J.K. Rowling advarer mot skremselspropaganda

Forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K. Rowling, mener tilhengerne og motstanderne av britisk EU-medlemskap «maner fram monstre» i debatten.

J.K. Rowling er lei av skremselspropagandaen i EU-debatten. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Det er ikke mye jeg er ekspert på, men jeg vet hvordan man skaper monstre, skriver Rowling på [bloggen](http://www.jkrowling.com/en_GB/ \l /timeline/on-monsters-villains-and-the-EU-referendum) sin.

Hun anklager både tilhengere og motstandere av fortsatt britisk EU-medlemskap for å tegne skremmebilder.

Fremkaller frykt

– Vi blir spurt om vi ønsker å forbli en del av EU, og begge sider av denne kampanjen har fortalt oss historier. Jeg mener ikke at de har løyet (selv om det absolutt har blitt fortalt løgner). Jeg mener at de appellerer til vårt universelle behov for å forstå verden ved å fortelle oss historier, og de har ikke vært redde for å mane fram monstre for å fremkalle vår verste frykt, skriver hun.

– Historiene som har blitt fortalt i forbindelse med denne folkeavstemningen, har vært styggere enn noe annet jeg kan huske, mener Rowling.

Selv legger hun ikke skjul på at hun ønsker at Storbritannia skal forbli medlem av EU, og anklager motstanderne for å fremme en rasistisk form for nasjonalisme og for å overdrive de negative sidene ved medlemskap.

Big Brother-aktig

– Unionen som ble født ut fra et kollektivt ønske om aldri mer å se krig i Europa, blir framstilt som en orvelsk monolitt, Big brother-aktig i sitt ønske om kontroll, skriver hun.

– Om få dager har vi bestemt hvilke monstre vi tror er ekte, og hvilke vil tror er en illusjon. Alt koker ned til hvilken historie vi liker best, men i det øyeblikk vi avgir stemme, slutter vi å være lesere og blir forfattere. Enden på denne historien, lykkelig eller ikke, er det vi selv som skriver, skriver hun.

Rowlings Harry Potter-bøker er oversatt til mer enn 60 språk og har solgt i over 400 millioner eksemplarer verden over. (©NTB)