Verden

Hamas innenriksminister drept i Israelsk flyangrep

Said Siams sønn og bror ble også drept i angrepet, ifølge Hamas.

Restene av huset hvor Hamas-lederen Said Siam ble drept i et israelsk flyangrep torsdag. Foto: AP

 • Anders Nordstoga

Aftenposten TV: Siste torsdag kveld: Hamas vil godta en våpenhvileavtale på ett år dersom Israel innen en uke trekker ut styrkene sine fra Gazastripen. Det opplyste Hamas og diplomatiske kilder torsdag kveld, skriver NTB. I tillegg stiller Hamas betingelser om at grenseovergangene til Gaza blir åpnet øyeblikkelig og at de får internasjonale garantier om at grensene forblir åpne. Innenriksminister Said Siam (også stavet Saeed Seyyam) ble drept i dag da israelske fly angrep huset hvor han befant seg i flyktningleiren Jabalya i Gaza by. Huset skal ha tilhørt Said Siams bror. Både broren og Siams sønn ble drept i angrepet, ifølge Hamas. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: AFP

Sverger hevn

Siam ledet Hamas politi— og sikkerhetsstyrker bestående av 13.000 menn. Mange av disse deltok ifølge Reuters aktivt i kampene mot israelske soldater. **- Jeg er ikke redd for noe. Jeg håper å bli drept, for da blir jeg martyr, sa Said Siam

Les også

Venter på hevnens time

i april 2004.** En talsmann for Hamas sverget i dag at Siams død ville bli hevnet. — Said Siams blod vil være en forbannelse over den sionistiske enheten, sier Mohammed Nazzal til TV-stasjonen Al Jazeera. Said ble utnevnt til innenriksminister etter at Hamas vant valget i Gaza i januar 2006. 18 måneder senere drev Hamas rivalene i Fatah-bevegelsen ut av Gaza.

Israel vurderer våpenhvile

De sentrale ministrene i Israels regjering vurderer i kveld det egyptiske forslaget om en våpenhvile. Statsminister Ehud Olmert, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak blir briefet av den israelske forhandleren, Amos Gilad, som torsdag var i Kairo for samtaler med egyptiske diplomater, sier en talsmann for regjeringen. På en felles pressekonferanse med Israels president, Shimon Peres, i Jerusalem i kveld, uttrykte FNs generalsekretær, Ban Ki-moon håp om at Israel fatter en beslutning allerede torsdag. - Jeg håper beslutningen vil være den rette, sa Ban. Det viktigste stridspunktet synes nå å være hvem som skal kontrollere Gazas grense mot Egypt. Ifølge Peres krever Hamas kontroll over grenseovergangene.

- Strid om grensekontroll

Ifølge kilder kjent med forhandlingene krever Israel at USA skal kontrollere grensen, slik at raketter ikke kan smugles inn i Gaza. En avtale om amerikansk grensekontroll er allerede i ferd med å bli utarbeidet, sier en anonym diplomatisk kilde til Reuters. De israelske angrepene mot Gaza har pågått siden 27. desember. Israels uttrykte mål er å stoppe rakettene som fremdeles blir skutt fra Gaza mot israelske byer. Siden krigen startet er tre sivile israelere blitt drept av disse rakettene. Ifølge Hamas helsedepartement er 1067 palestinere blitt drept i krigen. Over 5000 er skadet. En rettighetsgruppe i Gaza hevder at minst 670 av de drepte er sivile, melder Reuters.

Bakgrunn:

 1. Les også

  - FN-kontor i Gaza truffet av israelske granater

 2. Les også

  - 10.000 trues av kloakkflom

 3. Les også

  Israel beskylder Gilbert og Fosse for løgn

 4. Les også

  Støre: - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært

 5. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 6. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 2. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 3. VERDEN

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 4. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen