Verden

Flere nedjusterer antall døde etter hotellangrep i Bamako i Mali

Etter åtte timer er gisseldramaet på hotell Radisson Blu i Malis hovedstad Bamako over. Over 20 er trolig døde. Fortsatt skal det være terrorister igjen på hotellet.

tab80ca6_doc6n7jw9hf7qszczjl6xa-0fPssVtvIJ.jpg STR

 • Karen Tjernshaugen
 • Jan Gunnar Furuly
 • Marita E. Valvik
 • Einar Haakaas
 • Sveinung Berg Bentzrød

Da maliske myndigheter klokken 17.50 norsk tid fortalte at gisseldramaet i hovedstaden Bamako var over het det at det var funnet 27 døde. Tallet ble bekreftet av FN-kilder som også opplyste at man fortsatt gjennomsøkte Radisson Blu Hotel .

Ingen flere gisler holdes lenger fanget, konstaterte sikkerhetsministeren i Mali ifølge NTB.

– Alle de andre som ble holdt fanget, med unntak av de døde, er nå i sikkerhet, opplyste den maliske regjeringsrådgiveren Amadou Sanghi til den franske TV-stasjonen BFMTV.

Sikkerhetsstyrker etter operasjonen mot Radisson Blu Hotel, Bamako, Mali. JOE PENNEY

Senere fredag kveld opererer flere nyhetsbyråer med et lavere antall drepte. Malis sikkerhetsminister har flere ganger gjentatt at sikkerhetsstyrker jakter på flere terrorister. USAs ambassade sier at situasjonen ikke er avklart etter at dramaet hadde pågått i ni timer.

Maliske spesialstyrker prøver nå å drive dem ut, sier FN-talsmann Olivier Salgado ifølge nyhetsbyrået AP.

En representant fra belgiske myndigheter skal være blant de døde, ifølge BBC.

Tallet på døde vil trolig stige

Spesialstyrker bestående av maliske, amerikanske og franske soldater stormet hotellet der væpnede menn hadde holdt gisler fanget siden fredag morgen. Bilder fra flere TV-stasjoner viste spesialsoldater som gikk gjennom hotellet, etasje for etasje, samtidig som gisler ble hjulpet ut.

Radisson Blu Hotel sett utenfra. JOE PENNEY

Det er uklart hvor mange angripere det var og fortsatt er på hotellet. Tidlig fredag ble det meldt om ti angripere. Senere ble tallet nedjustert.

Fredag ettermiddag meldte øyenvitner om kraftige skuddsalver fra bygget.

– Sikkerhetsstyrker opererer på innsiden og klarerer hver etasje steg for steg. De setter fri gisler som befinner seg i rommene sine, sia en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters mens kampene raste.

Maliske soldater viser frem et jihadistflagg de sier ble funnet under stormingen av Radisson Blu Hotel i Mali. JOE PENNEY

– Angriperne har ikke lenger gisler. De har forskanset seg i de øvre etasjene. De er alene med de maliske sikkerhetsstyrkene som prøver å presse dem ut, sier talsmann Amadou Sangho i sikkerhetsdepartementet i Mali.

Kom i bil med diplomatskilt

Ifølge sikkerhetskilder ankom personene som angrep hotellet i sentrum av Bamako i en bil med diplomatskilt. Andre kom til fots. De skal underveis ha frigitt gisler som kunne gjengi vers fra Koranen. Tre sikkerhetsvakter ble drept. Hotellet har selv opplyst at det var to angripere.

Saken fortsetter under bildet

Et stort antall sikkerhetsstyrker er i aksjon ved hotellet. HABIBOU KOUYATE

Al Jazeera meldte først at den militante islamistgruppen Ansar Dine står bak, men denne opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold.En annen gruppe, Al-Mourabitoun, hevder i en Twitter-melding at det er de som holder gisler på hotellet i Bamako.

Begge de to gruppene har sin base nord i Mali og består for det meste av tuareger og arabere.

Islamistgruppen al-Mourabitoun ble dannet av Mokhtar Belmokhtar, mannen bakangrepet mot Statoils In Amenas-anlegg i Algerie i 2013.

ta696e93_doc6n7l886xtx54n9pv6xa-0qgdfAmzaj.jpg Handout

Fredag kveld skrev NTB at al-Mourabitoun skal ha samarbeidet med al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) om hotellangrepet i Malis hovedstad Bamako.

Hjelp fra FN, USA og Frankrike

Den maliske hæren, FN-styrken MINUSMA og franske soldater som er utplassert i Mali kom tidlig til hotellet

CNN melder at amerikanske eksperter har bistått maliske styrker for å få frigitt gislene på hotellet i Mali.

Hotellet opplyste fredag ettermiddag at det ble holdt 138 gisler på hotellet. 125 var gjester, 13 av dem ansatte.

Ifølge en talsmann for hotellet rømte gisler ved egen hjelp, eller ble hentet ut av sikkerhetsstyrker som tok seg inn i hotellbygningen.

Saken fortsetter under bildet

Frigitte gisler evakueres fra hotellet. Harouna Traore

Indere, kinesere og franskmenn på hotellet

Nyhetsbyrået Xinhua melder at mange av gjestene på hotellet er kinesiske.

Ifølge en AFP-fotograf bor det også soldater fra de franske styrkene i Mali på hotellet.

En kilde tett på president François Hollande bekrefter fredag formiddag at det skal være franske statsborgere på hotellet.

