Livet som presidentens barn: fyll, gambling og revestreker

Presidentdøtrene Malia og Sasha Obama himlet med øynene, kjedet seg åpenlyst og fikk kritikk. Før i tiden måtte det mer til før ungene i Det hvite hus vakte oppsikt.

Quentin Roosevelt og kameraten Rosewell Pinckney var medlemmer av Det hvite hus-gjengen – en gruppe lett ustyrlige lekekamerater. En gang tok Quentin med seg ponnien Algonquin i heisen på sykebesøk til lillebroren Archie.

En politisk rådgiver som i forrige uke skrev en kritisk blogg om Obama-døtrene, måtte denne uken selv slutte i jobben hos sin republikanske kongressrepresentant.

Sasha og Malia Obama lot ikke til å ha det svært festlig da faren benådet kalkunen "Cheese" før Thanksgiving og fikk kritikk for oppførselen. Men den republikanske rådgiveren som refset dem, måtte slutte i jobben.

— Det er uvanlig med slik kritikk mot presidentbarna, og det viser vel at det politiske klimaet er blitt verre. Utblåsningen denne gangen gjaldt jo denne ganske tåpelige seremonien med kalkunbenådning som den eldre Bush innførte. Barna gjorde noen grimaser og fikk kritikk for at det skulle være uverdig. Men man skal huske på at selv om presidentbarna skjermes, må de være med på ganske mye som ikke er særlig gøy. De lever alltid under overvåking. Alt de gjør, blir lagt merke til, sier historieprofessor og USA-ekspert Ole O. Moen, som har skrevet bok om de amerikanske presidentene.Her er syv eksempler på at barn av tidligere presidenter i USA har bemerket seg med ganske mye mer enn grimaser og himling med øynene.

1. Skyting og bordellbesøk

John Payne Todd ble som toåring adoptert av James Madison, som selv engasjerte seg i utdannelsen hans. Sønnen var imidlertid en hodepine for faren hele livet.

Allerede den fjerde presidenten i den unge republikken USA, James Madison, hadde store problemer med sin adopterte sønn John Payne Todd. Han var 17 da faren ble president i 1809 og var allerede da forlengst sendt bort til en katolsk kostskole for å skikke seg. Tilsynelatende hjalp dette ikke stort. Han havnet flere ganger i fengsel – både for skyteepisoder, fyll og for å forstyrre den alminnelige ro og orden.Da han var 21 år, sendte presidenten ham med en fredsdelegasjon til Europa, men han gamblet og festet seg gjennom kontinentet og kom hjem med en gjeld på 8000 dollar – en formue tilsvarende rundt 30 slaver. Brev fra den gang viser at presidenten gjorde alt for å unngå at sønnen havnet i gjeldsfengsel og for at moren Dolley ikke skulle få nyss om nye detaljer fra hans utsvevende liv på spillebuler og i bordeller. Men andre brev viser at moren likevel kjente til det meste. Og helt mot slutten av sitt liv måtte moren selge familiens plantasje for å dekke sønnens spillegjeld.

Thomas "Tad" Lincoln var en beryktet spilloppmaker i Det hvite hus og var også glad i å kle seg ut i uniform.

2. Krevde bompenger i Det hvite hus

— President Abraham Lincolns sønn Tad var glad i å gjøre sprell. Presidenten moret seg over dette, men staben så det ikke alltid på samme måte, forteller historieprofessor Ole Moen.

Det sies at Lincoln-paret hadde en noe overbærende oppdragelse av sine barn, og oppdragelsen av Tad ble neppe strengere da broren Willie døde i 1862.

Thomas «Tad» Lincoln fant blant annet ut hvordan han skulle få alle klokkene i Det hvite hus til å ringe samtidig, noe som irriterte de ansatte betydelig. Han gjorde dessuten en hel del for å samle inn penger til innsatsen for å hjelpe de sårede soldatene i borgerkrigen, skriver Historybuff. Blant annet krevde han bompenger i trappen opp til Det ovale kontor.

Tad solgte også snacks i lobbyen til dem som ventet på presidenten, og han fikk et par geiter av faren og kjørte unger i vogn mot betaling. Dette ble det satt en kontant stopper for da han en gang kom kjørende inn i en av salongene hvor moren hadde teselskap. Han ba om og fikk en verktøykasse av faren fordi han ville lage møbler til soldatsykehuset, men ble fratatt dette da han ble knepet i å sage av bena på et mahognibord i Det hvite hus.

LES OGSÅ:

Les også

Mistet jobben etter Facebook-melding om Obama-døtrene

3. Urokråkene alle likte

En tidligere ansatt i Det hvite hus snakket i 1887 om barna i presidentpalasset i hans tid der. Han omtaler Garfield-guttene blidt som "holy terrors", men sier de var godt likt.

