Verden

Lavaen på La Palma har nådd havet, frykt for giftgass

På La Palma har lavaen fra vulkanen nådd havet og skaper frykt for giftige gasser og eksplosjoner. Dampskyer kunne ses i Playa Nueva-området etter at den glødende massen kom i kontakt med havet.

Lavaen fra vulkanutbruddet på La Palma strømmer ut i havet og kan utløse giftige gasser.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det har gått over en uke siden vulkanutbruddet på La Palma på Kanariøyene. Lavaen strømmer mot og ut i havet og kan utløse skyer av giftig gass. Eksplosjoner kan også inntreffe fordi det skapes en «trykkokersituasjon» som kan føre til at vulkansk materiale slynges ut.

Onsdag morgen meldte Reuters at beboere i den nærliggende kystlandsbyen Tazacorte er blitt bedt om å holde seg inne. Et vitne sier til nyhetsbyrået at det oppsto en sky da lavaen nådde vann.

Lavaskyen kan utløse en kjemisk reaksjon som inneholder saltsyre. Det kan irritere huden og skape pusteproblemer, ifølge BBC. Hundrevis av boliger er ødelagt siden Cumbre Vieja vulkanen fikk et nytt utbrudd 19. september.

Glødende lava, røyk, ild og hav smelter sammen og skaper dramatiske bilder på Kanariøyene.

Det kan oppstå voldsomme eksplosjoner når lava med en temperatur på rundt 1000 grader celsius treffer vann.

Reaksjonen mellom vann og lava danner det som på engelsk kalles «laze».«Laze» er en sammenslåing av ordene «lava» og «haze» og er et farlig produkt som kommer som resultat av at varm lava reagerer med sjøvann.

Militære mannskaper måler gassutslippene etter vulkanutbruddet på La Palma. Når lavaen når havet kan giftige gasser utvikles.

Utbruddet fortsetter

Mandag kveld tok vulkanaktiviteten seg opp igjen etter å ha hatt en pause mesteparten av dagen. Fontener og elver av lava strømmet ut av vulkanen. Det meldte nettstedet VolcanoDiscovery. Tirsdag kveld rapporterte de at utbruddet fortsetter på moderat høyt nivå.

Til nå er nesten 600 bygninger blitt ødelagt. Antall evakuerte har sunket til 5600 etter at enkelte har fått dra hjem igjen.

Lokale myndigheter tror utbruddet i vulkanen Cumbre Vieja, som startet 19. september, har gjort skader for flere hundre millioner euro.

Svoveldioksid over Norge

Skyer av svoveldioksid fra vulkanutbruddet på La Palma forflyttet seg tirsdag nordover mot Norge, viser modellberegninger. Dette melder NRK.

Det siste døgnet har det vært spredning av svoveldioksid fra vulkanutbruddet på La Palma over store deler av Europa og Norge. Gass fra vulkanen har blitt transportert med luftstrømmer til Europa.

Det er snakk om lave nivåer av gass langt oppe i atmosfæren som trolig ikke påvirker luftkvaliteten på landjorden.

Lava og røyk fra vulkanutbruddet på La Palma fotografert fra drone i Port of Tazacorte 28. september.
Les også

Lavaen svelger hele lokalsamfunn. Utbruddet kan vare i tre måneder til.

Les også

Tusener evakueres etter vulkanutbrudd på La Palma

Les mer om

  1. La Palma
  2. Vulkanutbrudd
  3. Kanariøyene