Slik gikk det utfor stupet for britisk politikks wonderboy

SHEFFIELD (Aftenposten): Liberaldemokratene sliter, og nå kan den nest mektigste i dagens politiske Storbritannia bli felt av sine egne.

Nick Clegg var forrige valgs store stjerne. Nå kjemper han med nebb og klør for sitt eget parti, og for å i det hele tatt bli gjenvalgt selv.

I Cleggs distrikt slynger klassiske, engelske terrassehus seg oppover åssidene, i et av byens aller fineste strøk, valgkretsen Sheffield Hallam. Fra et og annet vindu skimtes en politisk plakat, men denne gang heier langt fra alle frem Cleggs navn.

For i 2010 vant Clegg overlegent på hjemmebane, med 53 prosent av stemmene. Han var valgkampens friske pust og store stjerne, britene var rammet av akutt Clegg-mania . Det tradisjonelle tredjepartiet i britisk politikk suste frem, og fikk for første gang regjeringsmakt i koalisjon med de konservative.

Men så gikk det nedover for Clegg, bratt nedover.

Studentene Catherine Adam (19), Nick Gosling (19) og George Thomson (18) ved Sheffield Hallam-universitetet har ikke glemt at Clegg brøt sitt løfte om studieavgift.

— For mange Clegg-velgere var romansen over allerede det sekundet han tok David Cameron i hånden. Spesielt for unge velgere og de med hjertet til venstre var det et stort svik at Clegg gikk inn i koalisjon med de konservative, sier politisk analytiker Adam McDonnell i analysebyrået YouGov.

Nå gjør LibDems det svakt på meningsmålingene nasjonalt, og selv Clegg lå ved forrige ukes måling an til å tape for Labour i Sheffield Hallam - en krets som aldri i løpet av 120 års valghistorie aldri før har stemt på arbeiderpartiet.

Les også:

Les også

Hun kan avgjøre det britiske valget

De to stedene har samme navn, men her stopper også likhetene. Se hvorfor de stemmer ulikt:

Studentsviket

Men det virkelige nådestøtet? Det kom da Clegg i regjeringsforhandlingene ga etter for et av sine aller tydeligste valgløfter, å hindre at studieavgiften økte til drøyt 100.000 kroner året.

— Dette løftebruddet har virkelig rammet ham, hardere enn det rammer selve partiet. Clegg har ikke klart å komme seg etter dette. For mange studenter og unge førstegangsvelgere var løftet om studieavgift grunnen til at de stemte LibDems i 2010, sier McDonnell.

I vårsolen utenfor det store Sheffield Hallam-universitetet er studentene enige om en ting: Nick Clegg er ikke lenger deres mann.

— Først likte jeg Clegg, han virket som en fyr med beina på jorda. Men så fort han kom i regjering virket det som han ga opp alle løftene sine, og plutselig var det som om løftene hans ikke gjaldt lenger. Nå føler jeg han har fått sin sjanse, og han klarte ikke å få gjennomført politikken sin, sier George Thomson (18), som skal stemme for første gang.

— Jeg kommer garantert ikke til å stemme på Clegg etter det han gjorde med studieavgiften, sier Josh Walker (20)

Han sier det er altfor dyrt å være student i Storbritannia i dag, og at han har bestemt seg for å stemme Labour.

Regjeringsslit

YouGovs målinger viser nå at Clegg er den minst likte av alle landets partiledere, med en negativ oppfatning på -37, på en skala fra 100 til -100 der 0 er en nøytral oppfatning. Ved forrige valg i 2010 hadde Clegg en positiv score på 65.

Visestatsminister Clegg har blitt så upopulær, selv i sin egen hjemkrets, at han kan miste sitt sete til Labour-utfordreren Oliver Coppard.

Liberaldemokratenes tidligere leder, og nåværende valgkampstrateg, Paddy Ashdown, sier til Aftenposten at Clegg har det vanskelig som leder for et EU-positivt parti i en tid der den britiske euroskepsisen er svært høy.

— Nick har det mye tøffere enn det noen gang var for meg. Men han er en sterk leder, og han har vist seg som taktfull selv under hardt press. Han er mann med helt spesielle egenskaper, og i tillegg er han modig.

Regjeringsslitasjen har kostet koalisjonslillebror LibDems mye. Ashdown mener motgangen partiet nå opplever har vært verdt det.

— Det var forventet, men jeg må innrømme - kanskje ikke til de grader. Men spør du meg om jeg synes vi burde gjort det igjen? Ja, det var det riktige å gjøre, og det er vi stolt av det. Men om det er en pris å betale, og den prisen tror jeg forøvrig vil vise seg å bli lavere enn mange tror, så er det verdt det.

Les også

De to store mister grepet