Verden

ANC ber Sør-Afrikas president Jacob Zuma gå av

Jacob Zuma på vei ut av parlamentet i Cape Town 6. februar i år.

Sør-Afrikas regjeringsparti ANC vil avsette president Jacob Zuma, ifølge kilder i partiet. Men Zuma nekter å følge partiets ordre.

  • og NTB

Partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magashule presenterte beslutningen på en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Magashule har Zuma bedt om å få bli sittende som president imellom tre og seks måneder til.

ANC-leder Cyril Ramaphosa og partiets generalsekretær Elias Sekgobelo Magashule skal ha møtt Zuma natt til tirsdag og fortalt ham om beslutningen. Presidenten nektet angivelig å følge ordre.

– Han var veldig arrogant. Han sa at han ikke går noen steder og at han ikke har gjort noe galt, sier en kilde i partiet til avisen Mail and Guardian.

Også flere sørafrikanske medier melder at partiet har konkludert med at Zuma må trekke seg. ANCs landsstyre satt mandag i et 13 timer langt møte hvor saken ble diskutert.

En mulig løsning som er blitt trukket frem, er at Zuma blir bedt om å gå av som følge av korrupsjonsanklager. Hvis han nekter å gå av, vil det være nasjonalforsamlingen som får saken i hendene, og Zuma vil bli gjenstand for mistillitsforslag.

Har bedt om å få sitte noen måneder til

Ikke navngitte kilder opplyser til sørafrikanske medier at Zuma har bedt om sikkerhet for sin familie, dekning av rettslige utgifter og om å få sitte noen måneder til som president. Partiet har angivelig avvist dette og i stedet gitt Zuma 48 timer til å gå av.

Natt til tirsdag skal ANC-leder Cyril Ramaphosa og generalsekretær Ace Magashule ha blitt sett på vei inn i Zumas hjem i Pretoria.

Cyril Ramaphosa deltok mandag i et ANC-møte der Zumas fremtid var tema.

– Cyril dro dit for å prate med ham, sier nyhetsbyrået Reuters' kilde, som forteller at det var store diskusjoner i partiet om Zumas videre fremtid da Ramaphosa kom tilbake.

Ramaphosa ventes å overta etter Zuma som Sør-Afrikas president.

Les også

  1. Sør-Afrikas president unngår mistillit

  2. ANC valg i Sør-Afrika: Zumas ekskone tapte etter omtelling

  3. Aftenposten mener: Lyspunkter for demokratiet i Afrika

Les mer om

  1. Jacob Zuma
  2. ANC
  3. Sør-Afrika