Trump slår tilbake mot Pelosi. Avlyser hennes planlagte reise i siste minutt.

Donald Trump er ikke fornøyd med at Nancy Pelosi avlyser hans årlige tale til nasjonen. Nå svarer han med samme mynt.

Nancy Pelosi og Donald Trump beskyldes av republikansk senator for å oppføre seg som tenåringer.
  • Inger Lise Hammerstrøm

«I forbindelse med at statsapparatet er stengt, beklager jeg å måtte informere om at dine reiser til Brussel, Egypt og Afghanistan er blitt utsatt.» Slik lyder åpningen i brevet fra den amerikanske presidenten Donald Trump til lederen (speaker) i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Brevet til Nancy Pelosi, signert Donald Trump.

Onsdag mottok Donald Trump et skuffende budskap fra Pelosi. Hun meldte at det ikke var ansvarlig av presidenten å holde den årlige talen om rikets tilstand så lenge statsapparatet var stengt.

Talen holdes etter invitasjon fra lederen i Representantenes hus. Pelosi «av-inviterte» med dette Trump og hindret ham i å holde en av årets aller viktigste taler.

Den 78 år gamle politiske veteranen overtok som leder i Representantenes hus med et løfte om å holde Trump i tømmene.

Det har hun gjort til gagns, men nå svarer Trump, ikke uventet, med samme mynt.

Den amerikanske presidenten mener, slik det kommer frem i brevet, at det er best Pelosi holder seg i Washington til de er ferdige med å forhandle om grensemuren.

Nå blir Trump kritisert for å være uansvarlig ved å avsløre Pelosis destinasjon.

«Kan reise med rutefly til Afghanistan»

Politiske representanters reiser til krigssoner er vanligvis hemmeligholdt av sikkerhetsmessige årsaker. Den demokratiske kongresspolitikeren Adam B. Schiff (D-Calif.) sier, ifølge The Washington Post, at Trumps beslutning om å røpe Pelosis reiseplaner var «helt og holdent uansvarlig på alle måter».

Nancy Pelosi skulle etter planen ha reist til Afghanistan.

Pelosi skulle etter planen ha reist torsdag.

I brevet foreslår Trump at dersom Pelosi absolutt må ta turen, kan hun reise med rutefly.

Ifølge The Washington Post hadde Pelosi og hennes team planlagt å reise med rutefly til Afghanistan, men fordi Trump-administrasjonen hadde offentliggjort for mye detaljer rundt reisen så de seg nødt til å bli hjemme.

«State Department’s Diplomatic Security Service har gitt en oppdatert trusselvurdering som viser at presidentens offentliggjøring av denne sensitive reisen har økt faren for delegasjonen, soldatene og andre deltagere som skulle være med på turen», skriver Nancy Pelosis talsmann i en uttalelse fredag.

Republikaner kritiserer både Trump og Pelosi

Den republikanske senatoren Lindsey Graham uttrykker at han er uenig i retorikken hos både Trump og Pelosi.

«En barnslig handling fortjener ikke å bli møtt med samme respons. Speaker Pelosis trussel om å avlyse talen om rikets tilstand er veldig uansvarlig og åpenbart politisk», skriver Graham på Twitter.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham antyder på Twitter at både Pelosi og Trump oppfører seg uansvarlig.

«President Trump, som hindrer Pelosi i å besøke våre allierte i Egypt, NATO og Afghanistan, er også veldig uansvarlig», tvitrer senatoren.