Trump får utnevne ny høyesterettsdommer i USA – kan endre maktbalansen i domstolen

Den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony M. Kennedy (81) går av med pensjon. Det åpner opp for store endringer i den øverste domstolen i USA.

President Donald Trump sammen med høyesterettsdommer Anthony Kennedy den 10. april 2017.

Kennedy, som går av siste dagen i juli, har lenge vært den avgjørende vippestemmen i mange saker og dratt avgjørelser i domstolen i liberal retning.

Hans siste avgjørelse onsdag om å pensjonere seg åpner imidlertid opp for at USAs president Donald Trump kan endre retningen for landets øverste domstol, skriver New York Times.

I dag regnes amerikansk høyesterett som polarisert. Fire av høyesterettsdommerne regnes som liberale, mens fire anses som konservative. Kennedy, som ble utnevnt av Ronald Reagan i 1987, er den niende.

Den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony Kennedy offentliggjorde onsdag at han pensjonerer seg 31. juli.

Støttet de liberale dommerne

Hans stemmegivning i domstolen er blitt regnet som «moderat konservativ», men han ledet også an i kampen for homofiles rettigheter og støttet den mer liberale delen av domstolen i abortsaker, kjønnskvotering og dødsstraff.

En ny dommer utnevnt av Trump vil derfor trolig skape et flertall for gruppen av det som regnes som de konservative dommerne.

Det vil igjen kunne påvirke domstolens retning i kontroversielle saker, som for eksempel abortrettigheter og retten til våpen.

Trump: Spurte Kennedy om hans erstatter

I april 2017 oppnevnte Trump den konservative Neil M. Gorsuch som erstatter for konservative Antonin Scalia, noe som opprettholdt «maktbalansen» i domstolen.

Når Kennedy nå skal erstattes er det ventet at det vil få større konsekvenser og bringe domstolen i en mer konservativ retning.

President Trump sa onsdag at han spurte Kennedy om navn på personer som kunne være hans mulige erstatter i domstolen.

Trump, som møtte pressen i Det hvite hus, kalte diskusjonen med Kennedy han hadde hatt samme dag for «veldig dyp» og at han skal ha forstått Kennedy.

– Jeg spurte om han hadde noen personer han hadde stor respekt for som mulig kunne ta hans sete. Han var en mann som viste store visjoner. Vi vil forhåpentligvis velge noen som vil være like enestående, sa Trump, ifølge den amerikanske TV-kanalen CNN.

I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag omtaler de den snart pensjonerte 81-åringen som en «utrettelig stemme for individets rettigheter».

– Vi vil stemme for å bekrefte Kennedys etterfølger denne høsten, sier den republikanske senatoren Mitch McConnell onsdag kveld.

Senator: Vil utnevne kommende høst

Presidentens utnevnelse må godkjennes av Senatet. Der har republikanerne flertall med 51 seter.

Demokratene tok onsdag til ordet for at senatet burde vente med utnevnelsen av ny dommer til etter mellomvalget i USA i november, men senator Mitch McConnell, som også er majoritetsleder, gikk raskt ut og lovet en avstemning allerede på sensommeren.

– Vi vil stemme for å bekrefte Kennedys etterfølger denne høsten, sier han, ifølge New York Times.

McConnell, som ledet blokkeringen av president Barack Obamas kandidat til høyesterett i 2016, i hans siste år som president, vil nå få muligheten til å sikre to republikanske utnevnelser til USAs øverste domstol i Trumps to første år som president.