Verden

EU-land vil ha internasjonalt tribunal for IS-krigere

Sverige mener europeere som har kjempet for IS, bør stilles for et internasjonalt tribunal. Nå får ideen støtte fra flere land.

Sveriges statsminister Stefan Löfven sammen med innenriksminister Mikael Damberg. Sverige tar nå til orde for et internasjonalt tribunal for IS-krigere.
 • NTB

– Det blir ikke enkelt, men jeg mener det vil være den riktige tingen å gjøre. Terror er et internasjonalt fenomen, og da bør det rettslige svaret også være internasjonalt, sa Tysklands innenriksminister Horst Seehofer på vei inn til EUs justis- og innenriksministermøte i Brussel torsdag.

Også Finlands innenriksminister Kai Mykkänen stilte seg bak det svenske initiativet.

– Jeg tror ikke noen føler noen sympati for de menneskene som er blitt med i IS i voksen alder. Og vi ønsker ikke å hente dem hjem, sa Mykkänen.

Menn står i kø for å undersøkes av soldater fra den frie syriske hæren etter å ha tatt seg ut av Baghouz i Syria, det siste området under IS-kontroll.

Sverige tok opp forslaget på en uformell frokost for nordiske land i forkant av ministermøtet. Der deltok også Norges justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Sveriges innenriksminister Mikael Damberg sier han fikk god støtte fra sine nordiske kolleger.

– Jeg mener det finnes et momentum for å ta opp dette spørsmålet nå, sa Damberg.

Det svenske forslaget er at det bør opprettes et internasjonalt tribunal i regionen, slik at europeere som har kjempet for IS i Syria og Irak, kan straffeforfølges der forbrytelsene har funnet sted.

 1. Les også

  Faren til IS-enken: Mannen ville ikke la henne reise fra Syria

 2. Les også

  Norsk tobarnsmor (28) har flyktet fra IS-området i Syria – vil tilbake til Norge

 3. Les også

  Venstre vil at myndighetene skal hjelpe norske IS-barn. Nei, sier Høyre og Frp.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg savner utenforskapet

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5