Egyptisk ekstremist utpekt som hjernen bak flystyrt

Den 42 år gamle hatpredikanten og IS-medlemmet Abu Usama al Masri utpekes som den ansvarlige bak flystyrten i Sinai søndag for en uke siden, skriver The Sunday Times.

Ifølge Sunday Times er den 42 år gamle lederen for IS-gruppen «Sinai provins» utpekt som ansvarlig for at det russiske flyet styrtet for en uke siden.
  • Håkon Letvik

Det russiske flyet hadde forlatt flyplassen i Sharm el-Sheikh og var på vei opp mot marsjhøyde, da det nærmest gikk i oppløsning i luften, så vrakdeler og omkomne ble spredt over et stort område. 224 personer omkom.

Mens amerikanske og britiske sikkerhetseksperter har gått ut fra at styrten skyldes en bombeeksplosjon, har egyptiske og russiske myndigheter vært mer tilbakeholdne.

Påtok seg ansvaret

Sist onsdag påtok den ekstreme islamisten Abu Usama al Masri (42) seg ansvaret, i et lydopptak som ble spredt på internett.

The Sunday Times skriver i dag, med kilder i det britiske regjeringsapparatet, at Masri er en interessant person og at britiske elitestyrker vil delta i en «fang eller drep» aksjon.

Ifølge The Times inngikk Masris gruppe «Sinai provins» i fjor en avtale med IS om samarbeid. Som motytelse for våpen, penger og opplæring i bygging av bomber sverget Masri og hans menn troskap til IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi.

Brukte ansatte på flyplassen

Flere lands etterretningstjenester regner med at terrorgruppen har brukt ansatte på flyplassen i Sharm-el-Sheikh til å smugle inn en bombe i flyets bagasjerom.

Sikkerhetstiltakene på flyplassen har fått kraftig kritikk i det siste, og alle fly fra Storbritannia og flere andre land ble innstilt til sist fredag i påvente av bedre sikkerhetstiltak, og i påvente av etterforskningen.

I en ny erklæring i form av en syv minutter lang video påtar IS-krigere seg ansvaret for flystyrten. Angrepet skulle være hevn for russiske flyangrep mot IS i Syria, skriver avisen Daily Mail.

Storbritannias statsminister David Cameron sa allerede onsdag at det er større sannsynlighet for at styrten skyltes en bombeeksplosjon enn for at den skyltes en teknisk feil. Senere er mistanken blitt ytterligere styrket, også etter at det kom frem at den siste lyden på taleregistratoren i flyet var en høy lyd som nå blir analysert nøyere av eksperter.