Ifølge nyhetsnettstedet Jeune Afrique skal det jevnlig være mannskaper fra Air France som bor på hotellet. Akkurat i dag var det 12 besetningsmedlemmer på hotellet og disse har nå kommet seg ut av hotellet og er i sikkerhet, melder flyselskapet.

Slik ser det ut inne på hotellområdet. Foto: Radisson Blu

Mannskapene skal ha byttet etasje av sikkerhetsmessige grunner de siste dagene.Turkish Airlines har syv besetningsmedlemmer på hotellet, sier en myndighetskilde til Reuters. Fem av disse skal ha kommet i sikkerhet, tyrkiske myndigheter er i kontakt med ytterligere to personer, informerer den tyrkiske statsministeren ifølge Reuters.

BBC melder at det var gjester fra 14 ulike land på hotellet da angrepet fant sted.

Terorristene snakket engelsk

Gisseltakerne på hotellet i Malis hovedstad Bamako snakket engelsk seg imellom, forteller en av de frigitte gislene.

– Jeg hørte at de sa på engelsk: Ladet du den? Kom an!, forteller Sékouba Diabate, kjent under navnet Bambino. Han er et av gislene som ble frigitt av sikkerhetsstyrkene.

– Jeg kunne ikke se dem, for slike situasjoner er svært vanskelige, forteller Diabate, som er en kjent sanger fra Guinea.

Gisselsituasjon også i august

Frankrike engasjerte seg i januar 2013 militært i Mali for å drive islamister som hadde tatt kontroll over den nordlige delen av landet, på retrett.

I august ble det tatt gisler på et hotell i byen Sévaré i Mali. Fire soldater, fem FN-arbeidere og fire angripere ble drept. Ytterliggående islamister antas å stå bak angrepet.

Ifølge Jeune Afrique har etterretningstjenesten og de maliske styrkene hindret flere terrorangrep mot mål i Bamako de siste månedene.

Norsk engasjement i Mali

Norge bidrar i dag med et mindre antall offiserer til FNs MINUSMA-styrke i Mali, som ble opprettet i 2013. Norge øker antallet stabsoffiserer ved styrkens hovedkvarter i Malis hovedstad Bamako til seks neste år.

Utenriksdepartementet har ikke oversikt over om det befinner seg nordmenn i området.

NTB har vært i kontakt med Forsvaret, Utenriksdepartementet samt norske hjelpeorganisasjoner og bedrifter som har virksomhet i Mali, men det er foreløpig ingenting som tyder på at det befinner seg norske statsborgere på hotellet.

Radisson Blu-hotellet i Bamako har 190 gjesterom, samt flere restauranter og en spa-avdeling

Versert trusler på sosiale medier

Kirkens Nødhjelp har jobbet i Mali siden 1984 og har kontor i hovedstaden i Bamako. Alle de ansatte er i sikkerhet og de er blitt rådet til å bli på kontoret til situasjonen er avklart.

Landrepresentanten for Mali, Riborg Knudsen, sier til Aftenposten at situasjonen i landet har vært ustabil siden 2012.

— Men siden fredsavtalen mellom flere væpnede grupper og regjeringen ble underskrevet i sommer, har det vært en bedre situasjon. Vi vet at det er noen av grupperingene som ikke er en del av fredsavtalen som forsøker å ødelegge, og det har versert noen trusler på sosiale medier den siste tiden, sier Knudsen på telefon fra Bamako.

Les også:

Les også

Al-Qaida: Vi drepte franske journalister i Mali

Amerikanere bes søke tilflukt

Norge har ikke ambassade i Mali.

Utenriksdepartementet (UD)fraråderalle reiser som ikke er strengt nødvendige til Bamako. UD fraråder i tillegg alle reiser til Mali utenfor Bamako.

Alle norske borgere som likevel har reist til Mali, er blitt oppfordret til å registrere seg ved den norske ambassaden i Accra i Ghana.

Den amerikanske ambassaden i Mali ber alle sine ansatte søke tilflukt. Ambassaden skriver følgende på Twitter:

Brende: Avskyelige handlinger i Mali

– Uansett hvor alvorlig konsekvensene vil vise seg å være, er dette avskyelige handlinger, sier utenriksminister Børge Brende (H) om gisselaksjonen mot et hotell i Malis hovedstad Bamako.

– Norge fordømmer terroraksjonen på Hotel Radisson Blu i Bamako i Mali på det sterkeste. Den nylig inngåtte fredsavtalen er skjør, sier Brende i en skriftlig uttalelse fredag ettermiddag.

Norske myndigheter gjør det de kan for å sikre fred og stabilitet både i Mali og ellers i regionen, ifølge utenriksministeren.

– Mali er et fokusland for norsk bistand og norsk utenrikspolitikk, påpeker han.

Brende mener fredagens angrep i Bamako ikke kan «ha annet mål enn å ødelegge den internasjonale innsatsen for en fredelig og demokratisk utvikling i Mali».

 1. Les også

  USA sender droner inn i Mali-krigen

 2. Les også

  - Terrorlederen Belmokhtar er drept i Mali

 3. Les også

  Pengemangel for afrikansk styrke i Mali

 4. Les også

  Frankrike vil ha innsats mot islamister i Sør-Libya

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Minst fire angripere drept etter angrep mot turisthotell i Mali

 2. VERDEN

  Opprørsleder i Mali hevder presidenten og statsministeren er «arrestert»

 3. VERDEN

  Malis president tatt til fange – FN fordømmer soldater bak kuppforsøk

 4. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali

 5. VERDEN

  Kuppmakerne i Mali fordømmes av hele verden

 6. VERDEN

  Sikkerhetsvaktene flyktet da terroristene gikk til angrep