Putin øker innflytelsen i Europa

Den eurasiske union er president Vladimir Putins hjertebarn. Det føler Ukraina nå på kroppen. Men Russland er i ferd med å styrke sin innflytelse også i enkelte EU-land.

Avtalten om atomkraftutbyggingen i Ungarn ble undertegnet i Moskva i januar. Her tar Ungarns statsminister Viktor Orbán og Russlands president Vladimir Putin hverandre i hendene foran oppmøtt presset etter underskriftseremonien.

Som et slags motstykke til EU planlegger Putin den eurasiske union, et forbund av tidligere Sovjet-stater. Unionen skal etableres ved årsskiftet, og uten Ukraina er unionen nærmest meningsløs. Det store, fruktbare landet er vesentlig for Putins planer. Det burde det være også for Europa: Ukraina er en skatt EU bør kjempe for, skriver for eksempel The Economist.

Journalist i utenriksredaksjonen

Men EU er dårlig utstyrt for maktkamp og globale strategier. Konflikten i Ukraina kan sees som en test. Klarer EU å følge opp planene om østlig partnerskap med effektiv politikk når det trengs? EUs store lokkemiddel er løfter om mer demokrati og utvikling, men først av alt må de klare å forhandle frem en løsning der ukrainerne kan gå til valg og få demonstrert hva de mener. Det er ventet at det russiske presset på Ukraina vil øke når OL i Sotsji er over.

Tilspisset

Også en annen tidligere sovjetrepublikk, lille, fattige Moldova, klemt inne mellom Romania og Ukraina, er en arena for kampen mellom EU og den eurasiske union. Moldova regnes som det mest vellykkede av EUs østlige partnerskap. Samtidig spisser det rumenske ønsket om gjenforening konflikten ytterligere til. Romania har allerede gitt 300.000 moldovere rumensk pass, slik at de er EU-borgere. Like mange moldovere jobber i Russland, et mulig utpressingsmiddel.

Norge kommer fra neste år til å ligge som en enslig nasjonalstat med grenser til to unioner

Den amerikanske historikeren Timothy Snyder er talsmann for at EU må sette alt inn på å hindre at Ukraina havner i Putins favn. Han holdt nylig et intenst fascinerende foredrag om Europas imperier og unioner fra første verdenskrig til i dag under Fritt Ords arrangement på Litteraturhuset. Som avslutning spådde han at kampen mellom den planlagte eurasiske union og EU kommer til å dirre under alle årets markeringer av at det er 100 år siden krigen brøt ut.

Timothy Snyders foredrag kan duse her.

Ungarn

Russlands kanskje sterkeste virkemiddel til å skaffe seg innflytelse, er energi, og nettopp gass spiller en avgjørende rolle i Ukraina. I skyggen av dramaet der har imidlertid Russland gjort et annet stort kupp: Putin og Ungarns statsminister, Viktor Orbán, har inngått en avtale der Rosatom, Russlands statlige kjernekraftselskap, skal stå for utvidelsen av Ungarns atomkraftverk. Til gjengjeld får EU-landet Ungarn et lån på 14 milliarder dollar med rente under markedspris – tilsvarende 13 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, ifølge Bloomberg. Det er også tilsvarende den økonomiske avtalen Putin inngikk med Ukrainas president, Viktor Janukovitsj.

Avtalen har skapt voldsomme reaksjoner i Ungarn, og Orbán kritiseres for å ha handlet som en solospiller uten fullmakter. Frykten for russisk makt er dessuten fortsatt stor i det tidligere kommunistlandet. Den gigantiske atomkraftavtalen har ikke vært ute på anbud, og EU skal nå ta stilling til om kontrakten er lovlig.

Tsjekkia

I Tsjekkia forhandles det for tiden om en tilsvarende atomkraftkontrakt, og Rosatom står bak det ene av to aktuelle tilbud. EU og Norge kan velge å se energiavtalene som rene økonomiske transaksjoner, inngått i et fritt marked. Samtidig ser Russland selv det utvilsomt som et ledd i en kamp om innflytelse.

Uansett bør vi i det minste følge med på hva som foregår, påpekte Snyder:Norge kommer fra neste år til å ligge som en enslig nasjonalstat med grenser til to unioner.

twitter.com/ingridbrekke