Verden

- Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

Bilder av skader fra Gaza som er blitt analysert i Tromsø, tyder på at Israel har brukt såkalte «DIME-våpen». Disse kan være kreftfremkallende.

En israelsk artilleribombe eksploderer over Gaza 11. januar. Over 900 er nå blitt drept i krigen, som begynte 27. desember. Foto: PATRICK BAZ/AFP

 • Anders Nordstoga

Bakgrunn:

Våpenekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sier det er «overveiende sannsynlig» «DIME-våpen» er brukt i Gaza. DIME-granatene inneholder wolfram (tungsten). Dette stoffet gir granatene en mer voldsom effekt på et mer begrenset område enn vanlige eksplosiver. Trykkbølgene fra disse våpenene kan føre til at kroppsdeler, som oftest ben, blir revet rett av.

— Testlaboratorium for nye våpen

De norske legene

Les også

Profil: Mads Gilbert (61)

og

Les også

Profil: Erik Fosse (58)

, som mandag

Les også

Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake

, sier de har sett avrevne kroppsdeler som tyder på at DIME-våpen er blitt brukt. — Det er en sterk mistanke om at Gaza nå blir brukt som et testlaboratorium for nye våpen, sa Gilbert

Les også

Fosse: - Direkte latterlig

mandag. Gilbert og Fosse har sendt bilder av disse skadene til Tromsø Mineskadesenter, hvor de er blitt analysert av Hans Husum. Også Husum har konkludert at skadene sannsynligvis skyldes DIME-våpen. — Grunnen til at jeg bruker begrepet «overveiende sannsynlig», er samtaler jeg har hatt med Husum og det jeg ellers vet om DIME, sier Nergaard til Aftenposten.no. Det har ikke lyktes Aftenposten.no å komme i kontakt med Hans Husum. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: STR

Begrenser skadene

Lite er kjent om DIME-våpnene, men det pågår ifølge Nergaard mye forskning for å utvikle eksplosiver som anvender tungsten eller utarmert uran for å konsentrere skadevirkningene. Utviklingen mot mer krigføring i tettbebygde områder har skapt økt behov for våpen som rammer hardt på et begrenset område. De avfyres gjerne som små målstyrte bomber fra fly. — Med tungsten kan man begrense dødsradiusen til kanskje bare to-tre meter, sier Nergaard. Ifølge Gilbert har Dime-våpnene som er brukt på Gaza, en skaderadius på mellom to og fem meter. Han karakteriserer dem som «ekstremt kraftfulle».

- Kan være kreftfremkallende

Å begrense skadevirkningene kan i seg selv være ønskelig, men det finnes ifølge Nergaard rapporter som hevder at tungstenspartikler i miljøet kan føre aggressive kreftformer -- selv om noen årsakssammenheng ikke er bevist. - Grunnen til at vi stiller spørsmål ved dette, er at man ikke har dokumentert hva slags effekter det har på medium og lang sikt. Det er ikke gjort grundige nok undersøkelser, sier han. Gilbert på sin side er mest opptatt av de direkte skadevirkningene av våpene. - Vi er ikke tynnhudet når det gjelder krigsskader, men disse amputasjonene er virkelig ekstremt forferdelig, og for mange av pasientene ikke mulig å overleve, sa han på pressekonferansen. Bakgrunn:

 1. Les også

  - Familien hennes ble utslettet

 2. Les også

  Fosse: - Det er uvirkelig å komme tilbake

 3. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 4. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 5. Les også

  Profil: Erik Fosse (58)

 6. Les også

  Profil: Mads Gilbert (61)

Relevante artikler

 1. NORGE

  17-åring siktet etter terrorlovgivning etter at han ble pågrepet med hjemmelaget bombe i Oslo - PST oppjusterer trusselnivået

 2. NORGE

  . Men i det øyeblikket han teipet spiker på gassboksen ble det noe annet enn guttestreker, sier Nergaard.

 3. VERDEN

  USA har sluppet nye bilder fra tankskip-angrepet. Hva er det som sitter igjen på skipssiden?

 4. VERDEN

  Israel angripes med kondomer. – De er rådville.

 5. KRONIKK

  Skal alkoholforbruket i Norge ned? Da må vi være villige til å se på tiltak som kan ha effekt.

 6. VERDEN

  Norge fløy 2820 oppdrag og slapp 588 bomber. «Et par av dem skled av målet»