Amazons Jeff Bezos skutt opp mot verdensrommet i egen romkapsel

Milliardær og Amazon-eier Jeff Bezos ble tirsdag skutt opp i verdensrommet med sin egen rakett New Shepard.

Bare ti minutter senere hadde kapselen med Bezos og hans følge landet med fallskjerm som planlagt.

Med seg hadde han et «mannskap» på tre, en 18 gammel unggutt fra Nederland, en 82 år gammel kvinne som er en NASA-pioner fra Texas, og sist, men ikke minst, sin egen bror.

New Shepard satte kursen gjennom atmosfæren mot verdensrommet på årsdagen for månelandingen til Apollo 11 for 52 år siden.

Oppskytingen fra Van Horn i Texas skulle skje klokka 15 norsk tid, men ble forsinket i drøyt ti minutter før en vellykket oppskyting ble gjennomført.

Les også

Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar. I dag skal verdens rikeste mann på sin første prøvetur.

Høyere enn Branson

Ti minutter etter oppskytningen landet kapselen med de tre romfarerne.

Bezos' romselskap Blue Origins bærerakett skal etter planen nå 106 kilometers høyde, 16 kilometer lenger ut i verdensrommet enn det Richard Branson klarte 11. juli.

Hele romferden tar ikke mer enn 10 minutter. Fire av dem skal tilbringes utenfor Karman-linjen som regnes som grensen mellom atmosfæren og verdensrommet. Passasjerene vil oppleve vektløshet i et par minutter.

Romkapselen er fullt automatisert, og det er ikke behov for trente piloter hverken på turen opp eller ned. Bransons Virgin Galactic-fly trengte to piloter for å lande.

Bezos' bærerakett skal lande 3 kilometer fra oppskytingsstedet, mens kapselen lander med fallskjerm.

Mannskapet på mandag ferd: fra venstre Mark Bezos, Jeff Bezos, Oliver Daemen og Wally Funk.

Flere turer

Blue Origin har gjennomført 15 vellykkede ubemannede ferder med New Shepard siden 2015. Hvis turen med passasjerer går bra, er det planlagt to turer til i løpet av året.

Blue Origin har ennå ikke begynt å selge billetter til disse turene. Passasjerene vil bli trukket blant dem som deltok i en veldedighetsauksjon om den fjerde plassen på tirsdagens tur. Auksjonen innbrakte drøyt 250 millioner kroner.

Vinneren av denne plassen måtte trekke seg, og dermed ble det åpning for 18 gamle Oliver Daemen fra Nederland som fikk romferden i gave av sin far.

Lillebror

Bezos' yngre bror Mark er også med på turen, det samme er 82 år gamle Wally Funk. Hun var en av 13 kvinnelige piloter som tidlig på 1960-tallet ble tatt inn i NASAs Mercury-program. Men ingen av kvinnene kom seg opp i rommet.

Bezos grunnla Blue Origin i 2000 med mål om å en dag bygge kolonier i verdensrommet med kunstig tyngdekraft, der millioner av mennesker kan bo og jobbe.