Verden

Brende: - Må inngå kompromisser

Utenriksminister Børge Brende (t.h) møtte Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov (t.v.) i Kiev tordag, sammen med Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja.
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Man kan se for seg en løsning der Krim får en økt grad av selvstyre, sier utenriksminister Børge Brende.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Følg utviklingen i krisen i Ukraina direkte her.

Reksjonene har vært sterke etter at regionparlamentet på Krim torsdag stemte for at Krim skal bli en del av Russland. Parlamentet har nå bedt det russiske parlamentet vurdere om dette kan være mulig, og en folkeavstemning om temaet skal etter planen avholdes på Krim 16. mars.

USAs president Barack Obama, hans utenriksminister John Kerry og en rekke europeiske statsledere har i dag kritisert avstemningen i krasse ordelag. De mener en slik folkeavstemning om Krims fremtid vil være blottet for legitimitet og et brudd med internasjonale regler.

— Enhver diskusjon rundt Krims fremtid må inkludere Ukrainas legitime regjering, sa Obama på en kort pressekonferanse om situasjonen i Ukraina i Det hvite hus.

Les også:

Les også

Fremskynder folkeavstemning om Krim

— Faller på sin egen urimelighet

Utenriksminister Børge Brende kom torsdag kveld hjem fra Kiev, der han møtte Ukrainas midlertidige president, Oleksandr Turtsjynov.

- Jeg tror ikke han var spesielt bekymret over avstemningen, men han var sterkt kritisk til dette. Han mener dette bryter med Ukrainas suverenitet, sier Brende.

Brende legger heller ikke stor vekt på torsdagens avstemning.

gsg-xaLzgXy1Q0.jpg

— At de kan gjennomføre en folkeavstemning om løsrivelse i en region som er en ubestridt del av Ukraina, mens gatene er fylt med soldater, faller på sin egen urimelighet, sier Brende til Aftenposten.

Han betegnet situasjonen i Ukraina som svært alvorlig, og oppfordret partene til å trappe ned det militære, og opp de politiske prosesene for å løse den spente situasjonen.

Økt selvstyre

Brende mener partene må være villige til å inngå kompromisser for å komme frem til en fredelig løsning på krisen.

— Man kan for eksempel se for seg at Krim får en økt grad av selvstyre, som en del av Ukraina, sier han.

Dette er en løsning også ukrainske politikere tidligere har åpnet for. Onsdag sa fungerende statsminister i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk, til nyhetsbyrået AP at Krim vil forbli en del av Ukraina. Samtidig sa han at Ukraina kan være villige til å vurdere å gi regionen en større grad av autonomi, for å dempe bekymringene til den russiske majoriteten i provinsen.

Les også:

Les også

Dette er EUs sanksjoner mot Russland

Også seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI tror at konflikten kan ende med at Krim får et sterkere selvstyre.

— Sannsynligvis forblir Krim formelt sett en del av Ukraina, men jeg vil tro at autonomien som Krim har kommer til å stå enda sterkere i tiden fremover. Og jeg tror den nye regjeringen i Ukraina må kjempe en viktig kamp om «hearts and minds» for å gjøre Krim til en integrert del av Ukraina, sa Wilhelmsen til Aftenposten tirsdag denne uken.

Vurderer konkrete forslag

Hun mener Russlands mål ikke nødvendigvis er at Krim skal bli en del av Russland, men at landet ønsker å beholde Svartehavsflåten, og ha en grad av innflytelse over regionen.

Ifølge Brende hevder Ukrainas nye president at det bare er 25 prosent av befolkningen øst i Ukraina som ønsker løsrivelse.

— Da kan man tenke seg hvilke konflikter som kan oppstå dersom dette kommer ut av kontroll, sier Brende.

USAs utenriksminister John Kerry sa etter torsdagens samtaler med Lavrov at den russiske utenriksministeren nå reiser hjem til Putin med konkrete forslag som tar sikte på å bringe partene sammen til forhandlingsbordet. Så langt har ikke Ukrainas og Russlands topp-politikere møttes ansikt til ansikt, men det har vært minst ett møte på lavere minister-nivå.

Les også

  1. Russiske kosakker omringer Krims parlament

  2. Her er EUs sanksjoner mot Russland