Verden

- Som å stoppe en flodbølge med paraply

Lindis Hurum i Leger uten grenser mener situasjonen har utviklet seg fra ille til katastrofal.

afp000756930-8cVit0kxSg.jpg

 • Wenche Fuglehaug Fallsen
  Journalist

— Hvorfor er du i Liberia?

— Jeg har siden 2006 jobbet for Leger uten grenser, som alltid befinner seg i nærheten av nød. Jeg tilhører beredskapsgruppen, og da jeg ble spurt om å reise hit ned, sa jeg selvfølgelig ja til det. Det er vår jobb å mobilisere i en internasjonal krise.

- Hvordan er situasjonen i hovedstaden Monrovia?

— Da jeg kom hit 1. juli, var jeg bekymret. Nå har situasjonen utviklet seg fra ille til katastrofal. Liberia har vært igjennom en lang og vond borgerkrig, og helsemyndighetene har ikke kapasitet til å håndtere krisen. Akkurat nå opplever jeg situasjonen som håpløs. Vi ønsker å gjøre en forskjell, men makter ikke gjøre det vi ønsker. Det er så mange syke, og stadig flere blir smittet og dør.

- Hvorfor klarer man ikke å begrense spredningen?

— Egentlig bør det være enkelt. Om folk hadde holdt seg hjemme, ikke hadde kontakt med syke mennesker og dessuten hadde vært nøye med å vaske hendene. Men rådene følges ikke, og jeg tror situasjonen kommer til å bli mye verre før den blir bedre.

- Hva ser du?

— Jeg ser en hovedstad med en million mennesker der livet går sin vante gang. Det er ingen panikkstemning i Monrovia. Det er som om menneskene her ikke tar innover seg faren, mens vi som er hjelpearbeidere er i høyeste beredskap.

- Du ser også mennesker dø ...?

— Ja. Ni av ti som blir smittet av ebola dør. På mottakssenteret som er etablert inne på et sykehus har vi 120 sengeplasser. Jeg ser pasienter som ligger på isolasjon med sterke smerter. De vet de skal dø, en voldsom og brå død, og de dør alene. Redde og uten noen å holde i hånden.

- Uten pårørende ved sin side ?

— Ja. Men nå forsøker vi gi de syke en så verdig død som mulig.

- Hvordan?

— Ved å tilkalle de sykes nærmeste familie slik at de kan være i nærheten ved dødsleie uten at de kommer i fysisk kontakt.

- Er du ikke redd for å bli smittet og selv dø?

-Jeg er ikke redd for selv å bli smittet og syk, sier Lindis Hurum. Hun har vært i Liberia i syv uker, tar sine forholdsregler, og er svært nøye med hygiene. Sko og føtter må sprayes med klorinblanding for å hindre smitte.

— Nei, jeg er aldri redd, engster meg ikke. Det har mye å gjøre med min personlighet. Dessuten tar jeg mine forholdsregler. Jeg følger alle råd og regler veldig nøye. Nå har jeg vært her i syv uker, og i disse syv ukene har jeg blant annet ikke hatt fysisk kontakt med noen. - Altså, ikke engang tatt noen i hånden?

— Nei, jeg er sammen med folk helte tiden, men nyser eller hoster noen, vasker jeg hendene. Jeg vasker hendene hele tiden.

- Hva gjør du som nødhjelpskoordinator?

— Jeg koordinerer arbeidet til Leger uten Grenser og bistår i samarbeidet med andre hjelpeorganisasjoner for å begrense epidemien. Jeg er i kontakt med myndigheter, er på mottakssenteret vårt i hovedstaden, og er også en del nord i Liberia. Å spre informasjon er dessuten en svært viktig del av arbeidet. Vi sporer opp mennesker som har vært i kontakt med smittede, for å informere om hygiene, men også for å redusere frykt og stigma.

- Hvem er det som blir smittet av ebolaviruset?

— For å si det sånn; den rammer veldig demokratisk. De som smittes er kvinner og menn fra alle samfunnslag, i alle aldere. Fra den fattige moren til han ved presidentens bord.

- I overkant av 1000 mennesker har mistet livet i epidemien så langt, og nesten 2000 er smittet Vet man årsaken til ebola-utbruddet i Liberia, Sierra Leone og Guinea?

— Det må nok forskerne forklare i ettertid. Siden sykdommen ble identifisert i Kongo for første gang i 1976 har det med jevne mellomrom dukket opp isolerte utbrudd av sykdommen. Det nye i sitausjonen nå, er omfanget. Årsaken er trolig befolkningstettheten og at menneskene reiser og forflytter seg i stor grad, også over grensene. Smittefaren øker også fordi slektninger, uten å beskytte seg, fortsetter de tradisjonelle begravelsesritualene hvor den avdøde vaskes og stelles.

- Mange bekymrer seg for at smitten kan nå Norge og andre vestlige land?

— Jeg forstår at epidemien har stort og bredt fokus hjemme. Samtidig er det viktig å si at det er liten grunn til å bekymre seg. Skulle smitten komme til Norge er det norske helseapparatet så godt og har så stor kapasitet at vi ikke vil få noen epidemi. Videre spredning er svært lite sannsynlig i Norge.

- Hvordan blir man smittsom?

— Ved å være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne inn i egen kropp. Viruset er ikke så smittsomt som et influensavirus som smitter via luft.

- Er alle som bærer viruset smittefarlige?

— Nei, man er ikke smittefarlig før man har symptomer. Det betyr at det er lett å identifisere og isolere syke personer, og dermed forhindre videre spredning i et land som Norge.

— Hvordan påvirker epidemien Liberias helsevesen?

— På en veldig omfattende måte. Malaria og diaré behandles ikke fordi liberiere unngår sykehus og helsestasjoner i redsel for å bli smittet av ebola. Det blir også vanskeligere for folk å komme i kontakt med leger og sykepleiere ettersom flere av disse er smittet og er satt i karantene eller ikke møter opp på jobb i frykt for å bli smittet.

- Finnes det ingen måte å redde de ebolasyke i Liberia?

— Ni av ti syke dør fordi de ikke får helsehjelp. Blant dem som får hjelp er dødeligheten noe lavere. Men det finnes ingen medisin og ingen vaksine. Den enkeltes immunforsvar avgjør i stor grad om man overlever.

- Finnes det lyspunkter i all nøden?

— Ja, noe få. Nylig ble en 12 -år gammel gutt skrevet ut fra sykehuset etter å ha blitt erklært frisk. Så er håpet at han ikke møter stigma og isolasjon når han er tilbake i sitt lokalmiljø.

- Hvordan har du det, etter syv uker midt i epidemien?

— Jeg merker jeg er sliten, fysisk og mentalt etter å ha hele familier dø og pasienter gå fra å være friske til dødssyke på få dager. Så jeg drar nok snart hjem til Norge snart, trolig om en ukes tid.

 1. Les også

  Ebolaepidemien kan gi krigslignende konsekvenser i Vest-Afrika

 2. Les også

  Marie Findas tre siste dager

Relevante artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 2. VERDEN
  Publisert:

  Selv de døde kan smitte. Nå har ebola spredt seg til et nytt land.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han har kjempet mot epidemier, mistet kone og datter, sett mennesker gå i oppløsning. Så kom korona.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.