Verden

Israel vedtar kontroversiell lov om Israel som stat for jøder

Det israelske parlamentet har vedtatt en ny lov som definerer landet som «en nasjonalstat for det jødiske folk», der kun jøder har selvbestemmelsesrett.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er fornøyd med landets nye lov.
  • og NTB

Loven ble vedtatt med 62 mot 55 stemmer og slår fast at hebraisk er landets nasjonalspråk. Tidligere hadde arabisk samme status, men gis nå arabisk lavere status. Det står videre at «jødiske bosetninger (i Israel) er i nasjonens interesse».

– Dette er et avgjørende øyeblikk i staten Israels historie, som gjør at vårt språk, vår nasjonalsang og vårt flagg er satt i stein, sa statsminister Benjamin Netanyahu i etterkant av avstemningen.

– Sorg og sjokk

Ifølge Reuters slår loven fast at bare jøder har nasjonal selvråderett i Israel, noe den arabiske minoriteten i landet reagerer kraftig på og kaller rasistisk og på grensen til apartheid.

Etter at stemmene var avgitt, ropte arabiske medlemmer av nasjonalforsamlingen ut i protest og skal ha revet papirer i filler.

– I sorg og sjokk annonserer jeg at demokratiet er dødt, sa Ahmad Tibi, en av de arabiske politikerne som reagerte på utfallet.

– Det er en ond lov, sier leder Ayman Odeh for den arabiske felleslisten.

Forsvarer loven

Det bor rundt 1,8 millioner israelske arabere i Israel, og kritikere av loven mener at den vil forsterke fremmedgjøringen av gruppa.

Netanyahu var på sin side svært fornøyd med vedtaket.

– Vi kommer til å fortsette å sikre borgerrettigheter i det israelske demokratiet, men flertallet har også rettigheter, og flertallet bestemmer, sa Israels statsminister.

Les mer om

  1. Israel