Canada ber Saudi-Arabia om å løslate fengslede kvinneaktivister. Norge stiller seg ikke bak kravet.
– Utrolig skuffende av utenriksministeren, sier Amnesty.
Siden mai er minst 18 aktivister som kjemper for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia, blitt arrestert. Rundt halvparten sitter fortsatt i fengsel.
Da ytterligere to aktivister ble arrestert i forrige uke, reagerte canadiske myndigheter ved å kreve at samtlige menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia løslates umiddelbart. Det fikk regimet til å se rødt.
Først fikk den canadiske ambassadøren 24 timer på seg til å forlate kongedømmet. Deretter satte saudiarabiske myndigheter en brems på handelsforbindelsene med canadiske selskaper. Mandag beordret de også 16.000 saudiarabiske studenter i Canada til å finne seg universiteter i andre land.
Raseriet får utfolde seg også på sosiale medier. Saudiarabiske Twitter-troll har begynt å spre et budskap om at de støtter at Quebec – en fransktalende provins i Canada – løsrives og blir en selvstendig stat.
- Regimet i Riyadh har erklært krig mot likestillingsaktivister, satt ledende kvinnesaksaktivister i fengsel og truet de øvrige til taushet. Saudi-Arabias feminisme er i krise, skriver Iyad El-Baghdadi.
Assosiasjoner til 11. september-angrepene
Og mandag ettermiddag publiserte en organisasjon tilknyttet det saudiske informasjonsdepartementet et bilde som viste et passasjerfly i lav høyde med retning mot skyskraperne i Toronto.
Assosiasjonene til terrorangrepet 11. september 2001, der 15 av 19 flykaprere var fra Saudi-Arabia, var uunngåelige.
Organisasjonen ba senere om unnskyldning for den støtende meldingen.
Men den samlede reaksjonen fra Saudi-Arabia var likevel svært klar: Kongefamilien tillater ikke at andre land blander seg inn i hvordan de styrer landet.
– Kronprins Mohamed bin Salman er kjent for å reagere spontant og kraftig. Utenrikspolitikken er blitt langt mer aggressiv etter at han kom til makten for et år siden, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International Norge.
Hun legger til at reaksjonen mot Canada er et tydelig signal til andre land som vurderer å kritisere Saudi-Arabia for brudd på menneskerettighetene.
Norge stiller seg ikke bak Canada
Norges har i en årrekke fremmet kvinnelige menneskerettighetsforkjempere som en spesielt sårbar gruppe med et særskilt behov for beskyttelse.
I 2013 vedtok FNs generalforsamling en egen resolusjon for å beskytte kvinnelige menneskerettighetsforkjempere – etter at Norge fremmet forslaget.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tidligere engasjert seg i kampen for kvinnelige aktivister i Saudi-Arabia. I juni sa hun at kvinners stilling i landet er «helt uakseptabel».
Hva mener Eriksen Søreide nå? På spørsmål om Norge stiller seg bak Canadas krav om «umiddelbar løslatelse» av de saudiarabiske aktivistene som kjemper for kvinners rettigheter i landet, svarer hun:
– Jeg er kjent med den saudiske reaksjonen på den canadiske uttalelsen om arrestasjonene av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Vi vil sammen med nærstående land snart motta mer informasjon fra våre canadiske kolleger i Riyadh om denne saken, skriver Eriksen Søreide i en e-post til Aftenposten.
Hun legger til at Norge jevnlig tar opp menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia med landets myndigheter.
– Senest i juni tok Utenriksdepartementet opp arrestasjonene av personer som arbeider for å styrke kvinners rettigheter med saudiske myndigheter. Utviklingen rundt disse sakene følges tett fra norsk side, sier Søreide.
- Forbudet mot at kvinner får kjøre bil i Saudi-Arabia, ble opphevet i juni. Men ikke alle får gleden av å sette seg bak rattet.
Amnesty: Forstemmende av Eriksen Søreide
Svaret får Ina Tin i Amnesty til å sukke.
– Uff, det er veldig skuffende. Nå som Canada er såpass tydelige i kritikken av de nye arrestasjonene, er det forstemmende at Norge, som jo har sagt fra tidligere, ikke tør å stå opp og si fra at det er uakseptabelt at kvinner som kjemper for grunnleggende rettigheter blir arrestert, sier Tin, som ga ut Sverdet og stemmene – en bok om menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia – i fjor.
Tin mener at aktivistene i Saudi-Arabia burde hylles for sitt mot.
– I Saudi-Arabia er det nå flere fredelige aktivister som risikerer å bli tiltalt for terrorhandlinger bare fordi de har kjempet for retten til at kvinner skal få kjøre bil. Mange har fått inntrykk av at kronprins Mohamed bin Salman er reformvennlig på enkelte områder, men det er viktig å påpeke at han strammer inn kraftig når det gjelder ytringsfriheten. Antallet folk som er blitt forfulgt og straffet, har økt kraftig det siste året, sier Tin.
Hun legger til at det kanskje virker paradoksalt at kronprinsen akkurat har åpnet for å la kvinner kjøre bil samtidig som han arresterer aktivistene som har kjempet for å gjøre det mulig.
– Men det er egentlig helt logisk. Han trenger å utvide arbeidsmarkedet, og da må han utvide bevegelsesfriheten deres slik at de kan komme seg på jobb. Samtidig ønsker han ikke at noen utfordrer eller kritiserer ham, sier Ina Tin.
Kronprinsen løsner opp her og strammer inn der
Loujain al-Hathloul (29) er blant dem som er arrestert. Hun havnet i trøbbel fordi hun kjørte bil før dette ble tillatt tidligere i år. Samar Badawi (37), som har kjempet for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia i et tiår, og også pågrepet.
Saudi-Arabia er et av de mest undertrykkende regimene i verden. På den årlige oversikten til Freedom House får landet kun syv av 100 poeng.
– Landets absolutte monarki begrenser nær sagt alle politiske rettigheter og sivile friheter, skriver organisasjonen.
Myndighetenes rasende reaksjon på Canadas kritikk er blitt et stort samtaletema i canadiske medier. Men utenriksminister Chrystia Freeland lar seg ikke rokke.
– La meg være veldig tydelig: Canada vil alltid ta menneskerettighetene i forsvar, både i Canada og i andre land. Kvinners rettigheter er menneskerettigheter, sa hun på tirsdag, ifølge The Globe and Mail.