James Garfield og kona hadde fire sønner og en datter som overlevde dem. Og selv om Garfield bare satt i et halvt år før det ble begått et attentat mot ham i 1881, fikk sønnene hans et rykte for å være spesielt livlige. I mai 1887 snakket Jamestown Weekly Alert med oberst W.H. Crook, en tidligere ansatt i Det hvite hus.— Garfield-guttene var urokråker, men alle likte dem. De skapte liv i Det hvite hus og hadde det storartet, fortalte han.

Seattle Times fortalte i 1901 om at en kveld foreldrene var ute, hadde guttene og venner badet i en fontene utenfor Det hvite hus før de kledde seg i fargerike håndklær og danset krigsdans i et av de mange, ærverdige værelsene, The East Room.

4. Slapp geit ut porten

President Harrisons barn og barnebarn flyttet inn i Det hvite hus, og de hadde blant annet kjæledyret "His Whiskers". Lille Ben, trolig han som sitter ved tøylene på bildet, stakk ut porten med geiten og presidenten måtte storme nedover gaten etter ham. Den voksne mannen på bildet er Russell Harrison, presidentens sønn.

Tad Lincoln er ikke den eneste som har skapt forviklinger med geiter. Da president Benjamin Harrison flyttet inn i Det hvite hus i 1889, kom barn og barnebarn med på lasset. Og ungene fikk ha så mange kjæledyr som de ønsket.— Harrisons barnebarn hadde en geitebukk – «His Whiskers» - som de likte å ri rundt på. Ved en anledning hadde barnebarnet Ben spent bukken foran en liten kjerre og klarte å kjøre ut porten ved Det hvite hus, og presidenten måtte halse etter dem nedover gaten for å få fatt i dem, forteller Ole Moen.

Quentin Roosevelt og kameraten Rosewell Pinckney var medlemmer av Det hvite hus-gjengen – en gruppe lett ustyrlige lekekamerater. En gang tok Quentin med seg ponnien Algonquin i heisen på sykebesøk til lillebroren Archie.

5. Slapp løs slanger

Håndkolorert bilde av Alice Roosevelt i 1903. - Jeg kan enten styre landet eller passe på Alice. Jeg klarer ikke begge deler, sa Teddy Roosevelt til en venn.

Teddy Roosevelt ble innsatt som president i 1901 da president William McKinley ble myrdet. Datteren Alice var da 17 år og har sagt at hun ble «henrykt» av hendelsen. Hun skapte skandaler i samtiden ved – som kvinne – å røyke offentlig, kjøre bil med menn, inngå veddemål og så hadde hun en slange som kjæledyr. Emily Spinat var oppkalt etter tante Emily fordi den var så tynn og het Spinat fordi den var grønn.Lillebroren Quentin likte også slanger og skal en gang ha tatt med seg fire stykker hjem fra en forretning og båret dem rett til Det ovale kontor der faren holdt møte. Han slapp dem rett på bordet så møtedeltagerne skvatt og rømte unna. Slangene ble funnet og sendt tilbake til dyrebutikken. Quentin gjorde seg også bemerket ved å kaste snøballer fra taket på vaktene.

Da familien Roosevelt flyttet inn i Det hvite hus i 1901, skrev Seattle Times om hvordan presidentpalasset ville gjenlyde av barnelatter.

6. Gjemte seg under skrivebordet

John jr. – populært kalt John-John – var født 17 dager etter at faren ble valgt til president i 1960. Moen forteller at han kom til USA en måned etter innsettelsen av John F. Kennedy, og for første gang på lang tid var det småbarn i Det hvite hus.

John F. Kennedy jr. likte å sitte gjemt under presidentens berømte Resolute-skrivebord – en gave fra dronning Victoria i 1880.

— Det brøt gjennom lydmuren i mediene. John jr. likte etter hvert å sitte gjemt under farens flotte skrivebord. Og mens presidenten satt i alvorlige møter, kunne han poppe frem og si bø. Dette ble akseptert. Han var jo nærmest en baby, sier Moen.

7. Kjøpte alkohol med falsk ID

President George W. Bushs tvillingdøtre, Barbara og Jenna, fikk bred og langvarig pressedekning om brudd på alkohollovgivningen.

Tvillingdøtrene til George W. og Laura Bush var 19 år gamle da faren ble president, og de gikk på Universitetet i Texas. Selv om de ikke altså ikke bodde i Det hvite hus, vakte det voldsom oppsikt da Jenna og Barbara to ganger på få uker våren 2001 ble arrestert for ulovlig besittelse av alkohol og forsøk på å kjøpe alkohol med falsk legitimasjon. Aldersgrensen er 21 år.Talsmannen for Det hvite hus ba pressen vise varsomhet med omtalen, men til liten nytte. Pressedekningen varte i ukevis, og The Daily News merket sine artikler med «Double Trouble» og The New York Post kalte tvillingene «Jenna and Tonic».

Les også: