Vet ikke hvorfor de smittede er så unge

Median-alderen blant de som er smittet av H1N1-influensaen i USA er 15 år.

Restauranter og kontorer rundt om i Mexico åpnet igjen onsdag etter fem dagers tvangsstenging.

Influensaen H1N1, også kalt «svineinfluensa», ser ut til å ramme yngre mennesker i større grad enn annen type influensa. Det viser en offisiell gjennomgang blant de 35 amerikanere som til nå er innlagt på sykehuset med smitten, melder nyhetsbyrået AP. Amerikanske helsemyndigheter opplyser at median-alderen for de smittede personene er 15 år, noe som skaper hodebry for forskerne. — Det er ikke klart hvorfor de smittede er så unge, men det kan være at yngre mennesker blir syke tidlig i sykdomsutbruddet. Det kan også være tilfelle at eldre personer har blitt immune som følge av en influensainfeksjon tidligere i livet, sier lege Richard Besser ved Senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC).

Eldre er ikke utsatt

I USA har 642 amerikanere fått bekreftet smitten, og to personer er omkommet. De fleste av tilfellene har imidlertid vært milde. De smittede personene er alt fra åtte måneder til 53 år. I alt er 35 personer innlagt på sykehus i USA, fordelt på 14 delstater. Under en vanlig influensasesong er det stort sett eldre og de med kroniske helseproblemer som er størst utsatt for å bli lagt inn på sykehus som følge av smitten. Slik er det imidlertid ikke med svineinfluensaen. Så langt er det ikke noe enkelt helseproblem som har gjort folk spesielt utsatt for sykdommen, sier Besser.

Mexico åpnet onsdag

Onsdag åpnet butikker, kontorer og restauranter igjen i Mexico etter å ha vært stengt i fem dager. Meksikanske myndigheter mener dette har vært nødvendig for å stanse spredningen av influensaen. I morgen kommer åpner høyskoler og universiteter, og neste uke vil barneskoler og barnehager følge tritt. Mexicos helseminister opplyste onsdag at 42 personer har mistet livet av H1N1-influensaen. Antallet bekreftede smittetilfeller har for lengst overskredet 1000, skriver ABC News . Artikkelen fortsetter under bildet.

Har kostet 15 milliarder

Forskere ved Det amerikanske helseinstituttet sier at de nå er i de første stadiene av å utvikle en vaksine mot svineinfluensaen. Det er forventet at dette arbeidet vil ta flere måneder. Selv om de verste skrekkscenarioene knyttet til utbruddet ikke har slått til, sliter meksikanske myndigheter med de økonomiske omkostningene influensaen har ført med seg. Foreløpige anslag viser at landet svineinfluensaen kan ha kostet landet så mye som 15 milliarder kroner.

Passasjerene på undergrunnsbanen i Mexixo City tar ingen sjanser, og beskytter seg forskriftsmessig med ansiktsmaske.