Verden

London: Fikk livstid for soldatdrap

Den 25 år gamle soldaten Lee Rigby ble hugget til døde av to islamister på åpen gate i London. Nå er hovedmannen dømt til livstid i fengsel.

  • Kaja Korsvold
    Journalist

Fengsel resten av livet ble straffen for Michael Adebolajo (29) for drapet på soldaten Lee Rigby i Woolwich sør-øst i London i mai. Michael Adebowale (22) fikk en straff på minst 45 år i fengsel.

De to islamistene var tiltalt for drapet på Afghanistan-veteran og soldatLeeRigby(25), som i mai i fjor midt på dagen ble påkjørt og stukket gjentatte ganger med kniv og kjøttøks.

Se videoreportasjen øverst.

Filmet av forbipasserende

25 år gamleLeeRigbyble først kjørt ned og deretter drept med kniv. Gjerningsmennene dro såRigbyut i gaten og forsøkte å halshugge ham med en kjøttøks. Rett etter drapet ble de to islamistene filmet av rystede forbipasserende mens den ene av dem rolig forklarte hva de hadde gjort.

De sa under rettssaken at de drepte soldaten som hevn for muslimer som er blitt drept av vestlige soldater i land som Irak og Afghanistan.

Kastet ut av retten

De to gjerningsmennene var fraværende under straffeutmålingen i Old Bailey onsdag etter et basketak i retten. Etter å ha begynte å rope og drevet med knuffing mot sikkerhetsvaktene, ble de fjernet fra rettssalen.

Dommeren sa de to ble dømt på grunnlag av «overveldende» bevis for det «barbariske» mordet på soldaten Rigby.

Debatt om radikalisering

Drapet har vakt sterke reaksjoner, og utløste en ny debatt om radikalisering av briter. Både Adebalajo og Adebowale er britiske statsborgere oppvokst i England.

Da Adebalajo i retten ble bedt om å utdype sin bakgrunn, forklarte han at han er helhjertet motstander av britisk utenrikspolitikk, og at han i løpet av Irak-krigen ble frastøtt av mediedekningen av det britiske militærengasjementet.

Les også

  1. I dag demonstrerer English Defence League utenfor statsministerboligen

  2. London-mistenkt har tidligere vært pågrepet i Kenya