Verden

Følelsesladd farvel for Bernie Sanders

PHILADELPHIA (Aftenposten): Noen buet. Noen gråt. Demokratenes første kveld på landsmøtet ble ikke like strømlinjeformet som Clinton-leiren hadde håpet.

Bernie Sanders takket for støtten i valgkampen da han holdt sin tale til Demokratenes landsmøte i Philadelphia i natt.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Bernie Sanders hadde en vanskelig jobb i natt. Hvordan blidgjøre 13 millioner tilhengere og samtidig skape inntrykk av et parti som står samlet mot Donald Trump og republikanerne?

Valgkampen på demokratenes side har vært en lang, konfliktfylt kamp mot dette valgmøtet, og de mange Bernie Sanders-tilhengerne i salen på Wells Fargo Arena i Philadelphia viste i går kveld ingen tegn til at de tar tapet med fatning.

Gjennom store deler av dagen skapte Sanders-tilhengerne uro ved å bue og rope mens talere lovpriste Clinton. Flere av dem hadde med seg plakater der de viste sin misnøye mot presidentkandidaten og et parti de mener har rigget valgkampen til fordel for en annen enn deres kandidat.

Komiker til Sanders-tilhengerne: «Dere oppfører dere latterlig».

– Det er mange som er skuffet. Jobben vår nå er å holde Clinton ansvarlig for det partiprogrammet vi har vedtatt, sånn at hun faktisk gjennomfører den politikken Bernie har tvunget henne til å gå med på, sier Thomas Wright (25), en Sanders-delegat fra South Carolina.

Wright ble kraftig irritert da komikeren Sarah Silverman skjente på Sanders-tilhengerne som bråkte ved å fortelle dem at «dere oppfører dere latterlig.»

– Er vi latterlige? Det kan kanskje være på sin plass å minne henne og enkelte andre om at partiet trenger oss for å lykkes ved valget i november, sier Wright.

Viftet med Sanders-plakater

Da Sanders kom inn som kveldens siste taler, var det mange som var spente på hvordan han ville finne den rette balansen.

I talen sin, der han snakket lenge om hvor massiv bevegelsen hans ble i løpet av valgkampen, sa han at han forsto at mange er skuffet og at ingen trolig er mer skuffet enn ham selv.

Men han trakk også frem flere punkter der han mener at demokratenes partiprogram nå er blitt «det mest progressive i Det demokratiske partiets historie»

En dobling av minstelønnen, et løfte om å dele storbankene opp, et krav om en ny helsereform og en formaning om å få storkapitalen ut av politikken var blant områdene Sanders listet opp.

Thomas Wright (25) fra South Carolina har kjempet for Bernie Sanders i valgkampen, og er delegat for 74-åringen på landsmøtet. Han er skuffet over at Clinton ble demokratenes presidentkandidat.

Partiet hadde på forhånd delt ut Bernie Sanders-plakater til publikum, og jubelen var enorm i salen da han kom på scenen – både fra hans og fra Clintons tilhengere.

Sanders-tilhengere buet da Sanders roste Clinton

Flere unge mennesker i salen gråt mens han holdt talen sin – dette var tross alt et slags farvel med en mann mange har dedikert mye tid, energi og penger på å løfte frem.

Men jubelen uteble fra enkelte Sanders-tilhengere da 74-åringen begynte å snakke pent om Hillary Clinton.

Enkelte av tilhengerne hans begynte faktisk å bue da han fortalte salen at han anser Clinton for å være en god kandidat til å omgjøre venstresidens ideer til håndfast politikk.

De ble ikke mer fornøyde da Sanders mot slutten av talen forkynte at han er overbevist om at Clinton kommer til å bli en «fremragende» president.

Flere Bernie Sanders-tilhengere brast ut i gråt da senatoren fra Vermont holdt sin tale til landsmøtet i Philadelphia mandag kveld.

Demokratene hadde håpet å fremstå som samlet i kampen mot Trump. Det lykkes de ikke med på landsmøtets første dag.

– Men jeg tror vi vil stå samlet til slutt, sier Wright.

Og legger til:

– Tross alt er Hillary Clinton – eller hvem som helst – bedre egnet som president enn hva Donald Trump vil være.

Michelle Obama hyllet for personlig tale

De politiske stjernene sto i kø for å tale på landsmøtets åpningskveld.

Massachusetts-senator Elizabeth Warren – en lederskikkelse for partiets venstrefløy – og New Jersey-senator Corey Booker – en av partiets unge fremtidshåp – ble tatt varmt imot.

Booker snakket mye om håp, optimisme og forsoning, mens Warren holdt en lang tale om hvorfor valget i år er så viktig politisk. Hun takket også Bernie Sanders for måten han har preget årets valgkamp på.

Men det var talen til Michelle Obama som fikk mest oppmerksomhet. Med humor, kløkt og personlige anekdoter sendte hun et budskap om at årets valg vil prege oppveksten til unge barn i USA i dag.

Se hele talen her:

Flere politiske kommentatorer bemerket på sosiale medier at førstedamens tale trolig vil være et svært viktig bidrag i arbeidet for å forene partiet før høstens valg.

Hun nevnte hvor langt USA er kommet – med setningen «jeg våkner opp hver morgen i et hus som ble bygget av slaver» – og ble grepet av følelsene da hun minnet publikum om at de nå har muligheten til å stemme frem USAs første kvinnelige president.

– På grunn av Hillary Clinton vil mine døtre og alle våre sønner og døtre ta det for gitt at en kvinne kan bli president i USA, sa Michelle Obama.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Hillary Clinton
 4. Philadelphia
 5. Wells Fargo
 6. Politikk
 7. Donald Trump