Verden

Grottedramaet: Guttene må trolig bli på sykehuset i én uke

MAE SAI/OSLO (Aftenposten): Grotteredningen i Thailand er nå gjennomført, og guttene, treneren og redningsarbeiderne er i sikkerhet. De 12 guttene får trolig se foreldrene sine allerede i kveld, men må bli på sykehus en stund på grunn av risiko for infeksjoner.

Dette bildet viser guttene sammen med marinesoldater dagen etter at de ble funnet. Guttene fikk mat og folietepper som gir lavere varmetap.
  • Shaghayegh Yousefi
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Provinsguvernør Narongsak Osottanakorn bekreftet at redningsaksjonen var over og at alle var ute i god behold under en pressekonferanse tirsdag kveld lokal tid.

Også Donald Trump og Theresa May er blant dem som kommer med lykkeønskninger på Twitter etter redningsaksjonen.

12 gutter og fotballtreneren deres har vært fanget i et delvis oversvømt grottesystem etter at de for 17 dager siden ble overrasket av regnvær under en utflukt.

– Gikk raskere enn ventet

Guttene, som er i alderen 11 til 16 år, ble først funnet levende ti dager senere. Siden har redningsmannskapene slåss mot klokken for å få dem ut, og de siste fire ble hentet ut tirsdag.

En fornøyd provinsguvernør Narongsak Osottanakorn møtte pressen tirsdag kveld lokal tid.

– Aksjonen startet klokken 10.08 og nok en gang gikk redningsoperasjonen raskere enn det hadde trodd.

  • Les også: Slik ble de 13 reddet ut av grotten

Etter redningsaksjonen takket guvernøren de over 100 personene som var inne i grotten under redningsoperasjonen tirsdag. Osottanakorn skal også ha bedt om at Saman Gunan, den tidligere Navy Sealdykkeren som omkom forrige uke mens han deltok i aksjonen, skulle hedres.

Under pressekonferansen tirsdag kveld ble det også opplyst at en svensk lege var med under redningaksjonen.

Også de thailandske journalistene jublet da redningsaksjonen var over og alle var ute av grottesystemet.

Guttene i god form

Guttene skal ha bedt om å få se VM i fotball da de møtte guvernøren. De er blitt invitert til VM-finalen i fotball på søndag, men kan ikke trolig ikke delta på grunn av helsetilstanden. Legene har sagt at guttene må forbli på sykehuset i minst én uke.

De 13 holdes foreløpig i isolasjon på grunn av infeksjonsfare. De første som ble reddet ut av grottene skal ha møtt foreldrene sine gjennom en glassrute. Resten av foreldrene får trolig se sine barn tirsdag kveld.

Guttene ble fraktet til et sykehus i Chiang Rai etter at de var reddet ut.

– De fem siste som ble reddet ut skal få se foreldrene gjennom en glassrute etter at barna har fått seg et bad, sier Osottanakorn.

Også skolen seks av guttene går på, Mae Sai Rasitsart-skolen, har begynt å forberedere en viktig seremoni, som ifølge nordthailandsk tradisjon må gjennomføres etter en traumatisk hendelse. En buddhistprest vil komme til skolen for å binde et hvitt bånd rundt det ene håndleddet på hver av guttene.

– Guttene er kommet tilbake. Nå må vi lokke sjelen deres tilbake også, sier skoleinspektør Surachet Tamsopon.

Ønsker å trygge grotten

Mellom 400 og 500 internasjonale og hjemlige organisasjoner har bidratt med utstyr under aksjonen.

– Vi har aldri opplevd at alle departementer har jobbet så bra sammen. Verden trodde ikke vi skulle kunne klare noe slikt, men vi har hatt suksess. Supermannen er hele verdens befolkning.

Mae Sai Røde Kors har jobbet som frivillige hver dag side fotballaget ble meldt savnet. Her smiler de om kapp da det ble klart at alle var blitt reddet.

Osottanakorn sa også at det foreligger planer om å gjøre forholdene ved gruven mer organiserte og trygge. Akkurat hva som er planlagt er ennå uklart.

Det skal også bygges et minnesmerke for å minnes alle som hjalp til under aksjonen, og ikke minst Saman Gunan som mistet livet.

Les også

  1. Grottedramaet endelig over: Slik ble de 13 reddet ut av grotten

  2. Gratulasjoner strømmer inn etter at grottedramaet i Thailand er over

Les mer om

  1. Grottedramaet i Thailand
  2. 12 fotballspillere og en trener sitter fast i en grotte i Mae Sai i Thailand
  3. Thailand