Verden

Fire problemer Hillary Clinton vil møte på veien mot Det hvite hus

Den virkelige prøvelsen vil komme når den tidligere førstedamen og utenriksministeren møter en republikansk motstander høsten 2016, mener eksperter. Da vil hun møte velkjente utfordringer fra da hun stilte til valg i 2008.

Hillary Clinton er den eneste som blir regnet som en seriøs kandidat til å bli demokartenes presidentkandidat i 2016. Men mange kritikere mener hun mangler et klart politisk budskap og representerer fortiden.
  • Tarjei Kramviken
Kongresskvinnen Carolyn Maloney taler under et «Ready for Hillary»-møte på Manhattan i New York 11. april. Hillary Clinton vil kunngjøre at hun stiller som demokratenes presidentkandidat til valget i 2016.

Det må et politisk jordskjelv til for å hindre at Hillary Clinton blir demokratenes presidentkandidat i 2016. Aldri tidligere har noen vært så stor favoritt i nominasjonskampen, men utfordringene blir langt større i kampen mot republikanerne fram til valget 8. november.

Les også:

Les også

Det eneste som kan stoppe Hillary Clinton, er sykdom eller tidenes politiske skandale USA-ekspert: - Bare tidenes skandale kan stoppe Clinton

1 Vagt politisk budskap

— Et optimistisk fremtidsbudskap vil være nøkkelen til å vinne, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til Aftenposten.

Han peker på at Clinton må hjelpe middelklassen med å finne tilbake til troen på den amerikanske drømmen.

- Det er sjelden et parti sitter lengre enn åtte år med makten. For å vinne, må hun holde på den koalisjonen som valgte Obama og gjenvinne fremtidstroen hos middelklassen. Der har frustrasjonen og skuffelsen har vært stor, og som gruppe har den fått det vanskeligere, sier han.

Samtidig må Clinton, som var Obamas utenriksminister i fire år, klare å ta avstand fra deler av den sittende presidentens utenrikspolitikk.

— Jeg tror folk har et inntrykk av at Obama har redusert USAs internasjonale tyngde. Kampen mot IS, Kinas vekst og Russlands opptreden i Ukraina er blant problemene. Hun må være mer kraftfull og formidle at USA kan beholde lederrollen i verden, sier Melby.

2 Oppleves som steg tilbake

Seniorforker Svein Melby ved IFS mener Hillary Clinton har mange utfordringer foran seg i kampen om å bli USAs neste president.

Er USA klar for nok en Clinton? En vanlig kritikk av 67 år gamle Hillary er at hun er den «uunngåelige kandidaten» og at hun hovedsakelig blir valgt fordi «det er hennes tur».— Clinton representerer fortiden, både i navn, karrière og alder. Etter åtte år med demokratisk president, er USA i forandringsmodus. Men blir Jeb Bush republikanernes kandidat, blir det problemet borte. Han sliter med en del av det samme, sier Minerva-journalist og USA-entusiast Jan Arild Snoen.

- Det er et aktivum at hun kan bli den første kvinnelige presidenten, men jeg tror ikke det er nok i seg selv. Clinton er velkjent og relativt populær, det er mannen hennes også. Men Bill virvler opp igjen det republikanerne mener er skandaler fra hans presidenttid på 90-tallet, sier Snoen.

3 Skandaler og kontroverser

afp000865530-2cn9ktj7fr.jpg

Nylig kom det frem at Clinton ikke brukte en offisiell e-postkonto i tiden som utenriksminister. Derimot brukte hun en privat adresse og ikke all korrespondanse ble arkivert og bevart for journalister og historikere.Hun har også fått kritikk for at Clinton-familiens veldedige stiftelse mottar store pengegaver fra andre stater eller personer med nære forbindelser til myndighetene i andre land.

— Det inngår i bildet av Bill og Hillary Clinton som et maktpar som ikke bryr seg om reglene og gjør som de selv vil. Foreløpig ser det ikke ut som det biter så veldig. Men amerikanerne vil ikke tilbake til 90-tallet, sier Snoen.

Les også:

Les også

Clinton er ingen sikker vinner

4 Problemene fra 2008

For snart åtte år siden tapte Clinton nominasjonskampen på målstreken til den da unge og uerfarne senatoren Barack Obama.

Kampanjen hennes var preget av store interne splittelser, og mange var i tvil om hva som var Clintons egentlige kampsak.

Hun stilte som en tøff og kompromissløs kandidat, mens demokrater flest ville ha en anti-krigskandidat. De rimte dårlig med at Clinton som senator i 2003 hadde stemt for invasjonen av Irak.

— 2008 handlet om Irak-krigen. Tiden er gått, og hennes standpunkt er ikke lenger noe flertallet av demokratiske velgere bryr seg særlig om, sier Snoen.

I den første tiden av valgkampen i 2008 ble Clinton oppfattet som en fjern, passiv og tilbakeholden kandidat. Det utnyttet Obama for å ta igjen Clintons ledelse.

— Jeg har lite tro på at hun kan bli presentert med en ny personlighet i denne runden. Hun er en eliteperson, og ingen vil tro på det hvis hun presenterer seg som en populist, mener Melby.

Les også

  1. USA-ekspert: - Bare tidenes skandale kan stoppe Clinton

  2. Herfra skal Clinton styre valgkampen

  3. Clintons e-post-skandale - har paralleller i Norge

  4. Rand Paul fester blikket på Det hvite hus