3.000 venezuelanske barn krysser grensen for å gå på skole

Rundt 3.000 venezuelanske barn er på grunn av stengte grenseoverganger tvunget til å krysse grensen til Colombia på ulovlig vis for å gå på skole.

Barna må tidlig av gårde for å rekke skolen. Allerede før dagslyset er kommet, tar de seg over Táchira-elva. Foto: AP / NTB scanpix
  • frode.kvam@ntb.no

Stengningen av grensebruene som knytter den colombianske byen Cúcuta til Venezuela, har tvunget barna til å legge ut på en farefull ferd langs ulovlige stier.

Med trepaller som fungerer som provisoriske flåter, tar de seg over Táchira-elva som skiller de to landene på dette stedet.

Til vanlig har barna passert de hektiske grenseovergangene på vanlig vis. Men Venezuelas president Nicolás Maduro kuttet de diplomatiske forbindelsene med nabolandet i vest etter at den venezuelanske opposisjonen, med nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó i spissen, forsøkte å frakte hjelpeforsyninger med mat og medisin inn i Venezuela via grensebruene.

De største barna klarer å ta seg over elva på egen hånd, men de minste må ha hjelp og blir fraktet på trepaller. Foto. AP / NTB scanpix

Maduro satte inn hæren for å hindre forsyningene fra å bli fraktet inn i landet, og utplasserte sperringer på flere av bruene. Sperringene, som blant annet består av shipping-containere fylt med stein, står fortsatt.

De rundt 3.000 barna bor like ved grensen. Foreldrene har sikret barna skoleplass i nabolandet fordi de mener utdanningssystemet i Colombia er bedre.

Venezuelanske skolebarn står ved elvebredden og venter på medelever slik at de kan krysse elva nær den stengte Francisco de Paula Santander-brua. Foto: AP / NTB scanpix