Rex Tillerson tatt i ed som USAs utenriksminister

Den tidligere ExxonMobile-sjefen Rex Tillerson ble tatt i ed som USAs utenriksminister onsdag kveld etter at Senatet godkjente ham tidligere på dagen.

Her fra da Rex Tillerson ble tatt i ed som USAs utenriksminister i Det ovale rom i Det hvite hus natt til torsdag norsk tid. Til høyre er hans kone Renda St. Clair og visepresident Mike Pence er til høyre.
  • Tarjei Kramviken

64-åringen var toppsjef i ett av verdens største selskaper da Trump valgte å nominerte ham til den viktige jobben som USAs øverste diplomat. I likhet med presidenten har ikke Tillerson noen politisk erfaring.

Tillreson ble godkjent da 56 senatorer stemte for og 43 stemte mot onsdag ettermiddag amerikansk tid.

De aller fleste av Senatets demokratiske medlemmer har argumentert mot Tillerson, noe som har irritert republikanske senatorer som har sagt at Tillerson er godt kvalifisert for jobben, skriver nyhetsbyrået AP.

Her taes Rex Tillerson inn som utenriksminister.

Vanskelige oppgaver

Tillerson får det vanskelige oppdraget med å overbevise USAs allierte om å støtte opp om president Trumps politikk.

Den nye utenriksministeren har selv blitt beskyldt for å ha tette bånd til president Vladimir Putins regime. Som toppsjef i Exxon ledet han et selskap som var motstandere av sanksjonene som ble innført mot Russland etter invasjonen og annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

Under høringen i Senatet i midten av januar motsa Tillerson flere av Trumps utenrikspolitiske standpunkt, som for eksempel i spørsmål om atomvåpenpolitikk, internasjonale handelsavtaler, klimaendringene og forholdet til Mexico.

Han sa også at han foreløpig støtter sanksjonene mot Russland og han understreket av NATO-land i Europa hadde grunn til å være skremt av et mer aggressivt Russland, melder nyhetsbyrået Reuters.

Rex Tillerson og Vladimir Putin møttes i Moskva i 2012 i forbindelse med en samarbeidsavtale mellom Exxon Mobil og russiske Rosneft.

Foreslått av tungvektere

Tillerson ble foreslått for Trump av Robert Gates, som var forsvarsminister under både George W. Bush og Barack Obama.

Han støttes også av Bushs tidligere sikkerhetsrådgiver og utenriksminister Condoleezza Rice, som ikke er noen erklært Trump-tilhenger.

Trump møtte Tillerson etter forslaget fra Gates, og rapportene sier at de to forretningsmennene raskt fant tonen.

Texaner og oljemann

Tillerson er født, oppvokst og studerte i Texas. Da han var ferdig sivilingeniør i 1975, begynte han i Exxon. Siden har han jobbet for den Texas-baserte oljegiganten.

Han har vært toppsjef i ExxonMobil siden 2006. Som ansatt i Exxon har han også bodd i Jemen og Russland.

Han er gift og har fire voksne barn. Han og kona Renda bor i Texas og eier en hesteranch på 330 mål nær hjemmet.

Hva har vi gått glipp av, mens alle har vært opptatt av Trump? Det handler denne ukens podkast Aftenposten verden om. Hør sendingen i spilleren under eller på SoundCloud, i iTunes eller fra vår RSS-strøm.