Verden

Ni skadet i ekstremvær i Vest-Europa

Store deler av Vest-Europa er rammet av ekstremværet Eleanor. Minst tre personer mistet livet og flere er skadd. I Tyskland er Tour de Ski-sprinten avlyst.

En delvis sammenrast havnemur i Portreath i Cornwall sørvest i England. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB
Barn leker seg idet store bølger velter inn over en molo i Aberystwyth i Wales. Foto: AP / NTB scanpix
En bil kjører over en oversvømt parkeringsplass i den irske havnebyen Galway. Foto: AP / NTB scanpix
Et stillas raste sammen i sterk vind i Paris onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Også Tyskland er berørt av uværet. En ung kvinne løper gjennom regnet i Frankfurt onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
En DFDS Dover Seaways-ferje omgitt av høye bølger ved ankomst til Dover onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Uværet rammet først Irland og deler av Storbritannia. Deretter fortsatte det til Nederland, Frankrike, Tyskland, Sveits og Østerrike.

Også Spania har fått kjenne kreftene i uværet. På den baskiske kysten nord i landet døde et par da de ble feid på sjøen av en stor bølge, opplyser tjenestemenn. En person måtte reddes etter selv å ha forsøkt å redde paret som ble tatt av bølgen.

En 21-åring døde etter å ha blitt truffet av et tre ved vintersportsstedet Morillon i Haute-Savoie i Alpene, opplyser det franske sivilforsvaret. Av de 15 personene som er skadd rundt omkring i Frankrike, er fire alvorlig skadd, blant dem en mann som satt i en bil som ble truffet av et tre i Paris-området.

Irland ble rammet av vindkast opptil 43 meter i sekundet. I havnebyen Galway var det oversvømmelser, og rundt 55.000 husstander var uten strøm onsdag morgen. Også i Nord-Irland og England ble tusenvis av husstander rammet av strømbrudd.

Eiffeltårnet stengt

Uværet flyttet seg etter hvert til Frankrike, der Eiffeltårnet og byens parker ble stengt fordi trær risikerte å blåse over ende.

I Eure-et-Loir kjørte en motorsyklist på et tre som var blitt løftet opp med røttene og som hadde havnet på veien, og en kvinne ble alvorlig skadd da en flygende gjenstand traff henne i hodet øst i landet.

Utenfor Normandie måtte en seiler heises opp fra 7,5 meter høye bølger. I Normandie og Alsace ble togtrafikken rammet, og uværet skapte forsinkelser for flytrafikken over Strasbourg og Paris' største lufthavn Charles de Gaulle.

Rundt 200.000 husstander var onsdag morgen uten strøm i det nordlige Frankrike, av dem 30.000 i Paris-regionen.

Tyskland og Sveits rammet

I Nederland ble én person skadd da vedkommende ble truffet av et tre som falt ned, og rundt 200 flygninger ble innstilt samtidig som togene kjørte med redusert hastighet. I kystområdene ble togtrafikken innstilt, mens diker og bruer ble stengt for biltrafikk.

Nederlands flomvern mot Nordsjøen ble aktivert for første gang siden 2014 som følge av at vannstanden var ventet å øke med 3 meter.

I Lünen i Tyskland sporet et tog av da det kjørte på et tre. I München og Augsburg i Bayern ble dyreparkene stengt, og i Oberstdorf ble dagens Tour de Ski-sprint avlyst.

Onsdag ettermiddag var det imidlertid ikke meldt om personskader i Tyskland.

I Sveits ble flere personer skadd da et tog sporet av sør for Bern som følge av kraftig vind, mens en lastebil veltet på en hovedvei nær Emmen.

Flere tusen husstander rundt Zürichsjøen ble rammet av strømbrudd, og det var innstilte flyginger ved flyplassene i Zürich og Basel. I tillegg har flere skianlegg måttet stenge.

Uværet satte onsdag ettermiddag kursen videre mot Østerrike, der det er økt fare for snøskred.

Les også

Kuldesjokk og sol på vei mot Sør-Norge

Avlyser onsdagens øvelser i Tour de Ski etter uvær: – Dette er livsfarlig

Les mer om

  1. Ekstremvær