Verden

Bilbombe funnet i Londons teaterstrøk

Mann kræsjet bil full av bensin og spiker utenfor nattklubb.

Den travle gaten Haymarket i London sentrum er stengt av mens mens politiet undersøker bomben.
  • Anders Nordstoga

Bombeeksperter uskadeliggjorde ved 02-tiden i natt en bilbombe øverst i gaten Haymarket nær Piccadilly Circus i London. Saken blir nå etterforsket av Scotland Yards antiterrorenhet. Politiet opplyser i ettermiddag at det ble funnet flere store beholdere med bensin og gassylindre i en stjålet sølvgrønn Mercedes. Rundt dem var det festet store mengder spiker. — Det er åpenbart at hvis dette hadde eksplodert, ville det forårsaket store skader og tap av menneskeliv. Dette var på en tid av døgnet da mange var på vei hjem fra utesteder, sier antiterrorsjef Peter Clarke.


Les også

Brown: – Fortsatt alvorlig trussel mot Storbritannia

Kræsjet ved utested

Vitner forteller Sky News at bilen kræsjet inn i noen søppelkasser på fortauet like ved nattklubben Tiger Tiger. Sjåføren skal ha løpt av gårde. Hvis disse opplysningene stemmer, kan det indikere at bomben var ment å gå av umiddelbart, påpeker britiske kommentatorer. — Alt tyder på at dette var et mislykket selvmordsangrep, sier den tidligere politisjefen John O'Connor til BBC. Clarke vil ikke spekulere om hvem som står bak angrepet, eller om hvorvidt det var rettet mot nattklubben. - Det er for tidlig å si. Jeg holder meg alltid til fakta. Vi har sett at terrorister tidligere har nevnt nattklubber som mål, men jeg vil ikke derfor anta at det var målet, sier Clarke. Politiet er i ferd med å sikre en mengde spor fra bilen. Det er også et stort antall overvåkningskameraer i området.

Så røyk

Det var ambulansepersonale som meldte fra til politiet om bilen. De var blitt tilkalt fordi en gjest ved nattklubben var blitt syk. De så da røyk inne i bilen, og tilkalte politiet. Det er ikke kjent hvorfor det var røyk i bilen. Området ble stengt av mens politiet undersøkte det de offisielt kaller "en potensielt eksplosiv anretning". - Jeg vil gjerne skryte av polititjenestemennene som manuelt desarmerte anretningen, sier Clarke.

Innkalte Cobra

Gordon Brown og regjeringen ble tidlig orientert om situasjonen. Regjeringens kriseenhet "Cobra" møttes i dag for å diskutere hendelsen. Dette møtet ble ledet av den nye innenriksministeren, Jacqui Smith. Den travle gaten hvor flere av Londons mest populære teatre befinner seg, vil med all sannsynlighet forbli stengt en god stund. Det er ingen viktige offentlige bygninger i nærheten av der bomben ble funnet.

Les også

  1. Brown: – Fortsatt alvorlig trussel mot Storbritannia

  2. Blair takket for seg

I denne stjålne sølvgrå Mercedesen skal politiet ha funnet 200 liter brennstoff.
Mercedesen fraktes bort fra Haymarket.
Sjefen for Storbritannias antiterrorenhet, Peter Clarke, holdt i ettermiddag pressekonferanse.