Verden

Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

Store områder i og rundt Nepals hovedstad er nå en meter høyere over havet enn før jordskjelvtragedien.

Terrenget i Katmandu har løftet seg en meter av jordskjelvet. Mange sover ute på grunn av faren for etterskjelv. WOLFGANG RATTAY, Reuters

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

De første detaljerte satellittbildene over nepal etter det dødbringende jordskjelvet viser at store områder rundt hovedstaden har steget en meter. Dette er trolig en medvirkende årsak til at ødeleggelsene i byen ble så katastrofale.

Mount Everest ble bittelitt lavere av jordskjelvet. Adrian Ballinger, Alpenglow expeditions/AP

Dette er en sammenstilling av to satellittbilder; fra 17. og 29. april. Ut fra dette kan forskerne måle høydeforandringer i landskapet. ESA Sentinel1

Lavere Mount Everest

Dataene fra bildene tyder imidlertid på at verdens høyeste fjell (8848 moh.) er blitt litt mindre, ca. 2,5 centimeter lavere, skriver Livescience. Jordskorpen ga nemlig litt etter i områdene nord for Katmandu etter skjelvet.

Bildene er tatt av den europeiske Sentinel-1A-satellitten. Forskere jobber nå på spreng med å tyde bildene for å kunne gi mer presis informasjon om skjelvskader og hvor det er gått jordskred.

Mest nær Katmandu

Ifølge en tidlig analyse av bildene ble et 120 kilometer langt og 50 kilometer bredt område løftet med opptil en meter under skjelvet. Det største løftet var så nær Katmandu som halvannen mil.

Nesten en uke etter jordskjelvet begynner hjelp å nå frem til endel fjerntliggende landsbyer i fjellsider og åser. Rekkevidden av skadene og tap av liv er ennå ikke grundig vurdert her.

FN: 600.000 hus ødelagt

Reuters fløy torsdag med et hærhelikopter fra Chautara, nordøst for Katmandu, mot grensen til Tibet, og vurderte det slik at opp mot 70-80 prosent av bygningene er alvorlig skadet.

Mange nepalere har sovet under åpen himmel siden katastrofen. Ifølge FN er 600.000 hus ødelagt eller skadet. Åtte millioner er rammet av skjelvet og minst to millioner vil trenge telt, mat, vann og medisiner de neste tre månedene, ifølge FN.

Håpet om å finne mange flere overlevende svinner, men fremdeles er det et og annet lyspunkt for redningsfolkene. Torsdag var det norske redningsteamet med på å berge tobarnsmoren Krishnadevi Khadka etter nesten fem og et halvt døgn i ruinene av et gjestehus i Katmandu.

Overlevde: — Blandet velsignelse

På tirsdag ble den 28 år gamle Rishi Khanal gravd frem fra en sammenrast leilighetsgård. Han sier redningen var en blandet velsignelse. Onsdag måtte begge bena hans amputeres.

— Nå har jeg ikke engang penger til å kjøpe rullestol. Hva skal jeg gjøre resten av livet og hvordan skal jeg forsørge familien, spør han i et intervju med Reuters.

Historiene som gir håp

Andre er heldigere. Torsdag fant redningsmannskaper også 15 år gamle Pemba Tamang. I fem dager lå han i kjelleren og hørte på bulldoserne som fjernet fjell av skrap over ham. Han lå skjermet i en luftlomme under en motorsykkel og overlevde på to bokser klarnet smør.

— Plutselig så jeg lys, forteller 15-åringen ifølge Associated Press. Han ble sjekket av lege og hadde sluppet unna med noen skrammer.

Berget og til behandling på israelsk feltsykehus: Pemba Tamang (15). Manish Swarup, AP

Det er slike historier som gir håp, mener Hans Raj Joshi, som var vitne til bergingen av Tapang.

— Vi trodde de nå bare hentet ut døde. Det er vanskelig å tro at folk fortsatt kan ha overlevd, sier Joshi.

Dødstall: 6130

Skjelvet, som inntraff 25. april, hadde en styrke på 7,8 og var 2 kilometer dypt. Episenteret var 77 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu. Natt til fredag var de offisielle dødstallene kommet opp i 6130. Antall skadede var 13.827.

 1. Les også

  Norske redningshunder fant Krishnadevi Khadka i ruinene i Nepal

 2. Les også

  Reddet fra ruinene i Katmandu etter fem døgn

 3. Les også

  - Klatring gjenopptas på Mount Everest neste uke

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fjell
 2. Klatring

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minst 31 har mistet livet

 2. VERDEN

  Norske Lisabet om jordskjelvene på Lombok: – Det er et helvete på jord

 3. VERDEN

  Minst 30 omkomne etter jordskjelv i Indonesia

 4. VERDEN

  Over 400 er bekreftet døde etter jordskjelv i Nord-Irak

 5. VERDEN

  Dødstallet stiger etter jordskjelv i Kina

 6. VERDEN

  Kraftigste jordskjelv i Mexico på over hundre år - minst 58 omkom