Verden

Obama kommer ikke til å møte mannen USA forsøkte å drepe

(MIAMI/Aftenposten): Barack Obama skal møte presidenten, politiske dissidenter og vanlige cubanere når han på søndag reiser til Havanna. Men én mann står ikke på møtelisten.

Tourists pass by images of U.S. President Barack Obama and Cuban President Raul Castro in a banner that reads "Welcome to Cuba" at the entrance of a restaurant in downtown Havana, March 17, 2016. REUTERS/Alexandre Meneghini Foto: Alexandre Meneghini

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— Han skulle ha ventet. Dette er for tidlig, sier José Azel og rister bedrøvet på hodet.

Han er seniorforsker ved instituttet for cubanske og cubanskamerikanske studier i Miami. Og han er på ingen måte glad for at president Obama i morgen innleder sitt historiske besøk til landet Azel flyktet fra i 1961.

— Et besøk fra USAs president er en utrolig ære for ethvert land. Men jeg forstår ikke hva Cubas myndigheter har gjort for å fortjene denne æren. Mens USA har lettet på restriksjonene overfor Cuba, har ikke vi fått noe i retur!

88 år er gått siden sist en amerikansk president besøkte Cuba.

Havanna-turen skaper en del logistiske problemer:

Les også

Obamas Cuba-besøk skviser amerikanere til forbudt badeby

Cubanskamerikanerne mener ikke det samme som før

Azel var i sin tid ett av de såkalte Peter Pan-barna som ble sendt vekk av fortvilte foreldre på Cuba i håp om at de ville få et bedre liv i USA. Han har ikke vært i hjemlandet siden den gang.

I denne ukens podkast Aftenposten Verden drøfter vi blant annet Obamas Cuba-reise.

— Og jeg kan ikke gjøre det heller. Ikke før det skjer betydelige politiske reformer der. Reiser jeg hjem nå, går jeg fra å leve i politisk eksil til å bli en økonomisk immigrant. Det er store forskjeller i identitet mellom de to benevnelsene, sier han.

José Azel flyktet til USA som ung gutt i 1961, da foreldrene hans sendte ham til nabolandet i håp om at han skulle få et bedre liv. I dag er han seniorforsker ved Instituttet for cubanske og cubanksamerikanske studier i Miami. Han er sterkt kritisk til Obamas Cuba-politikk. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

Men Azel er i mindretall. Riktignok mener fortsatt mange eldre cubanskamerikanere, spesielt de som flyktet i tiden rundt Fidel Castros maktovertagelse i 1959, at USA bør fortsette isolasjonspolitikken som ble innført under John F. Kennedy.

Cubanere som har kommet de siste 30–40 årene, derimot, er ofte mindre negativt innstilt til en oppmykning. I desember viste en meningsmåling i Miami Herald for første gang at et flertall av cubanskamerikanerne ønsker en oppmykning av forholdet til Cuba.

Rundt to millioner amerikanere har i dag cubansk opphav, ifølge Pew Research. Det er nesten en dobling siden 2000.

Obama er ikke den eneste Cuba-gjesten som får oppmerksomhet i disse dager.

Les også

Rolling Stones med gratiskonsert i Havanna

Milagro Mena (48) i Miami støtter Obama

Da Barack Obama i desember 2014 åpnet for en oppmykning av reglene som forhindrer økonomiske forbindelser mellom USA og Cuba, gjorde han det mye lettere for disse to millionene å holde kontakt med familie og venner på øya i sør.

Minst 25 milliarder kroner sendes nå hvert år fra amerikanere til privatpersoner på Cuba. Dette utgjør en betydelig del av Cubas økonomi, spesielt blant de unge entreprenørene i hovedstaden Havanna.

Milagro Mena (48) er cubanskamerikaner i Miami og en sterk tilhenger av president Obamas oppmykningslinje mot makthaverne i Havanna. – Alt som gjør det lettere å være i kontakt med folk på Cuba, er noe jeg er for, sier hun. Foto: Kristoffer Rønneberg

— Jeg har familie på Cuba. Jeg støtter Obamas reformer og alt som gjør at det blir lettere for oss å holde kontakten, sier Milagro Mena (48), som vi treffer på en parkeringsplass like ved Miami Beach.Tusenvis av eksilcubanere besøker Cuba hver måned. Vi traff noen av dem i Havanna sist vi var i byen:

Les også

Her møter hun familien for første gang på fire år

I fjor åpnet USA og Cuba ambassader i hverandres hovedsteder. Obamas besøk, der han tar med seg kona Michelle, barna Malia og Sasha samt svigermor Marian Robinson, vil trolig gjøre det tilnærmet umulig å gjøre om på endringene dersom hans etterfølger i Det hvite hus skulle ønske å gjøre det.

— Vi ønsker å gjøre normaliseringsprosessen irreversibel, sier Ben Rhodes, Obamas sikkerhetsrådgiver og mannen som omtales som arkitekten bak hele prosessen, i en konferansesamtale der Aftenposten deltok.

Møter ikke Fidel Castro

Rhodes sier at utenriksminister Kerry og en rekke andre statsråder også vil være med på turen i tillegg til «flere dusin» kongressmedlemmer og et stort antall bedrifts- og organisasjonsledere. Han tror turen vil bidra til å fremme økonomiske reformer også på Cuba.

Folk i Havanna har forberedt seg i ukesvis på president Obamas besøk. Blant annet er det bilder av ham på kjøleskapmagneter til salgs i den cubanske hovedstaden. Foto: AP / Ramon Espinosa

— USA skal ikke diktere endringer på Cuba. Men vi har sterk tro på cubanernes evne til å gjøre ekstraordinære ting. Og ved å skape rom for utveksling, dialog, kommunikasjon, kommersielt samarbeid og samtaler med sivilsamfunnet tror vi at vi vil hjelpe til med å legge til rette for at cubanerne kan leve bedre liv med større grad av kontakt, ikke bare med USA men med verden utenfor, sier han.

Obamas Havanna-besøk blir fullt av høydepunkter. De to største blir trolig en baseballkamp mellom Florida-laget Tampa Bay Rays og det cubanske landslaget på tirsdag samt en tale Obama skal holde direkte til det cubanske folk på mandag.

Den amerikanske presidenten skal også ha møter med politiske opposisjonelle samt flere samtaler med Cubas president, Raul Castro (84).

Det er ikke lagt opp til at han skal møte broren hans, Fidel Castro (89), som ga fra seg makten i 2008.

— Hverken cubanerne eller vi har jobbet for å få til et slikt møte, sier Ben Rhodes.

USAs etterretningsorgan CIA forsøkte på 1960-tallet gjentatte ganger å drepe Castro, men mislyktes hver gang.

Én av planene skal ha vært å forgifte en av sigarene hans, en annen la opp til at Castro skulle drepes av en eksploderende konkylie mens den dykkeglade Cuba-presidenten utforsket korallrevene utenfor øystaten.