Verden

Storbritannia hever trusselnivået til «svært alvorlig»

LONDON (Aftenposten): - Et terrorangrep er svært sannsynlig, sier innenriksminister Theresa May.

Britisk politi vil øker sin beredskap, og vil ha flere synlige patruljer på gateplan etter trusseloppjusteringen fredag.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Innenriksminister Theresa May opplyste fredag formiddag at landet hever terrortrusselnivået til «svært alvorlig» (severe). Bakgrunnen er situasjonen i Irak og Syria.

Dette nivået tilsvarer nest høyeste av totalt fem trusselnivåer, i det britiske systemet. Trusselnivået i Storbritannia har siden sommeren 2011 ligget på nivå tre, et nivå der trusselen anslås å være «betydelig».

May understreker at etterretningstjenesten ikke har informasjon som tilsier at et angrep mot britiske interesser er nært forestående, men nivåheving betyr at myndighetene anser sannsynlighetene for et terrorangrep som svæt høy.

Cameron: — Trusselen øker

På en pressekonferanse fredag kalte statsminister David Cameron IS en større og dypere trussel mot Storbritannia enn før.

— Folk er bekymret, med rette, for briter som reiser til Syria og Irak for så å komme tilbake hit som en trussel. Og den trusselen er økende.

David Cameron oppfordrer briter til å fortsette livene sine som før.

Han understreket at myndighetene nå gjør alt de kan for å hindre et angrep.— Storbritannia har en av verdens beste sikkerhetstjenester og etterretningsvesen. Vi har allerede gjennomført en rekke tiltak for å holde vår befolkning trygg, sa statsministeren, som likevel forstår at folk blir urolige av trusselhevingen.

Cameron understreket at det viktigste Storbritannia kan gjøre for å hindre et terrorangrep på britisk jord er å stanse briter fra å radikaliseres, reise til konfliktsoner og i siste instans returnere til landet. Cameron sa han vil legge frem et lovforslag mandag, når det britiske parlamentet kommer sammen igjen etter sommerferien, som vil gjøre det enklere å frata briter statsborgerskapet dersom de velger å reise til konfliktområder for å kjempe.

- Lev som før

Han oppfordret også briter til ikke å la trusselhevingen påvirke livene deres merkbart.

- Vi bør alle fortsette å leve livene våre som før. Storbritannia har stått overfor terrortrusler før, og vi vil stå mot det igjen, sa Cameron, og understreket at folk flest muligens vil merke trusselhevingen i bybildet fremover:

— Dere vil kanskje se endringer i form av et tydeligere politi-nærvær, og det er hele poenget med en slik vurdering, slik at sikkerhetsansvarlige både i det private og offentlige skal være klar over hvilket trusselnivå vi står overfor.

Cameron minnet om at trusselnivået er oppjustert, men likevel ikke på det øverste nivået.

Det øverste trusselnivået i Storbritannia, det "kritiske" nivå fem, har kun vært varslet to ganger: i august 2006 da politiet oppdaget planer om å sprenge et passasjerfly, og i juni 2007 da flyplassen i Glasgow ble angrepet.

Angrep «svært sannsynlig»

The Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) er ansvarlig for å fastsette det nasjonale trusselnivået, og innenriksminister Theresa May forklarer i en pressemelding fredag bakgrunnen for at JTAC nå har hevet trusselnivået.

Innenriksminister Theresa May sier et internasjonalt terrorangrep mot Storbritannia regnes som svært sannsynlig.

— JTACs avgjørelse om å heve trusselnivået er basert på den helt ferskeste etterretningen, og er uavhengig av regjeringen. JTAC har i dag hevet trusselnivået i Storbritannia fra internasjonal terrorisme fra betydelig til alvorlig. Det betyr at et terrorangrep er svært sannsynlig, men vi har ikke etterretning som tilsier at et angrep er nært forestående, sier May. Ifølge avisen The Guardian er det ingenting som tyder på at trusselhevingen skjer i forbindelse med en konkret trussel mot det nært forestående NATO-toppmøtet på britisk jord. Neste uke møtes NATO-toppene i havnebyen Newport i Wales.

Britiske ekstremister

Britene har vært på tå hev den siste uken, etter at det som tilsynelatende er en britisk IS-kriger tok livet av amerikanske James Foley i den grufulle IS-propagandavideoen. Etterretningen sier de er svært nær ved å identifisere briten i videoen.

Utenriksminister Philip Hammond har gjort det klart at britiske myndigheter er svært bekymret for de mange britene som har reist til regionen for å kjempe. Av de utenlandske ekstremistene som har sluttet seg til IS den siste tiden regner man med at rund en fjerdedel av dem briter.

Anslagsvis 500-600 briter har reist til regionen for å kjempe, og man antar at omtrent halvparten av dem er tilbake på britisk jord.

Les også:

Les også

Ekstremistene i IS tjener 12 millioner - hver dag

Scotland Yards øverste sjef Bernard Hogan-Howe sier politiet har forberedt seg på et scenario der et stort antall av disse britene velger å returnere til Storbritannia samtidig.

I en uttalelse til pressen sier innenriksminister May at det er nettopp disse hjemvendte krigerne som utgjør en hovedtrussel.

— Den økte trusselen henger sammen med utviklingen i Syria og Irak der terrorgrupper planlegger angrep mot vesten. Noen av disse angrepene vil sannsynligvis involvere utenlandske krigere som har reist fra Storbritannia og Europa for å ta del i konlifkten.

Nestkommanderende i det britiske anti-terrorpolitiet Mark Rowley oppfordrer familiemedlemmer og venner som mistenker at noen de kjenner kan være «sårbare, utgjøre en fare eller trekkes mot terrorisme» om å ta direkte kontakt med politiet via den såkalte anti-terrorist hotlinen.

— Fra i ettermiddag vil vi være tilstede med flere synlige patruljer, og implementere andre sikkerhetstiltak, sier Rowley til The Guardian.

Les også

  1. Utenlandskrigere kan miste statsborgerskapet

  2. Tøffere lover mot ekstremisme i Storbritannia

  3. - Militær makt må brukes umiddelbart mot IS

  4. Taktikken bak halshugging

  5. - Målet med halshuggingen kan være å provosere USA

  6. Slik dannes terrorceller i Europa