Verden

Nå kan britene teste seg selv med hjerteinfarkt-kalkulator

LONDON (Aftenposten): Kalkulatoren estimerer hvilken dag du vil rammes av hjerteinfarkt. Håpet er at britene skal ta grep om egen helse.

Det britiske helsevesenet, NHS, håper en ny kalkulator vil gjøre folk oppmerksom på egen risiko for hjerteinfarkt.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En enkel og brukervennlig kalkulator skal vekke opp briter i risikosonen, og få dem til å gå ned i vekt og stumpe røyken.

Det er NHS, det statlige helsevesenet i Storbritannia, som har lansert denne nye tjenesten. Kalkulatoren er gratis, og ligger på NHS' nettsider, og gir brukeren et konkret årstall for når det forventes at du vil rammes av hjerteinfarkt.

Man kan også sammenligne sin biologiske alder og sin «hjertealder», basert på en rekke faktorer som påvirker hjertehelsen. Kalkulatoren serverer deg også sannsynligheten for at du rammes av hjerteinfakt i løpet av det neste tiåret.

Du kan selv prøve testen her, eller her om du tester fra mobil.

Fastlegeverktøy

Kalkulatoren oppnår disse resultatene basert på data pasienten selv legger inn om alder, medisinsk historie, livsstil og familiær helsehistorie. Resultatet blir mest nøyaktig dersom man kjenner til eget kolesterolnivå og blodtrykk.

Fastleger over hele landet er ment å oppfordre pasienter til å bruke denne kalkulatoren. Professor John Deanfield, en av kardiologene i NHS som har bidratt til å utvikle kalkulatoren, sier til avisen The Daily Telegraph at testen kan fungere som en oppvekker for mange.

FAKSIMILE: NHS

— Å forstå din hjertealder kan være en skikkelig oppvekker for personer som befinner seg i risikosonen. Det kan bli det vesentlige dyttet du trenger for å ta grep og endre livsstilen din for å forbedre helsen din.

73 000 briter dør hvert år av hjerteinfarkt. Ifølge NHS er åreforkalkning og hjerteinfarkt den mest vanlige dødsårsaken i Storbritannia, og er dødsårsak for en av seks menn og en av ti kvinner.

Ifølge Norsk Helseinformatikk rammes mellom 10 000 og 15 000 nordmenn av hjerteinfarkt årlig.

— Jeg har tro på at dette kan fungere som en form for folkeopplysning. Gjør man en test av seg selv som estimerer en levealder på kun fem år til vil jeg tro det fører til at man tenker seg om, sier professor Thor Edvardsen ved Oslo Universitetssykehus' kardiologiske avdeling.

Han sier den britiske kalkulatoren blant annet bygger på den toneangivende Framingham risikoscoren.

— Fastleger og kardiologer har gjort denne typen tester på pasienter i årevis, så den bygger på kjente tabeller og risikomarkører. Så dette er ikke et skremselsmiddel, men en vitenskapelig basert test som jeg tror har mest positivt for seg. Men dette er et virkemiddel, det er ingen fasit.

Vekt og livsstil

Andre leger og medisinske eksperter har ifølge kritisert testen for å tilby alt for bombastiske svar basert på enkle tall. Doktor Aseem Malhotra, en ivrig tvitrer og samfunnsdebattant i Storbritannia, mener testen er mangelfull fordi den blant annet kun tar hensyn til testpersonens vekt - ikke kosthold eller aktivitetsnivå.

Norske helsemyndigheter har foreløpig ikke utviklet en lignende test deg selv-løsning for hjerterisiko, mens NHS nå jobber med å utvikle en lignende kalkulator for å teste begynnende demens.

— I USA har de allerede en del nettester, og det er litt nytt for britene og for oss nordmenn. Men viser det seg at det har en positiv effekt, og at folk faktisk oppsøker lege og legger om livsstil etter å ha gjort testen, kan det jo spre seg, sier Edvardsen.

Les saken:

Les også

  1. Gir leger bonus for å stille riktig diagnose