Verden

Kraftig regn gir redningsarbeidere i Thailand tidspress

Med mye regn i vente har myndighetene bedt redningsarbeiderne om å vurdere risikoen ved å frakte de tolv guttene og fotballtreneren deres ut av grotten torsdag.

De tolv guttene og deres fotballtrener har sittet innesperret i grotten siden 23. juni. Ennå vet ikke myndighetene hvordan de skal få dem ut på en trygg måte.
  • og NTB

– Det som bekymrer oss mest, er været, sier provinsguvernør Narongsak Osatanakorn i Chiang Rai.

Han har bedt marinejegerne fra Thai Navy Seals, som har ansvaret for redningsarbeidet, om å vurdere «i hvilken grad guttene kan være klare i dag, og avgjøre om vi kan ta den sjansen», opplyser provinsguvernøren torsdag morgen.

Tham Luang-grotten ligger nord i Thailand, i provinsen Chiang Rai.
Kraftig monsunregn i helgen kan komme til å fylle de to kilometer lange grottegangene inn til dit hvor guttene sitter med vann.

Tidligere har Osatanakorn flere ganger uttalt at de ikke vil forsøke å redde noen dersom det innebærer noen form for risiko. Redningsarbeiderne har rukket å gi guttene noe dykketrening, samtidig som de har sett på alternative løsninger for å få dem ut av grotten.

Provinsguvernøren sier guttene muligens kan reddes ut enkeltvis, ut ifra en vurdering av hvor klare de er.

  • Les også: Redningsarbeidere tar null risiko under evakuering av thailandsk guttelag

Kongen ber om fortgang

Det er meldt kraftig regnvær i området både lørdag og søndag, og myndighetenes største frykt er at vannstanden i grotten skal stige så mye at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til de innesperrede guttene.

Også Thailands konge Maha Vajiralongkorn har bedt om at guttene, alle i alderen 11–16 år, og deres 25 år gamle fotballtrenere deres reddes ut som fort som mulig, opplyser landets visestatsminister Prawit Wongsuwan ifølge Bangkok Post.

Kongen ble gjort oppmerksom på saken forrige uke, og sendte da mat og utstyr til hjelpearbeiderne på stedet.

Turen frem og tilbake til guttene i grotten er krevende, og innebærer at dykkere må svømme mot sterke strømninger i trange grotteganger.

– Ingenting å bekymre seg for

Wongsuwon sier sterke strømninger i vannet inne i grotten gjør det vanskeligere og mindre trygt for guttene å forsøke å ta seg ut.

– Hvis vannet trekker seg tilbake og strømningene blir svakere, vil de være i stand til å komme seg ut. Det er ingenting å bekymre seg for. Alle jobber som best de kan, spesielt marinejegerne, sier visestatsministeren.

Håpet er at man etter hvert skal få fortgang i arbeidet med å pumpe vann ut av grotten, slik at guttene kan ta seg ut uten å måtte svømme i lange strekk under vann der hvor vannstanden når grotten helt til toppen.

For øyeblikket er disse strekkene lange, hvilket krever gode dykkeferdigheter, sier en ikke-navngitt redningsarbeider sier til AP.

Redningsarbeidere forbereder seg før et dykk inn i grotten der guttene sitter innesperret.

Alternative løsninger

Onsdag opplyste statsminister Prayut Chan-o-cha at myndighetene fremdeles ser på alternative løsninger.

Guttene har fortalt at de har hørt hundebjeff, hanegal og barnelek mens de har vært innesperret. Dette skal ha ført til en intensivering i arbeidet med å finne et hull i grotten som det kan være trygt å utvide for å frakte guttene ut den veien.

Myndighetene har ennå ikke fullstendig utelukket at guttene i verste fall kan bli sittende i grotten i fire måneder til regnsesongen er over.

Arbeidet med å pumpe vann ut av grotten er i gang, men kraftig monsunregn i helgen kan komme til å fylle gangene igjen.

Familiemedlemmer samlet

Torsdag morgen har noen av guttenes familiemedlemmer samlet seg ved utgangen av grotten, ifølge Reuters. 37 år gamle Ratdao Chantrapul forteller til Reuters at hun ikke har hatt mulighet til å sende sin sønn noen beskjeder ennå.

– I går prøvde de å frakte mobiltelefoner inn dit, men posen de lå i, gikk i stykker, sier moren.

Parallelt med dykkeopplæringen forsøker redningsarbeiderne å gjøre tilværelsen i grotten så behagelig som mulig for fotballaget. En talsperson for myndighetene sier torsdag at de ikke har gitt opp å installere internettkabler i grotten slik at barna kan få snakke med sine familier.

Vanskelige forhold

Guttene og fotballtreneren tok seg inn i grotten etter en fotballkamp 23. juni. Kraftig regnvær førte til at grotten ble oversvømt, og fotballaget ble innesperret. Siden har redningsarbeidere jobbet døgnet rundt med å pumpe ut vann fra grotten, på tross av at regnet har fortsett å falle.

De vanskelige forholdene gjør at kun én centimeter vann så langt har blitt pumpet ut i timen.

Les mer om

  1. Bangkok
  2. Vær
  3. Thailand