Svømte for livet fra brannen. Måtte se mann drukne uten å kunne hjelpe

Nikos Stavrinidis og kona ble omringet av flammene på minutter. Sammen med flere løp de ned mot vannet.

– Det som gjør meg trist og som jeg vil bære med meg i hjertet for alltid, er følelsen av å se personen ved siden av meg drukne og ikke kunne hjelpe ham, sier Nikos Stavrinidis, som overlevde de massive skogbrannene i Hellas.

Stemmen hans brekker og gråten setter seg i halsen. En i følget hans døde på flukten fra de dødelige flammene.

Stavrinidis og kona hadde reist til sommerhuset for å forberede seg til datteren skulle komme hjem fra universitetet. Før han visste ordet av det var han omringet av flammene.

– Flammene kom utrolig raskt. Vinden var ubeskrivelig sterk. Jeg har aldri sett noe sånt i hele mitt liv, sier han til AP.

– Strømmen var kjempesterk og vi ble dratt vekk fra kysten. Vi klarte ikke lenger å se hvor vi var, sier Stavrinidis.

Han anslår at de var i vannet i over to timer før de ble plukket opp av en fiskebåt fra Egypt.

79 mennesker har så langt mistet livet, og mer enn 160 er skadet i de vanvittige skogbrannene som herjer Hellas.

Les også

50 døde og over 100 skadet i skogbranner nær Athen

En brannmann kjemper mot flammene i Mati.

Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Athen. Brannfly, helikoptre, flere titall kjøretøy og 600 brannmannskaper har deltatt i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

Den andre brannen brøt ut mandag ettermiddag i Penteli-området nordøst for Athen.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften.

Flammene har laget så tykk røyk at flere av hovedveiene mellom Peloponnes og det greske fastlandet er blitt stengt. Lokale myndigheter har fått på plass busser for å hjelpe til med å evakuere folk.

Over tusen bygninger ble ødelagt, og mange hundre mennesker ble reddet fra strender, skjær og klipper hvor de hadde søkt tilflukt.Et stort antall brannfolk jobber fortsatt med etterslukking i områdene nordøst for Aten. Andre jobber med å bekjempe en annen skogbrann vest for byen.

Selv om dødstallet fortsatt kan stige, er det allerede klart at skogbrannene er blant de dødeligste i verden på flere tiår.

De eneste skogbrannene som kan ha krevd flere menneskeliv i Europa siden årtusenskiftet, rammet Hellas i 2007. Da omkom 84 personer.