Verden

Forbereder seg på det verste før 1700 passasjerer skal cruise gjennom Nordvestpassasjen

I sommer skal cruiseskip med 1700 passasjerer krysse Nordvestpassasjen og Beringstredet. Om to uker skal kystvakten i USA og Canada ha katastrofeøvelse.

De billigste billettene til sommerens cruise gjennom Nordvestpassasjen koster rundt 80.000 kroner. De dyreste nesten én million.
  • Hans Marius Tonstad
    Hans Marius Tonstad

Over 100 år etter at Roald Amundsen som førstemann brukte tre år på å seile hele passasjen i en fiskebåt, vil i sommer det største skipet hittil legge ut på den iskalde ruten.

Les også:

Les også

I en bod fant museumsdirektøren denne skattkisten - stappfull av bilder og dokumenter etter Roald Amundsen!

Det 32 dager lange cruiset fra Anchorage i Alaska til New York er allerede utsolgt. Prisene varierer fra 22.000 til 120.000 dollar (ca. 180.000 – til nesten én million kroner).

— Målt i antall passasjerer er dette det største antallet gjester gjennom Arktis i ett fartøy, sier Paul Garcia, i Crystal Cruises til Mashable.

Dette er ruten Crystal Serenity skal seile.

En slik seilas ville for få år siden vært utenkelig. Gjennom hele menneskets historie har passasjen aldri blitt regnet for å være isfri. Det var frem til 2007 da det ble mulig å passere uten bistand av en isbryter.

Uvanlig mild vinter

Nylig kunne National Snow and Ice Data Center (NSDIC) fortelle at det i vinter har vært rekordlite is grunnet en svært mild vinter, noe som har påvirket nesten hele Arktis, skriver Mashable.

Les også:

Les også

Klimaforsker: - En helt eksepsjonell varmerekord ble satt i februar

Cruiseskipet «Crystal Serenity» vil ha med seg et isbrytende eskortefartøy som har to helikoptre med på dekk gjennom hele seilasen. Det opplyser Paul Garcia til The Guardian.

Roald Amundsen ledet den første ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen i 1903–1906 i fartøyet "Gjøa".

Men selv før planleggingen av sommerens cruise har kystvakten og lokalsamfunn stilt seg spørsmålet om Arktis er klar for den økte skipstrafikken.

Økt trafikk

Fra førstesiden av Aftenposten i 8. desember 1905. "Mere fra "Gjøa". Alt vel."

Gjennom Beringstredet, den smale passasjen mellom USA og Russland, passerte det i fjor 540 fartøyer, ifølge kystvakten. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2008, skriver The Guardian.Blant disse fartøyene er koreanske fraktskip, russiske tankskip, forsyningslektere, mindre cruiseskip og eventyrere.

  1. april skal den amerikanske og canadiske kystvakten sette seg ned med redningsmannskap og representanter for Crystal Cruises for å planlegge for det verste: En redningsaksjon av hundrevis av passasjerer – over 100 mil fra nærmeste kystvaktbase.
Byen Nome ønsker turister velkommen, men ordføreren er bekymret for at den manglende infrastrukturen kan være en sikkerhetsrisiko.

I et øde landskap uten veier og med dårlig mobildekning sier det seg selv at en redningsaksjon vil være utfordrende.Et av stoppestedene for sommerens cruise, Nome i Alaska, har bare 18 sykesenger.

— Skulle noe gå galt, vil det være veldig ille, sier Nomes ordfører Richard Beneville til The Guardian.

— De fleste cruiseskipene som passerer her, har 100, kanskje 150 passasjerer. Dette er et helt annet skip.

Har du innspill eller kommentarer - bruk kommentarfeltet

Les også:

Les også

  1. 100 år gamle «Maud» løftes ut av vannet

  2. Har funnet skip fra 169 år gammel Arktis-ekspedisjon

  3. Tar med handicappet bror til Nordvestpassasjen

  4. "Gjøa" inn i varmen