Nominert CIA-direktør sier hun ikke tror på tortur

Gina Haspel, som Donald Trump har nominert til ny CIA-sjef, lover at byrået under hennes ledelse ikke vil ta i bruk tortur og andre brutale avhørsmetoder.

Gina Haspel, som er nominert til stillingen som ny CIA-sjef, møtte i Senatet onsdag. Dersom hun blir godkjent, blir hun den første kvinnen som leder etterretningstjenesten.

Haspel møtte i Kongressen for å svare på spørsmål fra representantene i forkant av at Senatet skal godkjenne henne som ny CIA-sjef.

61-åringen kommer fra CIAs egne rekker, og hun regnes som en relativt apolitisk kandidat.

Under høringen onsdag sa hun at CIA fikk seg en dyr lærepenge i forbindelse med at det ble brukt såkalt waterboarding – på norsk omtalt som vanntortur – og andre brutale avhørsmetoder etter 11. september-angrepet i 2001.

Waterboarding vil si at fangen spennes fast på et fast underlag og vann helles over et tøystykke som dekker personens munn og nese. Målet er å presse frem opplysninger ved å simulere drukning.

Haspel lovet som ventet at CIA ikke vil drive tortur med henne i sjefsstolen.

Gina Haspels offisielle portrett fra da hun var nummer to på rangstigen i CIA. Hun er i dag fungerende direktør, og er nominert til å få stillingen på permanent basis.

Strengt hemmelig fortid

Haspel har tilbrakt 32 av sine 33 år i CIA i skyggene. Som agent i operasjonsavdeling har hennes identitet vært strengt hemmelig for utenforstående hele hennes karrière. Derfor er deler av bakgrunnen hennes fortsatt gradert.

Det er ikke kjent nøyaktig hva hun har gjort, men hun har operert som agent i flere land, blant annet som stasjonssjef for CIA i London og i New York.

Hun har også jobbet for avdelingen for terrorbekjempelse. Der hadde hun sin første dag 11. september 2001.

Ledet kontroversiell «black site»

Fra 2002 til 2005 ledet hun et hemmelig CIA-fengsel i Thailand – en såkalt «black site». Der brukte agentene vannturtur og andre brutale metoder i avhør av mistenkte Al-Qaida-medlemmer.

Både en rekke demokrater og menneskerettsgrupper mener at det gjør henne uegnet for stillingen. President Trump sier at Haspel blir angrepet «fordi hun var for hard mot terrorister. Tenk på det i disse veldig farlige tidene», skrev han på Twitter forrige uke.

Før onsdagens høring ble enkelte demonstranter pågrepet etter at de stilte opp i salen der høringen foregikk og ropte «stopp torturen, stopp torturen!»

– Dårlig forberedt

Haspel sa i Senatet at det i ettertid er klart at CIA ikke var godt nok forberedt og ikke hadde god nok kunnskap om bruken av waterboarding og andre brutale avhørsmetoder, som å holde fanger våkne i lange perioder.

– Etter å ha jobbet i denne forvirrende tiden, kan jeg personlig love dere, klart og uten reservasjoner, at under min ledelse kommer CIA ikke til å gjenoppta noen slike internerings- og avhørsprogrammer, sa Haspel.

Samtidig passet hun på å rose CIAs ansatte for den innsatsen hun mener de gjorde for å beskytte USA etter terrorangrepet, sett i lys av de juridiske verktøyene som de da hadde lov til å bruke.

Gina Haspel har operert i skyggene i mesteparten av sin karrière. Nå kan hun få en av de synligste og mest innflytelsesrike stillingene i det enorme sikkerhetsapparatet i Washington.

Under høringen måtte Haspel også svare på hva hun ville gjort hvis Trump hadde beordret henne til å bruke waterboarding mot en fange.

Her svarte Haspel at hun ikke tror Trump vil be henne om det, samtidig som hun understreket at byrået ikke er rette sted for å gjennomføre avhør, og at det ikke har ekspertise på dette feltet.

Trump har gjentatte ganger sagt at han vil gjeninnføre vanntortur og «ting som er mye verre enn det».

Haspel insisterte også på at hun har fått med seg et sterkt moralsk kompass fra sine foreldre. På spørsmål om hun vil kunne gjennomføre en presidentordre hvis hun mener den er umoralsk, svarte hun nei, også hvis den teknisk sett ville vært innenfor lovens rammer.