Verden

Kulderekord i USA går på helsa løs

Minst 16 mennesker har omkommet hittil, men myndighetene frykter flere dødsfall når den verste ekstremkulden på flere tiår nå kryper nedover mot sørstatene.

Slik kan man bli seende ut dersom man måker snø i det nordvestlige USA. Lee Tuttle (66) bor i Flint i Michigan, nordøst i USA. Foto: Michelle Tessier

 • Per Annar Holm
  Per Annar Holm

En kvinne sklir på isen i New York. Hun kom fra det uten skader. Foto: ZORAN MILICH

En benk i delstaten Nebraska, sentralt i USA. Foto: Nati Harnik

En mann kaver seg frem i snødrivet med en snømåke i Champaign i Illinois, nordøst i USA. Isete og snøfylte veier gjør fremkomsten vanskelig på amerikanske veier. Foto: Holly Hart

En bil har kjørt seg bom fast i Michigan. Befolkningen forbereder seg på det verste vinterværet på de siste 20 årene. Foto: Paul Sancya

Mange fly er kansellert, og dette paret venter på å kunne sette seg på et fly hjem. Foto: Jeff Roberson

Bilbyen Chicago våknet mandag til minus 25 grader. Foto: Nam Y. Huh

Til og med i Minnesota, som er vant til kulde om vinteren, ga guvernør Mark Dayton beskjed om at alle skoler skulle stenge mandag for å beskytte skoleelevene fra den isnende kulda.

Hele det sentrale og nordøstlige USA har siden nyttår vært rammet av uvanlig kraftig vintervær, med store snømengder og mange kuldegrader.

Vinterværet har nådd helt ned til Atlanta i Sørstatene.

I dagene som kommer ventes imidlertid enda kaldere forhold, med de laveste temperaturene på flere tiår.

Ekspertene advarer folk mot frostskader etter bare få minutter utendørs, siden kraftig vind vil gjøre at kuldegradene føles enda mye kaldere.

Slår krisealarm

I Boston, New Jersey og staten New York er det erklært unntakstilstand.

Mer enn 3500 fly er blitt kansellert, og 13.000 kraftig forsinket. Og søndag skled et småfly av rullebanen på JFK-flyplassen i New York.

I nordøst er det varslet temperaturer midt på minus 20-tallet de neste dagene.

Også for biler, busser og tog har uværet fått store konsekvenser, og ytterligere 20-25 cm med snø ventes det neste døgnet i flere områder.

Iskaldt i sør

Ifølge prognosene fra National Weather Service kan Nord-Dakota belage seg på minus 35 grader celsius, men den sterke vinden som følger med slike vinterstormer vil gjøre at den effektive kulden vil ligge ti-femten grader under dette — altså ned til 50 iskalde grader.

Søndag kveld var 35.000 innbyggere i canadiske Newfoundland uten strøm, melder CBS News.Tirsdag går kulden enda lenger sør. Helt ned til Florida varsles det nå om minusgrader, noe hverken hus eller befolkningen er vant til.

usa-WMOQ36poG2.jpg

I nord stuper temperaturene allerede mandag. Mens det i Chicago søndag ble målt minus 11 C, varsler meteorologene at folk mandag vil våkne opp til mer enn 25 kuldegrader. Over hele USA sliter skolene med å holde temperaturen på et forsvarlig nivå.

Det er minst 20 år siden store deler av USA har opplevd slik ekstremkulde. Leger advarer mot at temperaturer under 30 grader kan gi alvorlige frostskader, og sier at det nå er direkte livbergende å finne frem de tykkeste luene, hanskene og ullundertøyet.

Hamstrer mat

Mange tømmer også butikkene for mat. I St. Louis forteller Issa Arar hos Salama supermarked at hyllene er tømt for matvarer:

— Det er slutt på brødet, melken, chips og kyllingvinger, sier den fortvilte kjøpmannen til nyhetsbyrået AP.

Og som om dette ikke er nok har myndighetene i Massachusetts sendt ut varsel om skadeflom.

Ekstremværet ventes å kunne føre til stormflo med stort skadepotensial i utsatte områder.

Den eneste trøsten midt oppe i all elendigheten er at temperaturene ventes å stige mot slutten av uken.

Vinterstormen «Hercules» har dekket store deler av USA med snø. Men ytterligere 20-25 cm vil komme det neste døgnet. Foto: Nam Y. Huh

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sprengkulden i USA: Flere døde i Midtvesten

 2. VERDEN

  Ekstremkulde i USA: Denne uken kan Chicago bli kaldere enn Sibir og Antarktis

 3. NORGE

  Bjørnholt: Minus 26. Ny-Ålesund: Pluss 4

 4. VERDEN

  Måtte flytte pingviner inn på grunn av rekordkulde

 5. NORGE

  Nå kommer det fine vinterværet tilbake

 6. VERDEN

  Det er som om noen har åpnet døren til fryseren. Ekstremkulde i Europa og rekordvarme i Arktis forbløffer forskerne.