Verden

Ja- og nei-siden kjemper for å overbevise skotske velgere

LONDON (Aftenposten): Den skotske førsteministeren Alex Salmond ba skottene gripe sjansen, i den siste debatten før Skottlands folkeavstemning.

Alistair Darling (t.v) og Alex Salmond møttes til nok et temperamentsfult oppgjør. Mandagens debatt er den siste før den skotske folkeavstemningen 18.september. Foto: David Cheskin

 • Helle Skjervold

18.september skal skottene stemme: ja eller nei til å bli et selvstendig land, og dermed tre ut av den mer enn 300 år gamle unionen Storbritannia.

Og tirsdag kveld barket lederen for ja— og nei-kampanjen sammen til den siste av to høyprofilerte direktesendte TV-debatter, der begge sider forsøkte å spille på motstanderens svake punkter.

Flere britiske kommentatorer mener kveldens debatt er den skotske førsteministeren Alex Salmonds siste mulighet til å overbevise de mange velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg, tre uker før den historiske folkeavstemningen.

Og selv om det ikke ble en overlegen hjemmeseier for Salmond virker de fleste eksperter å være enig om at Salmond var hårfint hvassere enn motstanderen i mandagens debatt - men bare såvidt. Og den første målingen blant seere, gjennomført av The Guardian, viser at 71 prosent av de som så debatten mener Salmond gjorde best figur.

Og Salmond trenger en opptur, og det litt brennkvikt.

Krever svar

En fersk gjennomsnittsmåling av de mange meningsmålingene, gjennomført av The Daily Telegraph, gir nei-siden flertall med 57 prosent av stemmene blant de som har bestemt seg, mens 43 prosent sier de vil stemme ja.

Alistair Darling, den såkalte Better Together-kampanjen, var nei-sidens representant, og han åpnet ballet med å bruke mostander Salmonds karakteristiske debattstil mot ham.

Les også

Kameratene frykter de må vise pass for å drikke kaffe sammen

For Salmond er en populær og svært talefør politiker, som i stor grad personifiserer uavhengighetskravet i Skottland. Darling brukte nettopp Salmonds kjekke talestil mot ham i åpningstalen:

— Gode enlinjere er ikke det samme som gode svar, og det er svar vi trenger nå, sa Darling. Nei-siden anklager stadig Salmond og ja-siden for å mangle svar på sentrale spørsmål om hvordan et uavhengig Skottland vil fungere i praksis.

— Mens han har brukt de siste to årene på å snakke har jeg lyttet. Jeg vet at folk ønsker forandring, men de ønsker også trygghet for sine jobber, pensjonsordninger og barns sikkerhet, sa Darling, og spilte dermed nei-sidens sterkeste kort: det er langt mer uforutsigbart å bryte ut enn å fortsette sammen, slik som i dag.

Hva vet du egentlig om Skottland? Se videoreportasjen under:

Norsk oljeeksempel

Salmond var naturligvis raskt på banen med ja-sidens kronargumenter: Skottland er ressurssterkt nok til å klare seg på egenhånd, og fritt fra Londons konservative regjeringsgrep vil de kunne føre en mer rettferdig politikk.

— Vi er en rik nasjon, et ressurssterkt folk. Vi kan skape en fremgangsrik nasjon og et mer rettferdig samfunn, en ekte fremtidsvisjon for folk i Skottland. Dette er vår tid, det er vårt øyeblikk, la oss gjøre dette - nå.

Oljen, valutaspørsmålet og flytting av kjernefysiske våpen ble nok en gang blant de mest opphetede enkeltspørsmålene.

Et uavhengig Skottland vil i stor grad være avhengig av oljeressursene i nordsjøen, og Darling og Salmond var - som ventet - dypt uenig i spørsmålet om hvor store oljeressurser som finnes på havbunnen, og hvorvidt skottenes egne oljeprognoser er overdrevent optimistiske eller ei.

Førsteminister Salmond refererte i kjent stil til Norge som et glimrende eksempel på et land som har utnyttet sine olje- og gassresurser fornuftig, et poeng en del seere reagerte på:

Salmond brukte også Norge som eksempel på et land som klarer seg godt uten kjernefysiske våpen, et annet sentralt krav fra ja-siden er å kvitte seg med dagens britiske atomvåpen som befinner seg i skotsk farvann.

Debatten var til tider opphetet og preget av den ene avbrytelsen etter den andre.

Salmonds sluttpoeng var at skottene nå må tro på seg selv, og tørre å ta sine egene avgjørelser for fremtiden. Darling avsluttet med å nok en gang så tvil om realismen i Salmonds løsrivelsesprosjekt, og trakk frem usikkerheten rundt skottenes fremtidige valuta som siste stikk til sin motstander.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Skottland ber om ny folkeavstemning

 2. KOMMENTAR

  Hovmod står for fall | Per Edgar Kokkvoll

 3. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 4. VERDEN

  Kraftig tilbakegang for det skotske uavhengighetspartiet

 5. VERDEN

  Brexit kan drive skottene ut av Storbritannia: – Vi ville vært mye tryggere i EU

 6. VERDEN

  Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.