Børsfall og uro over hele verden: – For vanlige folk betyr ikke denne uroen så mye

Det er mye uro i det internasjonale markedet, og på sikt kan det også svekke norsk økonomi. Men det skal mye til, sier sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik.

De store aksjeindeksene i USA har opplevd kraftige fall de siste dagene. Julaften var den verste noensinne. Men det er ikke katastrofe for folk flest.

Vi legger noen dramatiske børsdager bak oss. Fallet i det amerikanske aksjemarkedet julaften var det verste noen gang på denne dagen, ifølge amerikanske CNBC. Det satte en foreløpig sløyfe på desember, den verste måneden siden høsten 2008 på de amerikanske børsene.

Børsen var stengt 1. juledag før onsdagen åpnet med forsiktig optimisme. Noe av grunnen til det var at tall fra Mastercard viste at amerikanerne brukte 5,1 prosent mer før jul i år enn i fjor, skriver The New York Times.

Også det japanske aksjemarkedet fikk svi i julen. To og en halv time etter åpningstid første juledag var den japanske Nikkei-indeksen på det laveste siden 2017, ifølge NTB. Uroen i det amerikanske aksjemarkedet ses på som årsaken til det kraftige fallet.

Mye av nedturen på de amerikanske børsene den siste uken ble riktignok hentet inn igjen 2. juledag, da Dow Jones-indeksen endte med å stige nesten fem prosentpoeng.

– Tegn på at veksten ikke er sterk nok

Den dårlige perioden frem til 2. juledag kommer, paradoksalt nok, etter en lengre periode med kraftig vekst i amerikansk økonomi. Men den har vært kunstig, forteller sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik.

– Oppgangen i aksjemarkedet har vært drevet av ekstremt lave renter og pengetrykking fra sentralbankene. Nå er rentene på et mer normalt nivå i USA, og dette er tegn på at veksten ikke er sterk nok til å tåle de rentene, sier Holvik.

Det er flere andre grunner til at aksjemarkedet stuper. Oljeprisen har falt lenge, USA er i handelskrig med Kina og optimismen før det amerikanske mellomvalget i høst er erstattet med politisk uro og krangel. Det fører til at investorer er mer forsiktige med pengene sine.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, forteller at det er mange grunner til de kraftige fallene i aksjemarkeder verden over:

– For vanlige folk betyr ikke denne uroen så mye

Norsk økonomi er sammenvevd med utenlandske markeder på mange måter. Derfor er det vanskelig å gå gjennom slike børsfall uten å bli påvirket.

I løpet av desember falt hovedindeksen på Oslo Børs med 5,75 prosentpoeng.

Men Holvik tror ikke det er grunn til panikk for deg og meg.

– Det er få i Norge som har særlig mye aksjesparing, så for vanlige folk betyr ikke denne uroen så mye, sier Holvik.

Hun mener at norsk økonomi kan påvirkes indirekte ved at usikre renter stiger. Det betyr at det kan bli vanskeligere for gründere som vil starte opp og andre risikoprosjekter.

– I så fall kan Norges Bank skru ned renten for å motvirke. Det er mange muligheter til å glatte over uro i markedet, sier Holvik.

Selv om de aller fleste nordmenn kan puste rolig, mener Holvik at det alltid er lurt å ta høyde for at det kan bli mer uro.

– Et tips er å spare i forskjellige ting. Det kan være fristende å kjøpe aksjer nå mens det er billig, men vi har sett før at det er vanskelig å spå når aksjemarkedet snur. Skal du kjøpe aksjer, bør du ha is i magen og være forberedt på lange horisonter, sier Holvik.

Lignende situasjon i høst

I oktober stupte børsene verden over. Det var flere fellestrekk til julens fall, blant annet en paradoksal årsak:

Etter en god økonomisk periode i USA har den amerikanske sentralbanken hevet renten flere ganger. Med høyere rente blir selskapenes lån dyrere og overskuddene mindre. Da er det mindre gunstig å eie aksjer, skrev Aftenpostens økonomikommentator Øystein K. Langberg etter forrige runde med røde tall på verdens børser.

Les en kort forklaring her: Børsene stuper verden over. Det er ingenting å få panikk av.

Skulle betrygge – skapte uro

Den amerikanske finansministeren Steven Mnuchin noe av kilden til det dramatiske børsfallet julaften, Ifølge CNBC.

Han ringte rundt til de seks største bankene i USA i helgen før han gikk ut og forsikret amerikanerne om at alle bankene bekreftet at de hadde god betalingsevne.

Beskjeden var ment å være betryggende etter en tung periode på børsen. I stedet skapte den forvirring og uro. Mange solgte unna aksjer som førte til fallet.

– Det var helt unødvendig. Nå handler mye av uroen i markedet om Finansdepartementet faktisk forstår hva som skjer, sa Frank Troise, direktør i investeringsselskapet SoHo Capital, til CNBC.

Julaften var den fjerde dagen på rad med nedgang. Ifølge The New York Times er president Donald Trumps kritikk av at den amerikanske sentralbanken hevet renten en del av grunnen til det urolige markedet.