Verden

Dansk parti vil ha nye etterforskning av Scandinavian Star

Det danske partiet Enhedslisten mener at danske myndigheter bør gjenoppta etterforskningen av brannen på Scandinavian Star.

Det danske partiet Enhedslisten krever ny etterforskning av brannen på Scandinavian Star i 1990. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

 • NTB

Venstreorienterte Enhedslisten varslet søndag at partiet vil ha justisministeren til å gi en redegjørelse i Folketinget om hva regjeringen vil gjøre for å få en grundig undersøkelse av eier- og forsikringsforholdene rundt Scandinavian Star, skriver Politiken.

 • Scandinavian Star: - Ingen holdepunkter for sabotasje

Det skjer dagen etter at avisen skrev av eierkretsen bak skipet fikk fordoblet forsikringssummen av skipet, uten at det daværende forsikringsselskapet Fjerde Sø undersøkte hvor meget skipet var verdt.

– Det blir mer og mer uforståelig hvorfor denne type opplysninger ikke er et resultat av myndighetenes arbeid, sier Søren Søndergaard, som sitter i Folketingets justiskomité for Enhedslisten.

Ba om dobbelt så mye i forsikring

Ifølge Politiken ba eierne Fjerde Sø om at skipet skulle forsikres for 24 millioner dollar, noe som var dobbelt så mye som en tidligere forsikring i et annet selskap. Uten å sjekke skipets verdi, skal Fjerde Sø har utstedt en polise på beløpet.

Ifølge avisen har mannen som underskrev polisen, Jesper Aaby, forklart norsk politi at han ikke satte spørsmål ved forsikringssummens størrelse fordi han antok at rederiet hadde størst innsikt i skipets verdi.

En ny etterforskning av brannen ble iverksatt av norske myndigheter i 2014, men den ble henlagt av politiet i 2016 som følge av mangel på bevis. Etterforskningen skulle avklare om de mange brannene om bord var påsatt og undersøke mistanker om forsikringssvindel.

Aabys forklaring ble ifølge Politiken ikke nevnt i norsk politis avsluttende rapport i 2016.

159 mennesker omkom om bord i fergen, som var på vei fra Oslo til Frederikshavn da brannen brøt ut 6. april 1990.

Les mer om

 1. Scandinavian Star
 2. Etterforskning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ny debatt om Scandinavian Star

 2. VERDEN

  Scandinavian Star-ulykken tas igjen opp i Danmark

 3. NORGE

  30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star

 4. VERDEN

  Dansk riksadvokat: Ingen ny Scandinavian Star-etterforskning i gang

 5. NORGE

  Scandinavian Star-kaptein Hugo Larsen er død

 6. VERDEN

  Danmark får ny regjering - slik endres politikken