Verden

Separatister i Catalonia fikk rent flertall

De tre katalanske partiene som ønsker løsrivelse fra Spania fikk rent flertall i regionforsamlingen.

Folk sto i kø for å stemme ved regionvalget i Catalonia i dag 21. desember. Nyvalget ble utløst etter høstens uro mellom Spania og den autonome regionen Catalonia.
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist

Dette bekreftet valgkommisjonen sent torsdag kveld. Det tyder på at den dramatiske selvstendighetskampen som har ridd Spania det siste året, fortsetter.

Resultatet betyr at separatistpartiene ligger an til å vinne 70 av de 135 plassene i Catalonias regionforsamling. De trengte 68 for å få rent flertall.

Ines Arrimadas leder sentrumspartiet Ciudadanos, som ikke vil at Catalonia skal rive seg løs fra Spania.

Likevel er det Ciudadanos, som er imot uavhengighet og alliert med det spanske regjeringspartiet, som ligger an til å bli største parti. Det får ifølge prognosene 35 plasser og 25 prosent av stemmene. Partiet har aldri tidligere gjort det så bra i et valg i Catalonia.

Det endelige resultatet, som er ventet senere torsdag eller natt til fredag, kan fortsatt snu tendensen.

Lange køer utenfor valglokalene torsdag ettermiddag.

Kaotisk høst

Køene utenfor var lange da valglokalene åpnet torsdag morgen. Det var da ventet rekordoppmøte i valget, som kommer etter en svært kaotisk høst.

Spanias statsminister Mariano Rajoy oppløste regionforsamlingen i Catalonia etter at provinsen hadde erklært uavhengighet fra Spania 27. oktober. Uavhengighetserklæringen kom etter en folkeavstemning som spanske myndigheter sa var ulovlig, og som den fysisk prøvde å forhindre.

Dagens valg ses på som en test på hvor sterk uavhengighetsbevegelsen er etter den dramatiske høsten.

Les også

Den politiske julefreden kommer ikke til å senke seg over Catalonia, uansett valgresultat | Per Edgar Kokkvold

Stort nederlag

Hvis separatistene vinner, er det et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller sunket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Nyvalget ble utlyst av den spanske regjeringen etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen. Erklæringen førte også til at regjeringen i Madrid oppløste regionforsamlingen og avsatte den regionale presidenten Carles Puigdemont og hans regjering.

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont er i eksil i Belgia og har drevet valgkamp via videolink.

Les også

 1. Kjempedemonstrasjon i Barcelona – 750.000 krever at katalanske ledere settes fri

 2. Aftenposten mener: Pinlig exit for den katalanske regionregjeringen

Den tidligere regionspresidenten Carles Puigdemont er siktet for oppvigleri og risikerer å bli pågrepet dersom han reiser tilbake til Spania fra sitt selvpålagte eksil i Brussel. Lederen for et av de andre uavhengighetspartiene, Oriol Junqueras, sitter i fengsel i Madrid, siktet for det samme.

Les mer om

 1. Folkeavstemning
 2. Catalonia
 3. Spania