas kommunistparti har utviklet en god modell for næringsutvikling?

- Nei! svarer Ge Ping bestemt.

Selvforherligelse

- Kommunistpartiet hevder at det står for en stabilitet som skal være forutsetningen for landets økonomiske suksess. Dette er bare en myte landets ledere har skapt for å forherlige seg selv.

- Men kunne Kinas økonomiske under ha skjedd uten diktaturets effektive beslutningsprosesser?

Ge Ping lener seg tilbake i den komfortable beige skinnstolen:

- Sant nok, diktatur er effektivt når det skal bygges veier og broer eller utdeles konsesjoner ... men det er også svært effektivt når grunn skal konfiskeres og mennesker kastes ut av sine hjem. Og diktaturet gir store muligheter for å oppnå fordeler basert på korrupsjon og kontakter i det politiske lederskapet, svarer han sarkastisk.

- For 25 år siden burde landets ledere lyttet til studentenes krav om å bekjempe korrupsjonen, istedenfor å slå ned de fredelige demonstrasjonene på Tiananmen (Den himmelske freds plass). Da hadde tilstanden i landet vært langt bedre i dag, mener Ge.

Les også: Siden 1989 har Kina oppnådd den samme veksten i levestandard som Norge brukte hundre år på.

Alle former for korrupsjon

Et flertall av Ge Pings lederkolleger er garantert svært uenige med ham. Også i andre kretser er tilfredsheten stor med måten kommunistpartiet har styrt på for å skape vekst og profitt i Verdens verksted. Men kritiske eksperter påpeker at utviklingen har svært mørke sider, med korrupsjon, plyndring og skjulte forbindelser mellom business og partiet, det vil si staten.

- Et uavhengig firma som vårt blir hele tiden skviset av større selskaper, ofte statlige, med nære forbindelser til politiske ledere, sier Ge.

- Vi støter på korrupsjon på alle mulige områder, sier han, men avslår å svare på om han tror det kinesiske samfunns absolutte toppledelse er like korrupt som de utro tjenerne lenger nede i systemet.

Den uredde og frittalende Ge Pings selskap AOKE har kontorer i Beijing, Nanjing og Wuhan og oppdrag over hele Kina. Omsetningen på et tosifret millionbeløp gir et komfortabelt overskudd, forteller han tilfreds.

- Ikke noe annet samfunnssystem kunne ha brakt flere hundre millioner ut av fattigdom på så kort tid — dét må du vel gi kommunistene?

- Nei, for det stemmer ikke. Politisk og økonomisk frihet i Kina kunne ført til langt bedre resultater for enda flere mennesker, raskere og mer effektivt, fastholder Ge.

Forretningsmannen har doktorgrad i filosofi, med marxisme som spesialfelt og var i en kort periode lærer på en av partiskolene. Ge har for lengst sluttet å tro på kommunismen, men er fortsatt passivt medlem av partiet. Han lover at han aldri vil ta snarveier i systemet for å bli enda rikere, selv om han kan.

- Jeg anser det som umoralsk og uakseptabelt å bidra til å gjøre konkurransen usunn og ufri, så jeg satser heller på å gjøre mine produkter enda mer konkurransedyktige, sier Ge Ping på vei ut til parkeringsplassen der hans VW Touareg står og skinner.

- Tiananmen-demonstrasjonene viste at det kinesiske folk ønsker virkelig demokrati, sier han til avskjed, idet han tar plass i førersetet. La oss håpe at endringen kan foregå fredelig, når den en gang kommer.

Les mer om

  1. Kina