Verden

Grafene som forklarer hvorfor Putin gir 95.000 kroner til hver eneste kvinne som får mer enn ett barn

Eldrebølger truer med å svekke den økonomiske veksten i Russland, Kina og Polen. De kan rett og slett bli gamle lenge før de blir rike.

Den russiske presidenten Vladimir Putin sammen med deltagere på en barnefestival som har laget en «flyvende øks» utenfor Moskva i 2015. For å øke fødselsraten i Russland gir Putin mødre «morskapital»-støtte i form av 95.000 kroner fra andre barnefødsel.
 • Steinar Dyrnes
  Steinar Dyrnes
  Journalist

For ethvert land er det en økonomisk fordel å ha en alderssammensetning med størst mulig andel unge yrkesaktive som betaler skatt – og en minst mulig andel eldre som lever av pensjoner. Spesielt gjelder dette for fremvoksende økonomier som strever etter å bli rike.

Suksessfaktor fra fattig til rik

Riktig alderssammensetning er en av de kritiske suksessfaktorene for en hurtigst mulig overgang fra fattig til rik. Blant vinnerne er land som Filippinene, Nigeria og Malaysia, som har en ung og hurtigvoksende befolkning. Russland, Kina og Polen er derimot kanskje de fremste taperne.

Det er konklusjonen i en rapport fra den internasjonale storbanken HSBC, som har hovedkontoret sitt i London.

"Aldrende befolkning vil trolig trekke ned den potensielle veksten og statsfinansene vil bli mer anstrengt. Akkurat i det disse landene trenger å bruke mer på reformer og infrastruktur, kan midlene heller bli omdirigert til å dekke pensjoner og finansiere helsevesenet", heter det i rapporten.

Ettbarns-Kina er aldersverstingen

Selve skrekkeksemplet er Kina, hvor den arbeidende delen av befolkningen starter å falle allerede i år. Medianalderen i landet ventes å passere 40, som er grensen HSBC bruker for at et land kan regnes om gammelt, i 2024.

 • Slik skal Kinas økonomi fortsette å vokse: 5 ting å vite om Kinas nye femårsplan
 • Kinas folketall er på vei ned: Men Chong ønsker seg en lillebror

Men det er først på midten av 2030-tallet at Kina kan regne med å bli rikt, som HSBC definerer når inntekt pr. capita passerer 15.000 dollar (125.000 kroner med dagens kurs).

Kuttet ut ettbarnspolitikken

For å bøte på dette har Kina først og fremst forlatt ettbarnspolitikken, noe som formelt skjedde i 2013. I 2015 sendte Kommunistpartiet også ut et kommunike.

Grafene viser utviklingen i Russlands alderssammensetning fra 1950, til 2015, til 2050 til 2100. Mens Russland hadde en ung befolkning i 1950, blir situasjonen motsatt 100 år senere. Kilde: FN

Alderssammensetninger er ikke særlig bedre i Russland. Landet står overfor den største befolkningskollapsen vi har sett i verden som ikke skyldes krig, sult eller sykdom, sa storinvestoren Jeffrey Gundlachtil CNN under en investorkonferanse i november

Putin deler ut «morskapital»-støtte

Den russiske presidenten Vladimir Putin har lenge vært klar over problemet. Derfor har Russland de siste fire årene brukt 470 milliarder kroner på ulike tiltak for å forhindre at verdens største land i areal går tom for mennesker. Mødrene får "morskapital"-støtte i form av 95.000 kroner fra andre barnefødsel. Pengene kan bare brukes til huskjøp, utdannelse eller pensjon for moren.

Den enorme pengebruken på fødselsstøtte tilsvarer halvparten av Russlands samlede utgifter til utdannelsessektoren.

Franske kvinner jobber mye, men er likevel på fødetoppen:

Les også

Lengter tilbake til korte norske arbeidsdager

Grafene viser utviklingen i Polens alderssammensetning fra 1950, til 2015, til 2050 til 2100. Mens Polen hadde en ung befolkning i 1950, blir situasjonen motsatt 100 år senere. Kilde: FN

Barnetrygd fanesak i polsk valgkamp

I likhet med Kina og Russland er også myndighetene i Polen høyst klar over at de har problemer med landets alderssammensetning. Økt barnetrygd fra og med barn nummer to var fanesaken til det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet under parlamentsvalget valget i fjor høst.

Det nasjonalkonservative partiet vant valget, og i februar år ble det vedtatt en månedlig barnetrygd på 500 zloty (rundt 1060 kroner) fra og med barn nummer to. Utbetalingene starter fra juli.

Flere av de største byene til IS er under angrep. Har starten på slutten kommet for terrororganisasjonen, spør vi i denne ukens Verden-podkast. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

22 prosent færre yrkesaktive i Polen

Polske myndigheter har beregnet at den yrkesaktive delen av befolkningen vil falle med 5,3 millioner mennesker, 22 prosent, de neste 35 årene. Det store fallet vil kraftig svekke vekstpotensialet i den polske økonomien, som har blitt kalt tigeren i Europa, siden pensjonsutbetalinger og helsekostnader knyttet til pensjonister vil skyte i været.

Den britiske avisen Financial Times mener at en av Europas verste demografikriser er i ferd med å tårne seg opp i Polen.

 1. Les også

  Hvorfor er Polen så interessert i oss nå?

 2. Les også

  Polen er gått fra suksesshistorie til versting på to måneder

 3. Les også

  Sender bestemor til nabolandet. Der får hun pleie til halv pris

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Like etter kollapsen fjernet arkitektfirmaet bildet av Tretten bro fra hjemmesiden

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5