Verden

Flere muslimske land helt tause om Trumps innreiseforbud

Taushet er den mest påfallende reaksjonen fra toneangivende muslimske land på Donald Trumps innreiseforbud.

President Donald Trump snakket med Saudi-Arabias kong Salman i over en time søndag. Svigersønn og rådgiver Jared Kushner fulgte med.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Møter innreiseforbudet som er blitt stemplet som et «forbud mot muslimer», unison fordømmelse fra det overveiende muslimske Midtøsten?

Ikke helt. For mens reaksjonene naturlig nok er sterke i land som Iran og Irak, så er det helt stille fra Egypt og Saudi-Arabia, melder New York Times.

Der blir Trumps ordre om midlertidig stans i mottak av flyktninger og et 90 dager langt innreiseforbud fra syv hovedsakelig muslimske land – Iran, Irak, Syria, Jemen, Sudan, Somalia og Libya – trolig tatt som et godt tegn.

Et tegn på hvem Trump vil være venner med

– For flere toneangivende sunnimuslimske land, som Egypt, Saudi-Arabia og Gulflandene, oppfattes dette nok som en mulighet til å komme nærmere USA, sier Henrik Thune, direktør i Senter for internasjonal konfliktløsning (NOREF).

Atomavtalen med Iran førte til at særlig Saudi-Arabia har følt at de tradisjonelt sterke båndene til USA ble svekket under Barack Obamas presidentskap.

At deres land ikke er med på USAs nye forbudsliste, tas som et tegn på at Trump ønsker å pleie forholdet til dem.

Hundrevis av syriske familier venter på å registrere seg hos FNs høykommissær for flyktninger i Beirut den 30. januar.

– Iran den destruktive kraften i regionen

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi fikk snakke med Donald Trump på telefonen på Trumps første arbeidsdag sist mandag, han er blitt invitert til Det hvite hus, og Trump vurderer å stemple Det muslimske brorskap, Sisis erkefiender, som en terrorgruppe.

Og Trump snakket med Saudi-Arabias kong Salman på telefon i over en time på søndag. Innreiseforbudet kom ikke opp, ifølge Reuters. Derimot var de enig om at noe måtte gjøres med «Irans destabiliserende aktiviteter i regionen».

Blant landene som er omfattet av innreiseforbudet, kan man identifisere to grupper. Land som ikke har noen fungerende statsmakt, som Somalia, og Libya, og land der Iran har hatt større innflytelse enn i resten av den muslimske verden.

– Det passer godt med det man vet om tankegangen hos folkene rundt Trump, man ser på Iran som den store destruktive kraften i regionen, sier Thune.

 • Les mer om det elendige forholdet mellom to av Midtøstens mest dominerende land: Skjellsordene hagler i propagandakrig mellom Iran og Saudi-Arabia.
Donald Trump møtte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i New York i september, mens Trump ennå bare var kandidat til presidentjobben.

Iran og Irak vil komme med mottiltak

Det irakske parlamentet vedtok mandag mottiltak mot Trumps innreiseforbud for irakere, melder AP.

Myndighetene i Iran har også sagt at de vil svare på tiltakene fra USA, men landets utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier på Twitter at amerikanere som allerede har visum til Iran ikke vil bli rammet.

Muslimske land alvorlig bekymret

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som omfatter 57 land, sa i en uttalelse mandag at de er «alvorlig bekymret» over Trumps innreiseforbud for folk fra syv land med muslimsk majoritet. De advarer om at slike tiltak kun vil bidra til å styrke ekstremister.

Organisasjonen har sitt hovedsete i Jidda i Saudi-Arabia og uttaler seg ofte i tråd med saudisk politikk, skriver AP.

Den arabiske liga har også gitt uttrykk for dyp bekymring over «restriksjoner som ikke kan forsvares».

Statement Regarding Recent Executive Order Concerning Extreme Vetting: https://t.co/f6JO60I0UlIf the ban were announced with a one week notice, the "bad" would rush into our country during that week. A lot of bad "dudes" out there!

– Forbudet ikke rettet mot muslimer

Donald Trump skal selv være irritert over at innreiseforbudet fra de syv landene blir stemplet som et forbud mot muslimer. På Twitter og Facebook har han insistert på at dette ikke er tilfelle, og viser til at over 40 land med overveiende muslimsk befolkning ikke er omfattet av forbudet.

Tiltakene er motivert av hensynet til USAs sikkerhet, fremhever Trump. Kritikerne påpeker at det ikke er noen sammenheng mellom hvilke land som nå er rammet, og hvilke land terrorister som har angrepet USA har kommet fra. 15 av de 19 terroristene som angrep USA den 11. september 2001 var fra Saudi-Arabia.

– Trump-administrasjonen skiller mellom venner og dem man ikke står på så god fot med, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5