Verden

Catalonias tidligere president pågrepet i Tyskland. Flere tusen demonstrerer i Catalonia.

Catalonias avsatte regionspresident Carles Puigdemont ble søndag formiddag pågrepet av tysk politi. Bare timer senere strømmet flere tusen mennesker ut i Barcelonas gater i protest mot pågripelsen.

Det oppsto sammenstøt mellom demonstranter og politi i Barcelona søndag ettermiddag. Flere tusen demonstrerte i protest mot pågripelsen av regionens avsatte president Carles Puigdemont.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
Rundt klokken 18.40 barket politiet og demonstranter sammen i Barcelona.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Rundt klokken 18.40 i Barcelona oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Bilder fra Barcelona viser at politiet tok i bruk køller for å presse demonstranter tilbake.

Politiet har blokkert flere gater som leder til kontorene til den spanske sentralregjeringen i Barcelona. De ber også folk om ikke å samle seg.

Pågripelsen skjedde etter at det fredag ble utstedt ny internasjonal arrestordre på Puigdemont og flere andre katalanske ledere.

Søndag ble Puigdemont pågrepet i Schleswig-Holstein helt nord i Tyskland, på motorveien som går fra Danmark og sørover, bekreftet tysk politi.

Dette ble også bekreftet av den avsatte lederens egne folk.

– Presidenten var på vei til Belgia for, som alltid, å stille seg til disposisjon for belgisk rettsvesen, sa talsmann Joan Maria Pique til Reuters søndag formiddag.

Det regionale politiet forsøkte å hindre demonstranter å komme frem til den spanske sentralregjeringens kontorer i Barcelona.

Sitter i fengsel

Etter pågripelsen ble Puigdemont ført til et fengsel i Neumünster noen mil nord for Hamburg.

Spanske myndigheter sier at spansk etterretningstjeneste og tysk politi samarbeidet for å pågripe Puigdemont, melder nyhetsbyrået AP.

Tyske myndigheter bekrefter søndag ettermiddag at Puigdemont vil møte i en tysk domstol mandag, for å «bekrefte identiteten til den pågrepne».

«Om Puigdemont blir plassert i varetekt for å bli utlevert, vil bli avgjort av en høyere regional domstol i Schleswig», heter det i en uttalelse.

I uttalelsen heter det at domstolen vil undersøke, basert på de spanske utleveringsdokumentene, om en utlevering av Puigdemont er «lovlig».

Flere demonstranter møtte opp utenfor det tyske konsulatet i Barcelona.

Eksiltilværelse

Carles Puigdemont har levd i selvpålagt eksil i Brussel i Belgia etter at han ble siktet for oppvigleri i Spania i fjor høst.

Fredag reaktiverte en spansk dommer en internasjonal arrestordre på Puigdemont og fem andre separatistledere. Det skjedde mens Puigdemont var i Finland.

Det store spørsmålet nå er om han kommer til å bli utlevert til Spania. Hvor den avsatte regionspresidenten risikerer opp mot 25 års fengsel. Det har vært en spent og urolig stemning i Catalonia i lang tid på grunn av den uavklarte politiske situasjonen.

Ifølge flere tyske medier sitter Puigdemont i varetekt ved fengselet i Neumünster.

Spår nye demonstrasjoner og uroligheter

Allerede søndag ettermiddag hadde flere separatistsympatisører startet å demonstrere i Barcelonas gater.

Johannes A. Nymark, tidligere førsteamanuensis i spansk ved Norges Handelshøyskole (NHH) og forfatter av boken «Draumen om Catalonia», antar at pågripelsen og en mulig utlevering av Puigdemont vil føre til nye uroligheter i regionen.

– Dette binder katalanerne sammen. Allerede har Candidatura d'Unitat Popular (CUP) oppfordret til demonstrasjoner i Catalonia, sier Nymark.

Den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont har levd i eksil i Belgia siden 31. oktober i fjor. Her deltar han på et valgkampmøte i Barcelona via video.

– Det er litt artig at CUP er de som ber katalanerne demonstrere. For Puigdemonts parti Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) tilhører sentrum-høyre, mens CUP tilhører venstresiden. Grunnen er at katalanerne ser på Puigdemont som den legitime presidenten i regionen, fordi han var det da paragraf 155 ble innført og Madrid tok over.

– Hvorfor valgte man å trekke tilbake arrestordren på Puigdemont i desember?

– Arrestordren ble trukket fordi de spanske myndighetene fant ut av belgierne ikke kom til å utlevere ham. Belgia ville utlevere Puigdemont på betingelse av at flere av de spanske anklagene mot ham ble trukket.

CUPs talsperson, Carles Riera, sa denne uken at partiet ikke kan akseptere noen andre presidentkandidater enn Puigdemont.

En «psykologisk krig»

Katalanerne blir oppfordret til nye demonstrasjoner etter pågripelsen av Puigdemont i Tyskland. Søndag demonstrerte flere tusen mennesker i protest mot pågripelsen. Mange bar plakater med bilde av Puigdemont.

Fornyelsen av arrestordren på Puigdemont kom som følge av at han var i Finland, mener Nymark.

Han beskriver situasjonen mellom regjeringen i Madrid og katalanerne som en «psykologisk krig».

– Madrid ønsker at man skal gå tilbake til slik situasjonen var før 1. oktober, med et regionalt selvstyre, som de 16 andre regionene.

– Vil katalanerne kunne godta dette?

– Det er nok mulig i en overgangsperiode. Men slik situasjonen er nå, kan jeg ikke tenke meg at man går tilbake som en permanent løsning.

Pågripelsen av Puigdemont vil føre til store demonstrasjonen, men med liten sannsynligheten for voldelige sammenstøt, sier han.

Flere tusen mennesker protesterte i Barcelonas gater søndag under parolen «Frihet for de politiske fangene».

Unnslapp finsk politi

I høst sto Puigdemont i spissen for å avholde en folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia, en folkeavstemning som ikke var godkjent av sentralmyndighetene i Madrid.

I etterkant ble han og flere andre politikere siktet for oppvigleri og flere av dem sitter nå i fengsel.

Puigdemont stakk til Belgia. Regionforsamlingen ble oppløst og det ble holdt nyvalg i desember hvor partiene som ønsker uavhengighet for Catalonia fikk flertall. Det har imidlertid vært mye frem og tilbake om hvem som skulle lede den nye regionregjeringen siden lederen er i eksil.

I går ble det meldt at Puigdemont klarte å komme seg ut av Finland, der han hadde vært, tross den internasjonale arrestordren. Han var på vei tilbake til Belgia da han ble pågrepet.

Ifølge Reuters fremsto det som om politiet i Finland ville pågripe ham og utlevere ham til Spania.

Mange katalanere nekter å velge en annen president for regionforsamlingen.

Nekter å bytte ut Puigdemont

Separatistbevegelsen i Catalonias parlament mislyktes denne uken med å velge en ny president for regionen.

Helt siden nyvalget 21. desember i fjor, har regionen forsøkt å få på plass en ny president.

– Først ble Puigdemont foreslått, det ville ikke styresmaktene i Madrid gå med på, sier Nymark.

Deretter ble Jordi Sànchez foreslått da Puigdemont trakk sitt kandidatur.

– Men, han sitter i fengsel. Så han fikk heller ikke muligheten. Den siste kandidaten var Jordi Turull.

Men CUP valgte å ikke gi Turull de nødvendige stemmene.

– De stemte ikke på han fordi han i sin erklæring ikke nevnte noe om at han ville innføre republikken og løsrive seg fra Spania, sier Nymark.

Les mer om

  1. Catalonia
  2. Spania