Verden

Berlusconi kjent skyldig i maktmisbruk

Italias eksstatsminister Silvio Berlusconi er dømt til syv års fengsel og politisk utestengelse for sexkjøp og maktmisbruk.

Silvio Berlusconi
  • Reidun Samuelsen

76-åringen har to ankemuligheter til, og en alder som kan frita ham fra å sone straffen.

Straffedømte i Italia som er over 70 år kan søke om å få slippe å gå i fengsel.

Eksstatsministeren som samlet nær 30 prosent av stemmene ved valget i februar har for tiden ingen formel posisjon i den italienske regjeringen, men har fortsatt politisk innflytelse på den ustabile koalisjonsregjeringen gjennom sin høyreallianse.

Nå har imidlertid domstolen i Milano utestengt Berlusconi fra å holde offentlige verv på livstid, blant annet fordi han utnyttet sin posisjon for å dekke over saken, skriver NTB.

Dommen er ikke rettskraftig før saken er behandlet i en høyere rettsinstans. Hans advokat anket avgjørelsen på stedet.

Les også

Silvio Berlusconi smiler bredest av alle

Hjerteknuseren Ruby

Berlusconi var tiltalt for å ha betalt Karima El-Marough, også kalt Hjerteknuseren Ruby, for seksuelle tjenester i 2010. Prostituerte El-Marough var mindreårig da hun deltok på en av Berlusconis godt kjente bunga-bunga-fester.

Han ble også dømt for å ha utnyttet sin maktposisjon som statsminister til å få henne løslatt fra varetektsfengsel etter et tyveri. 76 år gamle Berlusconi avviste anklagene og har forsøkt å få rettssaken mot seg utsatt.

Saken tok en uventet vending da El-Marough i et rettsmøte i mai sa at hun hadde diktet opp historien om de såkalte bunga bunga-festene i Berlusconis villa utenfor Milano. Når hun sa at hun fikk beløp tilsvarende over 1 million kroner fra ham, var det for å kjekke seg, hevdet hun.

Dømt av kvinner

Både El-Marough og Silvio Berlusconi avviser at de to har satt seksuelt samkvem, men ble ikke trodd av de tre kvinnelige dommerne, skriver nyhetsbyrået AP.

Italiensk høyesterett har tidligere avvist statsminister Silvio Berlusconis forsøk på å få satt dommen for skatteunndragelser til side. Berlusconi ble i oktober i fjor dømt til fire års fengsel. Dommen innebar også at han ble utelukket fra politiske verv i fem år.

Les også

  1. Berlusconi tapte i ankedomstolen

  2. Berlusconi fikk brev med kuler og pulver